Ako odstrániť stavbu a vymazať ju z katastrálnej mapy?

Ahojte, máte niekto skúsenosti, ako treba postupovať, keď chcete odstrániť drobnú stavbu bez súpisného čísla? Pretože takúto vec momentálne riešim ja aj moja sestra a každá sme dostali na obecnom úrade rozdielne informácie. Sestra musela podať žiadosť na Obvodný úrad životného prostredia potvrdenú stavebným dozorom, zaplatiť poplatok obci (16,50 eur) za súhlas a spolu s kópiou LV to podať na náš mestský stavebný úrad, ktorý má teraz vydať súhlas, na základe ktorého môže stavbu zbúrať a podať žiadosť na kataster o výmaz stavby na katastrálnej mape. Sestra to potrebuje odstrániť kvôli prístupovej ceste. Čo sa týka nás, my to chceme odstrániť, lebo sa jedná o starú hospodársku budovu, ktorá sa rozpadá a mohla by nám spadnúť na hlavu a proste nám zavadzia. Nám na obecnom úrade povedali, že stačí, keď nám dajú súhlasné stanovisko, že stavba je v dezolátnom stave a s tým dať žiadosť na kataster na odstránenie. Tak teraz neviem, či sa jedná o dva rozličné prípady a ako teda máme postupovať. Vybavovali ste niekto odstránenie stavby na katastri len na základe vyjadrenie od obce? Nebol s tým problém? A koľko sa platí na katastri za ten výmaz? Treba kolok? Viem, vyčerpávajúce, ale ďakujem za rady :-p
Odpovedať
1
2
Toto zaujíma aj mna nemáte niekto info?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
pokial je stavba zapisana v katastralnej mape, bude treba geometricky plan na vymaz stavby. K ziadosti o vymaz date na kataster potom geometrak a alebo buracie povolenie alebo to suhlasne stanovisko, kataster to vymaze v lehote do 60 dni bez poplatku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Treba buracie povolenie aj na hosp.budovu ktora je bez supisneho cisla?
Odpovedať
@adka1978 ano
Odpovedať
@zabka8 či nie je ten rozdiel preto, že sestra uviedla ako dôvod cestu a vy dezolátny stav a riziko ohrozenia.
Odpovedať
@nobody128 Aj na hosp. budovu nezapísanú/nezakreslenú v katastri?
Odpovedať
@dedo758 podla mna ak nieje v katastri netreba , aj banku zaujima len to co je na papieri :) toto je to iste
Odpovedať
Profilova fotka
@adka1978 ak ju nemate zapisanu a zakreslenu tak ake povolenie? Teoreticky neexistuje :)
Odpovedať
@adka1978 @dedo758 síce sme búrali garáž a ešte aj hospodársku budovu, ale obidve mali súpisné číslo. Nechce sa mi hľadať predpisy, tak skúsim ísť na to logicky: Predmetom dane zo stavieb sú stavby na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu. Čiže raz už pri stavaní bolo treba ohlásenie alebo povolenie od obce, obec o tejto stavbe vie a na základe zákona každoročne vyrubuje daň. Takže pri búracom povolení oboznámite obec, ona dá na vedomie dotknutým stranám (napr. susedia, správci inžinierskych sietí), taktiež materiál treba zlikvidovať a keď stavbu zbúrate a všetko doložíte, tak od 1.1. ďalšieho roka, Vám obec upraví / zníži daň.
Odpovedať
osobne by som na miestny/obecny urad poslal oznamenie o umysle zburat budovu bez supisneho cisla, popisal ako to budem robit, ako nalozim s odpadom atd. a pockal by som si 30 dni na reakciu a podla toho sa zariadil..
