Pleseň za hornými kuchynskými skrinkami

Máme čerstvo zrekonštruovaný byt,nová kúpeľňa,wc,kuchyňa.Problém je v tom,že teraz po dvoch mesiacoch sme zbadali za hornými skrinkami v kuchyni pleseň na stene a prechádza to aj dnu do skriniek.Stena je z ytongu+sádrová omietka+farba a táto stena susedí s kúpeľňou,ktorá je ale komplet obložená obkladom.Preto nerozumieme,ako je možné,že sa nám robí pleseň.Má s tým niekto skúsenosť?Pomôžte.
Odpovedať
Aký bol čas medzi montážou skriniek a malovaním?
Odpovedať
Murivo s omietkou schlo cca týždeň,potom sme maľovali a asi dva dni po maľovaní sme montovali skrinky.Tiež nás to napadlo,či to nebolo skoro,ale boli 30stupňové horúčavy a mysleli sme,že to už bude suché.Myslíš,že je problém v tom?Tak čo radíš?
Odpovedať
evelainka-toto sa stalo Nám minulý rok.Tiež ytong na to omietka a maľovka a montovanie linky.A ja som si potom všetko zariadila a asi po mesiaci som si všimla keď som otvárala jednu skrinku zvláštny smrad a až neskôr aj pliešň.Tak som všetko vyložila z tej skrinky a vyutierala a zavolala toho pána,ktorý mi linku vyrábal,lebo mali sme aj zadnú časť takú akokeby vydutú,povedal,že nech to nechám riadne vysušiť a že ak to ostane poškodené tak mi tú zadnú časť vymení.Tak som to asi mesiac mala stále prázdne a otvorené a v kuchyni sa stále vetralo.Potom sa mi zdalo,že to už je suché aj tá zadná časť už nebola vydutá-tak so všetko naukladal späť a už sa to nezopakovalo a netrebalo ani meniť tú zadnú stenu,tak z vlastnej skúseností radím.Otvoriť skrinku,vyprázdniť a vetrať a vetrať a ešte raz vetrať-nám to pomohlo-nebola dobre vyzretá tá stena.
Odpovedať
Určite je problém v tom že to nie je ako sa hovorí vyzreté...Ak sa Vám odul smrekolit čo je vzadu na skrini tak ho je nutné vymeniť ak nie tak ho treba nastriekať niečím proti plesni a nechať vysušiť , ja osobne by som ho vymenil...Treba to nejak vydržať a nechať to aspoň týždeň odkryté.Ináč môže tá pleseň prejsť na korpus a to bude väčšia škoda.Všetká vlhkosť ide do kuchyne keďže na druhej strane sú obkladačky... A druhá vec- pary z varenia...digestor stíha? Lebo ak nie tak tá para sa môže tlačiť na stenu o odtiaľ nemá kam uniknúť.Doporučoval by som po vysušení steny a montáži skriniek natiahnuť medzi stenu a skrinky akrylát aby to bolo utesnené voči pare.
Odpovedať
Profilova fotka
eve, robieva to (neviem či aj vo vašom prípade) nedostatočne uschnutá stena po maľovaní. Zrejme tie dva dni nestačili :-|
Odpovedať
Ďakujem Vám.Tú zadnú časť na skrinkách nám neodulo.Aj stenu, aj skrinky zvonku aj zvnútra sme vystriekali savom proti plesni a necháme to vyschnúť.Ale stena ostala nejaká žltkastá.Dúfam,že sa toho čím skôr zbavíme a zajtra sa nám ešte na to príde pozrieť chlapík od fachu.Dík
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@evelainka boj s plesnou ste vyhrali? Co vsetko ste urobili?
Odpovedať
evelainka aj mna by zaujimalo, ako vam to dopadlo. Mame rovnaky problem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den, mam podobne problemy so skrinkami v kuchyni, horne som dala demontovat a vysusujem stenu, avsak bojim sa, ako to vyzera za zastenou.. neviete poradit, ako to zistit? demont si neviem predstavit, nakolko je lepena. pri demonte by som poskodila celu linku..
Odpovedať
@tinka_tinka Ak je stena z rovnakého materiálu a je vonkajšia, je isté, že pleseň je aj za zástenou. Pleseň je výsledkom nízkej povrchovej teploty steny, na ktorej kondenzuje vzdušná vlhkosť - čiže vytvoria sa podmienky pre pleseň. Riešením je zatepliť stenu zvonka poriadnou vrstvou EPS.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Mam ten isty problem ze po rekonstrukcii bytu cca po 3 mesiacoch sa nam v hornych kuchynskych skrinkach vytvorila na zadnej doske plesen. Umyla som to s octovou vodou, 2-3tyzdne bol pokoj a zas. Dali sme dolu skrinky zo steny a len za skrinkami bola plesen. Nastriekali sme to savom a nevieme co dalej. V kuchyni nemame dokonceny obklad medzi linkou. Myslite si ze to moze byt problem? Ze para z varenia isla za skrinky? Ked vymenime zadne dosky skriniek, nalepi sa pod skrinky obklad ze to bude ok? Aj casto vetram, skoro stale je v kuchyni otvorena aspon vetracka na okne. Co ste stym mali tiez problem, zbavili ste sa ho?
Odpovedať
@evelin89 ak sa robili omietky, tak je v nich ešte asi vlhkosť. A ak je stena obvodová, tak má studený povrch. treba používať odsávač, aby para šla hneď z hrncov preč, mimo skrinky
Odpovedať
Článok sa načítava...
Za kuchynou je kupelna. Digestor mam pusteny stale pri vareni :-(
Odpovedať
Ytong je velmi nasiakavy a stena asi nestihla vyschnut. Vlhkost mozno prenika do steny aj z kupelne. Vetrate kupelnu? Pozrite sa aj za spodne skrinky :-| . Ak je plesen iba hore, musite vydrzat bez hornych, kym to vyschne. Tazko radit, vacsina z nas plesen nema. Ak nemate plesen inde v byte na obvodovych stenach, nebude to hadam tak vazne, ani zdravotne. Savo moze byt horsie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zase by som potrebovala poradiť. Pleseň za kuchynskou linkou už nieje, ale keď sme dali dolu skrinky tak som ich nastrielala savom a umyla octovou vodou. Zadnú časť skriniek sololit sme vymenili za nový. A po cca mesiaci nám dve skrinky strašne smrdia. Neviete poradiť ako sa toho zbaviť?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?