Ako je to s úverom?

Ahojte, mohli by ste mi prosím Vás povedať, ako je to s úvermi? Chceli by sme si s priateľom postaviť dom a chceli by sme si vziať úver. Počula som,aj čítala, že na to aby sme ho dostali, musíme mať vytiahnuté múry do 1m. Priateľ bol dnes v banke a tam mu povedali, že to tak nefunguje, že musíme mať postavenú komplet hrubú stavbu (t.j. okná,dvere,strecha) a až potom môžeme zobrať úver. Prosím Vás ako to vlastne funguje? Niečo našetrené máme, no ani zďaleka to nebude na hrubú stavbu. :-|
Odpovedať
A je správne. Už v takom stave je možné rozostavanú stavbu zapísať do katastra a čerpať úver na dostavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
je to tu vela krat spominane treba hladat v skratke Kúpa pozemku na hypotéku Pri pozemku veľmi záleží na lokalite, kde sa nachádza. Banky dokážu prefinancovať v štandardnej lokalite (krajské a okresné mestá) pozemok od 50% - 70% hodnoty pozemku. Ak sa pozemok nachádza v dobrej lokalite, je možné ísť až na 85% zaistenie. Ak však má pozemok už vydané stavebné povolenie, je možné žiadať až o 100% financovanie. Avšak ani percento zabezpečenia, ktoré Vám banka ponúkne, nie je definitívne. Banka Vám síce povie, že poskytne 85% z hodnoty pozemku, avšak znalecký posudok poníži a teda klient dostane naozaj menšiu finančnú čiastku. Medzi ďalšie dôležité parametre okrem lokality patrí, či sú privedené inžinierske siete k hranici pozemku a hlavne či sú v poriadku prístupové cesty. Ak pozemok nemá vybudované siete ani cesty, nie je vôbec možné, aby sa takýto pozemok financoval a zároveň sa ním ručilo. Kúpa pozemku s výstavbou bez vlastných zdrojov Ak si chce klient kúpiť pozemok na hypotéku a týmto pozemkom tiež ručiť, už hneď na začiatku bude potrebovať okolo 30% vlastných zdrojov + ďalšie vlastné zdroje na začatie výstavby. Je potrebné z nich postaviť základovú dosku a vytiahnuť múry aspoň do takej výšky, aby bolo možné stavbu zamerať geodetom (cca 1,1 m). Až v tejto chvíli je možné čerpať ďalšie finančné zdroje. Ak klient teda nemá inú nehnuteľnosť na zabezpečenie, ktorú by mal aspoň dočasne a zároveň nemá ďalšie vlastné finančné zdroje alebo sa so staviteľom nedohovoria tak, aby postavil základy na vlastné náklady, taký RD klient nepostaví.
Odpovedať
@lenka2232 tam je viac otazok. Mate pozemok? ak ano, banka vam vie dat napr 70% z ceny pozemku. Ked nieco postavite, pride znalec z banky, ohodnotia mozete pokracovat, lebo uvolnia dalsie peniaze. Na rozostavanu stavbu bude treba geometricky plan, zapisanie na katastry a pod. Vsetko sa da. Tak isto sa da aj na kupu pozemku, ale je potreba nejaku istinu. Odporucam niekoho, kto sa tomu rozumie a poradi. Ja som to tiez riesil cez kamarata- fin poradcu a vsetko vybavil on. Ak mate takeho cloveka, co mu verite, vrelo odporucam to tak riesit.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je to také ľahké ako píše @draik . V skutočnosti je to vlastne kombináci a1a 2: 1. do katastra síce zapíšes tavbu s obvdoovými múrmi min.1 m 2. avšak na založenie nehnuteľnosti budeš potrebovať znalecký posudok a asi aj sama si vieš odpovedať , že hodnota múrov bude neporovnatelne nižšia kao hodnota hrubej stvaby ( dom pod strechou s oknami a dvermi). POzemok pod budúcim domom môžeš založiť ale banky prevažne akceptujú len 50% ceny znaleckého posudku pozemku :-( Ideálne je založiť inú hodnotnejšiu nehnuteľnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@ve_ki v ktorej banke?
Odpovedať
@ve_ki Nebavíme sa o spôsobe čerpania úveru , ale o momente, kedy zadávateľka dostane úver z tých dvoch možností, ktoré spomenula. Na to, aby ho dostala, nepotrebuje mať postavenú hrubú stavbu. To, či je postupné financovanie úverom výhodné (nielen z dôvodu poplatkov s tým spojených), je už druhá vec.
Odpovedať
Tak pozemok máme, je tam všetko ako má byť...Každopádne musíme zistiť aj v iných bankách ako to je...ale ďakujem Vám za odpovede :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo VUB, CSOB, TAB.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik Nepotrebuje mať hrubú stavbu, to som ani netvrdila. ;-)
Odpovedať
@lenka2232 ... stavať s úverom sa dá už od pozemku (to je možne asi iba v jednej banke). Keď už máš rozostavanú stavbu zapisanu na KU máš to v bankách jednoduchšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?