Odpovedať
@jankazb tak ak je to čierna stavba, tak zbúrať alebo zlegalizovať. A ak majú za terajšieho suseda nejakého vrtáka, ktorý pôjde na úrad sa opýtať starostu, počuj Jano tí moji susedia búrajú tú ich šopu a strašne prášia a búchajú, jak to že si mi nič nedošlo do schránky. Ale ja som žiadne búracie povolenie nepodpisoval. A už je problém . :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim aky problem? Upratujem,tak prasim! Co mam burat ked tam nic nebolo??? :) A nech by skusil nabuduce sused palit nejaky odpad,zavolam mu poziarnikov ze hori u neho :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jankazb tá šopa je zakreslená na katastrálnej mape ale nemá súpisné číslo. Veď to je to že neviem čo mám spraviť, fakt sa mi nechce na stavebný úrad ale nechcem dostať pokutu :-| a keď čítam fóra tak takáto kombinácia nie je ako máme my. Ako plánovali sme to spraviť štýlom - padla, bolo to staré - čo aj je a stav. odpad sa postupne vyviezol do zb.surovín. Myslíš, že by to tak šlo?
Odpovedať
Profilova fotka
@adka1978 zajdi na obecny urad,argumentuj ohrozenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ok ::))
Odpovedať
@adka1978 však tam nechodťe, keď sa Vám nechce, tak to zbúrajte a hotovo, len netvrdte že ste odpad vyviezli do zberných surovín, tomu nikto neuverí. A ako to vymažete z katastrálnej mapy, keď nastane situácia že budete potrebovať aby stav na parcele, zodpovedal aj skutkovému stavu? Ďalšia vec, stále budete platiť daň za tú šopu každý rok. V konečnom dôsledku zaplatíte oveľa viac ako 6,50 EUR za povolenie a raz Vás to aj tak dobehne.
Odpovedať
@zabka8 tiez sme toto riesili, oficialne sa ziada na stavebnom urade o buracie povolenie, oni to schvalia a potom riesis kataster. Neoficialne sa to robi tak, ze zburate a kaslete na to :-D . Dane za drobnu stavbu a inu plochu (neviem, ako by to definovali, ale bud by to ostalo ako ZPaN alebo ako ostatna plocha), su velmi podobne, ide vo vacsine obci o par eur. A ak to niekedy budete chciet dat do poriadku aj na katastri, tak zajdete na stavebny urad a poviete, ze ved to uz davno spadlo, resp. ze to uz niekto pred vami asi zbural a vy to len teraz chcete dat do poriadku. :-) Btw. poplatok za buracie povolenie je napr. U nas 100 eur. Ani omylom by som to neplatila, za to, ze rozoberiem zhnitu rozpadnutu budu a na vlastne naklady odpad zlikvidujem, ako sorry, ale preco by som za to mala platit este aj mestu?? ]-(
Odpovedať
@akvi neviem kde to je u Vás, ale všade v SR je poplatok k žiadosti o povolenie na odstránenie stavby 20 EUR pre fyzické osoby. Však píše že sa jej nechce na stavebný úrad, takže to nemôže dať do poriadku na katastri. A pred stavebným úradom budete tvrdiť že to samé spadlo a odpad je odstránený, vážne? Alebo zoberiete aspoň štipku rozumu a budete sa tváriť že to stojí a chcete to odstrániť. :-D Dokonca máte aj povolenie na likvidáciu odpadu? Alebo na "vlastné náklady odpad zlikvidujem" znamená vyveziem na okraj obce, nech to potom obec musí likvidovať na vlastné náklady? @adka1978 oprava Od 1.1.2013 je poplatok k žiadosti o povolenie na odstránení stavby 20 EUR. Neviem aká veľká je to šopa, ale ak je to drobná stavba podľa zákona, tak tam stačí iba ohlásenie odstránenia drobnej stavby a neplatí sa žiadny poplatok.
Odpovedať
Ahoj. Jak se má stavět a jak se může bourat je v Česku řešeno ve stavebním zákoně : http://zakony.kurzy.cz/183-2006-stave... Předpokládám, že na Slovensku to bude podobné. Myslím si , že na katastru ani na Slovensku neprovedou žádnou změnu bez dokladu od dotyčných úřadů. To by tam byl za jeden den pěkný bordel ( tedy , ještě větší, než je nyní ). Jaké jsou poplatky je úplně fuk. Ty jsou stejné pro všechny na celém území státu, kde platí stejný zákon. Pokud máte dvě různé stanoviska od dvou starostů, tak se jedná buď o 2 diametrálně odlišné případy, nebo o právní bezvědomí jednoho z nich. :-D
Odpovedať
@stastnyjim no od 1.1.2013 mozno, my sme to riesili v 2010-tom.. A tvrdit ze to same spadlo nam poradila pani na klientskom centre, ked sme jej opisali stav, tiez sa jej to zdalo neprimerane. U nas bol odpad len drevo, skurili sme ho v peci, to snad je legalne, ci nie? Nikto tu nehovori o vyvazani bordelu na nelegalne skladky.. Drobne stavby byvaju vacsinou z dreva.. Na katastri to mame ako ZPN, takze absolutne neriesim, dane minimalne.. Ale viem, ze by nebol problem to dotiahnut ako na meste, tak aj na katastri..
