Kosenie trávnika pred domom - mimo pozemku

Ahojte. Nas pozemok konci plotom a na 1/2 dlzky je chodnik a potom travnik a na druhej 1/2 je iba travnik cca 20-30 m x 5 metrov.Minule ma jeden obcan upozornil,ze mam kosit aj tieto travnate plochy lebo mi da obec pokutu.Pritom sa nejedna o nas pozemok,ale o pozemok obce.... Musim kosit tento travnaty porast a starat sa o chodnik o dlzke cca 15-20 metrov?
Odpovedať
1
2
Pokos a budes mat krajsie pred domom. Neviem, mozno ma vasa obec nejake VZN, podla ktoreho by si to mal urobit. Najlepsie zistit na miestnom urade.
Odpovedať
No nemam problem to obcas pokosit,ale aby ma za to niekto sikanoval?Zatial sa to nestalo,ale nebol by som rad aby k tomu doslo
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ to nieje váš majetok tak vám nemôžu dať pokutu.
Odpovedať
No pozeram aj VZN,ale nic take tam nevidim.No mne je to tiez divne s tou pokutou....ak chcu,aby som to kosil a aby ma za to mohli pokutovat,tak nech mi ten pozemok daju a bude....mame rozny pozemok a tak si pomaly mozem kupit takymto sposobom traktorcek na kosenie....
Odpovedať
V zime sa starat o chodnik musis, ak si niekto na snehu zlomi nohu moze ta zalovat ze bolo neodhrnute. Travnik by mala kosit obec.
Odpovedať
@atlaska No s tym chodnikom je to otazne.Napr pojdem rano do prace a odhrniem a cez den nasnezi a niekto si zlomi nohu....nemal som ist do prace?Alebo si mala urobit obec to ta co berie dane?
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna nemusíš, ale budeš to mať krajšie ked pred domčekom ked pokosíš : ;-)
Odpovedať
nemusíš to kosiť, aj do mňa sa navážala celá rodina a hlavne tá bohatšia časť, keď som sa prisťahoval k manželke, aby som kosil aj na ulici, lebo aj keď to nie je moje patrí to k domu, tak som ich niekde poslal a urobil som správne. Pravidelne to kosí obec cez VPP. Občas to narastie viac ale mňa to netrápi za plotom mám pekný udržiavaný trávnik a čo je za chodníkom nech si spravuje obec.
Odpovedať
zalezi kto bude mat lepsieho pravnika. Podla zakona-vlastnik nehnutelnosti ma udrzovat chodnik /ak nieje tak cestu tusim 1msirky/ cisty od snehu,ladu.....
Odpovedať
@atlaska No tak ten zakon by som si rad pozrel:) Pretoze co viem ja,tak o komunikacie v obci/meste sa ma starat vlastnik-obec/mesto/VUC.... Ale to je jedno.Uz len zo zvyku odhrnam sneh.Aj s kosenim nemam problem,ale nie obecny travnik 5x20 metrov a este za chodnikom dalsich 3x15 metrov....a este na pozemku....by som nic ine nerobil iba kosil.... Inak strasne ma dojima,ze obec zbiera plastove flase a po dedine sa ich povaluje plna r*t....strasne inteligentni ludia....este aj bioodpad sa moze kazdu sobotu odvazat na zberny dvor,papier zbiera skola a aj kovosrot mame... Ale tak ludia su rozni
Odpovedať
je to stary cestny zakon. Nariklad ak ma niekto nehnutelnost niekde na myjave ako chalupu urcite tam denne neodpratava sneh. Inak v VZN obce by to malo byt.
Odpovedať
VZN som pozeral a nic
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@atlaska No tak je to vo VZN.Lenze sa mi to zda dost blbost,ze si obec schvali co chce a ja s tym nemozem nic robit....ma to vobec daku oporu v zakone?
Odpovedať
toto je tu uz "100 rokov," my mame poistku k nejakej poistke za sposobene skody a je tam aj odskodnenie ak si niekto zlomi nohu na obecnej ceste,ktoru ja mam udrzovat bez ladu a snehu. @mcdog
Odpovedať
@atlaska No mne sa to zda byt divne.Nedavno som cital na HN ci kde,ze ten zakon uz zrusili-o odhrnani snehu....a ze aj s kosenim okolo pozemku (obecne pozemky) je koniec....len ako to naozaj je?
Odpovedať
@atlaska Zákon, ktorý by dával obci takéto oprávnenie neexistuje. Okrem toho je v rozpore s článkom 20 Ústavy. Obec nemôže z titulu svojej moci uložiť niekomu inému povinnosť, aby obhospodaroval jej pozemky. Ani obyvateľom obce. "Práve naopak. Zákon o obecnom zriadení úplne jasne a jednoznačne hovorí, že správa a údržba verejnej zelene a komunikácii patrí obci. Čiže nabudúce by sa mohlo stať, že obec rozdelí medzi svojich obyvateľov chodníky a bude ich sankcionovať za ich nevyčistenie v zime," tvrdí Pavelková. http://krimi.noviny.sk/poradna/08-06-...
