Ako preklasifikovať stavebný pozemok na záhradu, sadzba dane.

Dobrý deň, chcem Vás požiadať o radu. S manželom sme kúpili väčší pozemok, na ktorom sme sa rozhodli postaviť rodinný dom. Vybavili sme si stavebné povolenie a v rámci možností začali stavať. Rozčarovanie prišlo, keď na Obecný úrad vyrúbil daň za pozemok, kde celý pozemok o rozlohe cca 26 a, zdanil ako stavebný pozemok. Nakoľko OÚ pri stanovení výšky dane vychádzal zo stavebného povolenie, kde je uvedená celá parcela. Pred vybavovaním stavebného povolenia, nás na to nikto neupozornil, že to máme urobiť ako prvé, teda časť pozemku, kde budeme stavať- preklasifikovať na stavebný pozemok a ostatné nechať ako záhrada. Stavbu domu máme ako celoživotnú investíciu a v krátkom časovom horizonte ju nebudeme určite kolaudovať. Pri hľadaní riešení, nám bolo doporučené, aby sme si rozostavanú stavbu dali oceniť, urobiť geometrický plán a následne dať na kataster zapísať nové skutočnosti, kde by bola daná parcela rozdelená na stavebnú časť a na zvyšok teda záhradu. Následne na základe nových skutočností a zmenách na LV by nám mala v budúcnosti obec vyrúbiť dane teda časť ako stavebný pozemok a časť ako záhrada. Z obecného úradu nám ale bolo povedané, že je to zbytočné, nakoľko pre nich je záväzné stavebné povolenie a to je vydané na celý pozemok, máme vraj čo najskôr dostavať a skolaudovať stavbu. Čo ale pre nás nie je z danej situácie možné riešenie. Mám otázku, či niekto bol v podobnej situácii a ako ju riešil, či je možné urobiť nejaký dodatok k stavebnému povolenie, prípadne ako postupovať inak. Ďakujem za radu. Agáta
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/urad...
Odpovedať
@4agatka0 Okresný úrad, pozemkový a lesný odbor v zmysle § 9 ods. 3 písm. b) zákona č. 220/2004 Z. z. http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-220 b) nepoľnohospodárskeho druhu pozemku, okrem lesného pozemku, na poľnohospodársky druh pozemku; v prípade potreby si vyžiada odborné stanovisko pôdnej služby. (4) Prílohou žiadosti podľa odseku 3 sú: a) kópia z katastrálnej mapy, výpis z listu vlastníctva z registra „C“ katastra alebo identifikácia parcely, ak vlastnícke právo k pozemku nie je evidované na parcele registra „C“ katastra, vyjadrenie vlastníka pozemku a vyjadrenie štátneho orgánu ochrany prírody a krajiny,9a) alebo b) geometrický plán, ak dochádza k deleniu parcely. Čiže odporúčam zájsť opýtať sa priamo na príslušný Okr. úrad, pozemkový a lesný odbor.
Odpovedať
@4agatka0 Chybu ste spravili vy buď ste kúpili celý pozemok ako stavebný alebo keď ste riešili stavebné váš geodet dal celú parcelu ako stavebný pozemok a spravil chybu on, mal vás upozorniť že stavebný pozemok stačí pod dom a nejaké tie chodníky okolo domu a zvyšok nechať ako záhrada. Ak sa nemýlim treba kópiu katastrálnej mapy, nový geometrický plán kde bude určené čo je stavebný pozemok, záhrada alebo ostatné plochy a s tým zájsť na príslušný úrad. Sestra riešila podobný problém geodet im nevyticil pozemok pod chalupu a garáž majú 1600m2 a daň im prišla 300eur skoro spadli z nôh keď to uvideli, takže volali geodetovi a ten im nanovo vyticil pozemok pod dom garáž a ostatné dali ako záhrada.
Odpovedať
@4agatka0 kde staviate dom o ktorý sú ide?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?