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim na stav.urade sme boli, ziadost o bur.povolenie sme podali, zaplatili 20€. Pani ktora vydaava bur.povolenie povedala, ze k tomu treba LV a snimku z katastr.mapy. Dali sme. Na druhy den bola situacia ina,nejaka dobrotiva kolegyna jej poradila ,ze treba podstupit masineriu ako pri stav.povoleni, cize vodari,plynari,zivotne,telekom. Zasa poolatky a nekonecne cakanie. Lenze my mame legalne objednanu firmu ktora nam to spravi za vybirnu cenu, ale mozu iba v nejaky termin a to za 2 tyzdne. My budeme za tu sopu platit 7220 €. Fakt ma to rozculilo, ja som ajbchcela ist oficialnou cestou ale nepojde to. Jednoducho to dame zburat a povieme ze to spadlo, preukazeme fakturu o zaplateni a ulozeni odpadu, vyrubia nam isto pokutu a hotovo. Milsie mi je zaplatit pokutu ako podstupit tuto byrokraticku masineriu. A v statnom archive sme nasli ze na tuto sopu uz bolo 2x vydane buracie povolenie ale nechaoem preci to nezburali. Lenze su z roku 1957 a 1962... Cize po lehote.
Odpovedať
@akvi stále len kecáš. Predtým to bolo 6,50 EUR ako som písal vyššie. To čo jedna pani povedala, je ti na dve veci, pokiaľ to nemáš písomné od dotyčného úradu. A tak isto ako som písal drobné stavby sa riešia iba ohlásením úradu, ktorý to zoberie na vedomie a neplatí sa žiadny poplatok.
Odpovedať
@adka1978 no dôležité je hlavne opis prác, či svojpomocne, alebo aká firma to bude zabezpečovať. aby ste nepoškodili susedné nehnuteľnosti, a ako sa naloží s odpadom, separácia, likvidácia. V šope máte zavedenú vodu, plyn, telefón? My keď sme žiadali zbúranie garáže a ešte aj hospodárskej budovy (obidve mali aj súpisné číslo a zapísané na liste vlastníctva) tak ako píšeš, LV, katastrálnu mapu, rukou nákres, technický opis prác (že to budeme rozoberať), ako sa naloží z odpadom( niečo išlo na zberný dvor, tehly sme si nechali, drevo, škridle, niečo na zásyp na stavbu iného domu), ešte stavebný dozor. A keď došlo povolenie, tak na konci bolo že to dostali na vedomie tuším hasiči, telekom, životné, susedia, obec, ,elektrárne a neviem kto ešte. Bolo tam uvedených 7 inštitúcií. Napríklad životné zaujíma, hlavne čo sa stane s odpadom, preto sa to píše aj priamo do žiadosti. A po skončení búrania, sme doložili doklady ako bolo naložené s odpadom. A každá stavba stála 6,50 €, žiadne iné poplatky neboli.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ide to cez firmu zaoberajucou sa buranim stavieb, oficialnou cestou na fakturu, aby som to vedela preukazat. Ono minule padol z toho komin susedovom ked tam grilovali. No keby sa nieco stane tak mam vinu na sebe. Nie je tam zapojene nic, je to ako keby byvala mastal a pivnica na zeleninu.nieco som dnes sfotila pri vypratavani.
