Pleseň iba v jednej izbe. Čo s tým?

Profilova fotka
Dobrý deň všetkým, chcela by som sa poradiť ohľadom našej situácie s plesňou. Pred 3 rokmi sme sa presťahovali do rodinného domu zo 70-tych rokov. Vymenili sme okná, radiatory, v obývačke, v kuchyni a chodbe aj podlahy. Kúpeľňa je celá nanovo spravená. V detskej izbe a v spálni sme ponechali pôvodné podlahy - dubové parkety. Veľmi sa mi páčili a sú naozaj v zachovalom stave. Spálňa a detská izba majú vonkajšiu severo-západnú stenu. Môj problém sa týka spálne. Pleseň v nej sa nám objavuje za posteľou neustále, aj napriek tomu, že posteľ je odtiahnutá od steny cca 15cm. Dnes som pri upratovaní našla zatiaľ asi extrém. Pleseň sa vytvorila až do 15-20 cm výšky. Skoro ma vystrelo. V detskej izbe tento problém nemáme. Obe izby sú rožné, aj keď spálňová stena je akoby už v nechránenom priestranstve. Tá v detskej izbe je situovaná oproti susedovmu domu. Navyše som zistila, že podlaha v spálni cca 0,5m od steny je o dosť chladnejšia ako v celej izbe a zároveň aj vlhká. Čo má za následok mierne vydúvanie. Zatiaľ sme použili vždy savo, lebo na jar sme to chceli zatepliť. No mám pochybnosti, či by to pomohlo. Zatiaľ máme peniaze len na zateplenie tejto jednej steny. Preto moje pochybnosti. Bojím sa, či by sa to neprejavilo inde a zároveň, či to nebude celkovo zbytočné. Prosím poraďte, čo s tým, prípadne nejakého fakt dobrého odborníka, čo by nám to "zdiagnostikoval". Ešte by som dodala, že vetráme denne 1-2x naplno, kým sa okenné tabule neodrosia.
Odpovedať
@magdulienka2 nic nepises o vyske vlhkosti. Nemas doma vlhkomer? Teraz by sa vlhko malo pohybovat do/okolo 50%. Samozrejme, ze zateplenie pomoze...ale aj na hrubku zateplenia je potrebne mysliet. Spodne vlhnutie je vylucene?
Odpovedať
Profilova fotka
Možné dva dôvody poruchy.Tepelný most(to sa dá odstrániť zateplením) ,alebo pravdepodobnejšie porušená ,alebo zle prevedená hydroizolácia obvodových múrov.Na to ,aby som to dokázal presne určiť by som to musel vidieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 vlhkosť v spálni sa nám pohybuje po vyvetraní tak cca do 60, ak je však aj vonku vlhko, tak to ide aj nad. no a cez noc stúpne cez 70
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 a ešte by som dodala, že izba sa nachádza cca 1,8m od zeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@magdulienka2 v takej výške to ťažko bude vzlínavosť, toby sa prejavilo aj inde. súräzne riešenia, zoradím podľa ceny. 1.Ked´ v miestnosti nie ste, zapnúť za posteľ nasmerovaný malý ventilátor. 2.použiť odvlhčovač. 3. zvýšiť teplotu.
Odpovedať
@magdulienka2 ta vlhkost je tam vysoka v tuto dobu!
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 malý ventilátor nemám, no skúsim teraz použiť horské slnko...trošku presuší a snáď aj vydezinfikuje. Uvidíme. Odvlhčovače som mala len chemické - Ceresit. No aj napriek ich umiestneniu som nemala pocit, že by sa dačo výrazne zmenilo. A zvýšiť teplotu už nemáme ako inak, iba výmenou radiatora za väčší a teda aj výkonnejší. Myslíte, že to zateplenie by nemalo význam?
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 to mi je jasné. preto hľadám rady, ako na jej zníženie. ;-)
Odpovedať
@magdulienka2 najlacnejsi sposob je vetrat (prievanom pri otvorenych oknach v kazdej miestnosti, samozrejme aj dvere otvorene)! nejake 2 minutky a potom zakurit a zas vyvetrat! a len tak pre istotu: vetranie nezanedbavat ani tesne pred vykurovacou sezonou! Dalsia moznost na znizenie vlhkosti je pouzitie elektrickeho odvlhcovaca - nie Ceresit!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 vetráme každý deň aj 2x..naplno
Odpovedať
@magdulienka2 ked je stale vyssia vlhkost, tak asi 2x nestaci :-) Vlhko vznika varenim, sprchovanim/kupanim sa, susenie pradla vo vnutri, zive kvety...dalej ludske vlhko (potenie sa, dychanie). Jednoducho v tejto dobe by sa RV malo pohybovat do 55%.
Odpovedať
Profilova fotka
dnes sledujem vlhkosť celý deň. Ako som vyvetrala, tak je stále 50%, no stena je stále veľmi studená. Teraz som na chvíľu zapla horské slnko a tam kde svietilo ju prehrialo. Nie veľmi, ale na dotyk to bolo cítiť, že je teplejšia. Začínam veriť tomu, že by to zateplenie mohlo pomôcť...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@magdulienka2 niekto pisal, zeby to zateplenie nebolo dobre?
Odpovedať
@magdulienka2 Súhlas s @vlado35 Treba zatepliť. Ale nie 5cm EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 v úvode diskusie som vyjadrila pochybnosti ohľadom zateplenia a našej situácie. Stačí si prečítať. Podľa mňa si človek nikdy nemôže byť až tak istý výsledkom, aj keď na prvý pohľad by to bolo riešenie. No čím ďalej, tým viac som presvedčená (alebo dúfam), že to zaberie na 100% (alebo aspoň na 90% ) :-)
Odpovedať
@magdulienka2 ...asi si este nepocula o rosnom bode. Inak by si tu pochybnost zateplenia nemala. Vyssia vlhkost, chladne miesto a hned tu mas zrazanie vody a plesne. Ked ta stena nebude zvonka ochladzovana, tak rosny bod sa posunie na vyssiu teplotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?