Mravce v byte na siedmom poschodí

Ahojte, našla som tu podobné diskusie, aj som ich čítala, ale nenašla som presne to, čo chcem vedieť. Presťahovali sme sa do nového bytu v bytovke na siedmom, najvyššom poschodí a asi po dvoch dňoch sme zistili, že máme v byte malá červené mravce, mali by to byť faraóny. Pôvodne sme si mysleli, že chodia zo zníženého stropu, videli sme ich iba na chodbe a v kúpeľni a zopár, nie veľa, v kuchyni. Začalo ich byť čoraz viac, najmä na chodbe tak sme začali prezerať všetko, čo tam máme. Našli sme jedno hniezdo v prepäťovej ochrane, ktorá bola na chodbe v stavanej skrini. Táto prepäťová ochrana nikdy nebola použitá ani v bývalom byte, tak sme začali premýšľať, či sme ich nemohli doniesť. Predtým sme bývali na prízemí, ale za 5 rokov som tam nevidela ani jedného mravca. Je možné, že by tam mohli byť a nikdy nevyliezli? Pokiaľ toto nie je možnosť, mohlo sa vytvoriť úplne nové hniezdo za tie dva týždne, čo bola tá predlžovačka na novom byte? Bolo dosť rozrastené, hneď sme to vyhodili, ale predpokladám, že ak tam vzniklo, budeme mať niekde aj ďalšie. Pýtala som sa aj správkyne a ona tvrdí, že musíme byť jediný a je to len náš problém. Objednali sme si desinsekciu, prídu za pár dní, ale tvrdia nám, že ak sme na siedmom poschodí, tak nie je možnosť, aby sme mali mravce len my, keďže k nám museli vyliesť. Má táto desinsekcia vôbec zmysel? Ďakujem za rady.
Odpovedať
isto zmysel má, no tiež sa mi nejak nevidí, že by ste ich v celom paneláku mali mať len vy. to asi ťažko. asi by som si obehla aspoň najbližšie byty okolo vášho
Odpovedať
Profilova fotka
@laurar1 jasné, že to je riadny nezmysel. Veď mravce keď sú, tak sú všade. Ak ich máte vy, tak ich musia mať aj susedia okolo vás a aj pod Vami. Možno sa Vám len nechcú priznať alebo správkyňa o niečom vie, no chce to zamlčať. Obehni si susedov a popýtaj sa ich!
Odpovedať
Profilova fotka
@laurar1 predpokladam ze sa dostali k vam cez stupacky..takze to nebude iba vas problem
Odpovedať
Profilova fotka
no ale nestačí vyčistiť iba váš byt. môžu byť aj v iných bytoch a vy o tom neviete a o pár dní ich budete mať zas. kúpila by som nejaké prípravky, ktoré reagujú hneď a aj tie, čo postupne zabíjajú mravce v mravenisku (pár týždňov). na nete nájdeš prípravky, napr. https://www.zdravie.sk/forum/728786/m...
Odpovedať
ja by som sa tým pádom vykašlala na správkyňu a šla rovno obehať byty sama a zistiť či nemajú ľudia takýto problém. vieš lebo ona napríklad o tom ani nemusí vedieť, niektorí ľudia sú proste takí, že buď neriešia alebo to neriešia priamo so správcom ale nejako po svojom
Odpovedať
Správkyňa býva v našom vchode na štvrtom poschodí a ona vraj doma mravce nemá, tak to nebude riešiť. Susedov ešte nepoznám, ale skúsim obehať aspoň tých pod nami. A je teda nejaká možnosť, že sme ich doniesli, aj keď v bývalom byte sme ich nikdy nevideli?
Odpovedať
Profilova fotka
popytaj sa susedov stratit nemas co mozes tym len ziskat a podla toho sa zariadis, ma zmysel dat vycistit byt, ale bude to k nicomu ak maju problem aj susedia
Odpovedať
Kym nevystriekate celu bytovku, faraonov sa nezbavite. Ak by aj bola pravda, ze ich mate len vy, comu moc neverim, tak casom ich bude mat v cukre aj pani spravkyna. Ak susedov nepoznas, nalep do vytahu ozna, ze nech ostatni skontroluju ci ich nemaju. A pani spravkyna asi potrebuje silnejsie okuliare :-N
Odpovedať
Profilova fotka
ja si tiez myslim, ze ich maju este v niektorych bytoch, len sa mozno nechcu priznat, lebo by sa mohlo prist na to, ze ich mal niekto prvy a rozniesli sa...tam treba ozaj vystriekat cely panelak
Odpovedať
Profilova fotka
@monima1 nemyslím si, že rozniesť, ale je pravdepodobné, že idú od spodu a hore, čiže myslím, že aj v iných bytoch budú len to asi ešte nestihli zaregistrovať majitelia
Odpovedať
Profilova fotka
Vy si to sice pekne vycistite ale je viac ako pravdepodobne, ze po nejakom case tam mravce znovu budete mat. Riesil by som to s celou bytovkou!!
Odpovedať
Susedia pod nami a vedla nas si vraj nic nevsimli. Ako sme vyhodili tu prepatovu ochranu, mame ich tam coraz menej alebo aspon ich nevidime, takze rozmyslam, ci sme si ich naozaj nemohli doniest. Len v tom pripade naozaj netusim, preco by sme si ich dovtedy nevsimli, kedze prach sme na tej ochrane utierali kazdy tyzden a tiez sme ju prekladali. Zial, so spravkynou o tomto nie je rec, takze nie je v mojich silach vycistit bytovku. Jedine ze nejaku chemiu nastriekam aspon do stupaciek.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@laurar1 tak sa snaz aspon o tom, aby ste ich nemal v byte vy. Ked s nou nie je rec, viac nemas co spravit