Odpovedať
@adka1978 však ale prečo si toto aj nepovedala na úrade a aj nenapísala do žiadosti že je to na spadnutie, pridala fotku spadnutého komína, prípadne vyjadrenie suseda. Určite by si do 30 dní mala povolenie a určite aj skôr ak by si takto popísala situáciu. Ako na druhý deň? Nerozumiem, ak si to konzultovala s tou pani, a dodala jej všetko čo chcela, určite to na mieste skontrolovala, či ste jej dali čo chcela na začiatku a hotovo. Potom už len čakáš na oznámenie. Oznámenie o začatí konania už ste dostali? Keď tam nie sú siete, a keby tam aj boli, tak stavebný úrad dotačných oboznámi a tí sa vyjadria podľa katastrálnej mapy, či im tam vedú siete alebo nie. Fú veľká stavba? Ale 7000 EUR by som určite neplatil, jedine ak by som dokázal za mesiac zarobiť 7000 EUR. Škridlu darovať za odvoz, drevo ak je dobré, hranoly, dosky, odložiť. Ak nechcete odložiť tak použiť na kúrenie, alebo darovať za rozobratie strechy. Ak sú steny s pálených tehál a v dobrom stave, tak ponúknuť za rozobratie. Ak nie, tak rozobrať pár tehál pre seba, napríklad na vyvýšené záhony, múriky, na obloženie záhradné grilu, krbu, prípadne urobiť si pekný murovaný plot. Železo do zberu. Ak je to nepálená tehla (hlina), tak sa to dá použiť na terénne úpravy. Ostatné odvoz do zberného dvora, ale ak obci, alebo blízkej obci stavia dom / domy, tak do základov, alebo na vyrovnanie terénu. Objednanie bágra nestojí veľa, takisto odvoz. Drahé je to uskladnenie materiálu na skládku, hlavne ak ten materiál nie je vytriedený, niektoré skládky účtujú za nevytriedený odpad aj dvakrát toľko ako za vytriedený. A takto tiež vieš preukázať ako si naložila s odpadom, a ešte by si mala aj dobrý pocit, že materiál, ktorý už raz bol vyrobený na stavbu vašej šopy, sa znovu využil a neskončil na skládke. Keby si bola z okresu DS, tak by som ti vedel poradiť a určite by si ušetria niekoľko tisíc EUR. Takto z fotky to nie je vidieť aké je to veľké, koľko je toho ton, ale určite sa dá ušetriť niekoľko tisíc, stačí sa popýtať po okolí.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano 7000€ je velka suma, ale ostatnych 5 ponuk bolo od 12-15 tis. Prvotna myslienka bola dat to dole, vyseparovat a postupne spravit tak ako si napisal, ale skridla pada uz len dotykom a hranoly dnu su uz labilne, jednoducho nechcem aby si tam niekto z mojich blizkych nieco spravil pripadne sa zabil :-( dreva nam firma vyseparuje a necha na pozemku, to asi pouzijeme do krba ak bude schopne. Ano da sa to vsetko postupne robit aj svojpomocne, bohuzial zadarmo nikto nepojde robit, dnes ma kazdy robotu do vecera a potom chce byt s rodinou, a moj muz tiez pracuje na zmeny takze ak by sme aj vedeli zosuladit par chlapov tak mozno na dva dni a to sa zavtedy nestihne. Ale kazdopadne si ma trocha povzbudil, ze hadam nebude stav.urad taky skostnately a ked mame oficilane poziadane o zburanie tak skusim tam zajst osobne, objasnit im situaciu a snad to pojde. Dakujem za rady :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahojte, máte niekto skúsenosti, ako treba postupovať, keď chcete odstrániť drobnú stavbu bez súpisného čísla? Ďakujem
Odpovedať
@pethor A je zakreslená v katastrálnej mape?
Odpovedať
Áno je. Zaznačené je ako budova bez súpisného čísla. Rozloha - 6m2 v záhradkarskej oblasti.
Odpovedať
Profilova fotka
zdravím. mame problém hypotéku. na katastrálnej mape a aj na liste vlastníctva je zakreslená budova,ktorá neexistuje cca 50r. proste niekto ju zbúral alebo sama spadla. tak se aj ten pozemok kúpili.predchádzajúci majitel o tej stavbe nič nevedel. pozemok je rozdelení na dve zastavané plochy a nádvoria.oboch sme majitelia. my staviame na pozemku kde nieje zakreslený dom ,ale banka žiada doklad tom dome čo neexistuje.pokial ho nedáme nedajú nám hypotéku. čo robiť .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?