Odpovedať
Profilova fotka
@laurar1 ked s nou nie je rec tak moc toho nespravis, ak je ich teraz menej tak parada, len aby na komplet zmizli to je podstatne. Chemia do stupaciek nie je zly napad, stupackami chodi kopa havede ;-)
Odpovedať
@laurar1 veľmi milá správkyňa :-| takáto odpoveď by ma veru nepotešila. naliehala by som na ňu však predsa na tom tam je aby aj v takýchto veciach pomohla :-)
Odpovedať
@janula_be mna by inak zaujimalo, ci moze spravkyna taketo nahlasenie proste ignorovat, tak ako to robi alebo to musi riesit a mam to od nej ziadat
Odpovedať
@laurar1 to takto presne neviem ale podľa mňa by to mala riešiť, ale vieš, mnohokrát je to aj od typu osoby. ja keby som správkyňou snažím sa pomôcť aj keby to nebolo v mojich kompetenciách :-)
Odpovedať
@janula_be vy mate spolocenstvo vlastnikov a spravkyna je jeho nacelnicka alebo mate aj nejaku spravcovsku spolocnost? V prvom pripade zvolat schodzu vlastnikov a pani spravkyni vysvetlit, co su jej povinnosti. V druhom pripade rovno poziadat spravcovsku spolocnost o zabezpecenie plosnej dezinsekcie. Uhradi sa to z fondu oprav a pani spravkyna akurat bude musiet podpisat fakturu. Toto nie je zalezitost, ze ona sa rozhodne ale je to zalezitost vsetkych majitelov. Ty ako jeden zo spoluvlastnikov bytov mas pravo (dokonca povinnost) zabezpecit aby sa predislo poskodzovaniu majetku ostatnych vlastnikov bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
@laurar1 mne to nejde do hlavy, ako by ste si ich mohli priniest. Podla mna to je hlupost. A uz ste riesili tu desinsekciu?
Odpovedať
@fruko5 Mali sme to dnes, dali nam tu gel na rozne miesta, uvidime ci to pomoze. Ale varovali nas, ze to moze byt len docasne, kedze to robia iba u nas. A vraj neexistuje sposob akym by sme si to mohli doniest, takze to tu muselo byt. Byvaly majitel tvrdi, ze on mravce nemal a vraj ani susedia.
Odpovedať
@laurar1 spravne si napisala a pouzila slovicko vraj :-)
Odpovedať
Este by som mala jednu otazku. Vcera a dnes som sa konecne rozpravala som susedmi a dozvedela som sa, ze mravce v bytovke su dlhodoby problem, ktory sa kedysi snazili riesit a o ktorom vsetci vedia. Takze to co mi povedala spravkyna, teda ze sa jedna o moj problem, pretoze ona nevie o ziadnych mravcoch u inych obyvatelov nie je pravda. My sme si teraz dali spravit tu dezisekciu, ktora momentalne pomohla, ale v takomto pripade to nebude mat dlhe trvanie. Spravkyna stale odmieta dezinsekciu celeho vchodu. Sme spolocenstvo vastnikov a schodzu mozem zvolat len ak najdem aspon stvrtinu vlastnikov. Mam teraz chut jej poslat fakturu, ktoru som platila, kedze ma klamala a tvrdila, ze to musi byt len moj problem, takze to nemalo zmysel. Mam nejaku moznost ju donutit, aby tu dezinsekciu zariadila? Alebo si ju mam robit u seba na vlastne naklady kazdych par mesiacov a posielat jej faktury?
Odpovedať
Profilova fotka
@laurar1 vies, byvaly majitel aj keby tam mal mravce, tak by sa nepriznal aby nebol najhorsi. Ludia su taky, ze radsej zamlcia ako pravdu povedat! Snad vam to pomoze a zbavite sa ich uz nadobro!!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch

Odpoveď na príspevok od laurar1:

Este by som mala jednu otazku. Vcera a dnes som s…
@laurar1 dobrý deň máme podobný problém, tiež sme sa pred mesiacom prisťahovali do bytu na 7. Poschodí a zrazu nám chodia mravce po byte ... Chcem sa opýtať, že ako ste to vtedy vyriešili ... Našli ste nejaký spôsob ako ste prinútili domovnicku na dezinsekciu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zuzana518:

@laurar1 dobrý deň máme podobný problém, tiež sme…
@zuzana518 domovnicka s tym nic nema. Vy poziadate spravcovsku spolocnost aby zariadila dezisekciu celeho domu, hradi sa to z fondu oprav.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@zuzana518 domovnicka s tym nic nema. Vy poziadat…
@zita19 áno rozumiem, len keďže s to hradí z fondu opráv, či to nemusia najprv odsúhlasiť vlastníci bytov ako investíciu? Preto som myslela že treba ísť za domovnickou aby bola najprv schôdza ... Ale ak netreba, to by bolo super ak by to stačilo nahlásiť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zuzana518:

@zita19 áno rozumiem, len keďže s to hradí z fond…
@zuzana518 nahlas správcovi a uvidíš.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?