Odpovedať
@mcdog ja toto neriesim, zodpovednost za skodu mam , akonahle ju zrusim jedno z mojich deti isto niekde v obchode rozbile najdrahsiu flasu konaku co tam maju, ci bikom naramuje do nejakeho odstaveneho auta, ci cerstvo natreteho plotu - poznam zakon schvalnosti.
Odpovedať
@mcdog http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/... nepredpokladam zeby sa od min.roku zmenilo.
Odpovedať
mal som podobný problém, ale upozornil ma na to svokrin švagor, on je poslancom v jednom meste, tak som ho niekam poslal, že ak mu to vadí nech to pokosí on. Akože nemám s tým problém len ma nasralo keď som pokosil a o tri týždne kosila obec, pokosili každému a mne kde bolo vidieť že už bolo niekedy kosené nechali tak a to už nebola malá trávička. Tak od vtedy na to seriem, kosím si len mostík na ktorom parkujem a cez ktorý chodíme. Inak to odhrňanie snehu a ľadu sa dá riešiť jednoducho, opáskuješ si svoju časť chodníka červeno bielou páskou a máš pokoj, prídeš z práce a odhrnieš prípadne lenivý si počká kým sa to roztopí a nikto ti nič nemôže, zabezpečil si to a to je hlavné. Na to ma tiež raz upozornil známi zo zastupiteľstva obce, keď som sa rozčuľoval že moja vtedy tehotná manželka asi ťažko bude odhŕňať sneh kým som v práci.
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog atlaska ma pravdu.. naozaj, ked si niekto zlomi nohu na chodnik pred domom, obchodom, firmou.... tak si moze vymahať odskodne od majitela toho domu, firmy.... zakon je taky. bolo to aj v telke, uz davnejsie.... proste kazdy sa musi starať aj o ten statny kusok pozemku,aby na nom nebol lad, sneh :( obec sa stara len o cesty, ked stiha chodniky, je to len plus.... No ,ale trava podla mna nie je to iste. tam by mala kosit obec.. ale da sa to elegantne vyriesit.. vysyp to kamenom a je to .... my to tak mame spravene skoro vsetci :)
Odpovedať
@katrin21 Kosit podla VZN musim,ale ked si tam chcem skladovat strk,piesok atd,tak za to musim davat ohlasenie a pri dlhsej dobe aj platit....vysypat strkom nemozem a mam to cca 5x20 a 3x 15 metra.....kazdy tam hadze smeti a za tyzden nazbieram plny kybel....za mesiac to mas 2-3 kyble+kosenie a jedno vysypanie kuka nadoby stoji 1,40€....a ked nepokosim,tak pokuta 30€.....
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog pozor, ja nehovorim o kope strku !!! ja hovorim o vysypanim strkom namiesto travy. normalne ako v zahone.. my tam mame okruhliaky... napr. ako tu títo maju ono to neni taka polozka.. ved kazdy to ma dost velku plochu.. my cca, 20 m po 2m sirky.... a nezrujnovalo nas to. podla toho, aky kamen - strk das :-) Podla mna ti nikto na to nic nepovie. bezna vec.
Odpovedať
a nema to byt ako chodnik? to vysypane strkom? @katrin21 @fuhrich pozor nemozes si obecny chodnik ohradit nicim,ani paskou, jedine ak tam mas vykop,ktroy samozrejme musi byt od obce povoleny.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no, to by malo, ale vo vacsine obytnych casti by sme sa nacakali... takze si to vydlaždujeme zamkovou pred vchodom a zvysok kamen :) prejst sa po nom v pripade potreby da :) ale chodnika ako ma vyzerat oficialne, by sme sa asi nedockali vo vacsine pripadov.
Odpovedať
@atlaska tak obecný chodník? tak prečo sa o neho nestará obec, ohradiť ho môžeš pokiaľ hrozí reálne nebezpečie pre zdravie ľudí aby cezeň prechádzali.
Odpovedať
@fuhrich tiez som toho nazoru.Ja tu mam kosit travnik a daky pako mi tam odparkuje osobak a nalozenu Aviu a prehadzuju tovar....a hned 30 cm ryha v travniku....
Odpovedať
@fuhrich lebo jej to zakon neprikazuje.
Odpovedať
@katrin21 No vies ono sa jedna o to,ze nie vzdy mam cas to pokosit podla predstav OP....a potom si najdem v schranke upozornenie o pokute....obec to nepokosi a mne je akosi proti srsti byt buzerovany za nieco co nieje moja starost.Nik mi ten cas nepreplati,ani mojim detom a rodine,benzin a pripadne poskodenie kosacky mi tiez nikto nezaplati....chapes nie?Nieje to moj pozemok a nieje moja starost,aby bolo o neho postarane.Je to obecne a tak nech sa o svoje pozemky stara obec....
Odpovedať
Profilova fotka
Ja chapem, ze ta serie ta "buzeracia". Ale mne pride uplne normalne pokosit si pred svojim domom a aj odhrnut sneh. Tuto zimu to sice nie je aktualne lebo bolo malo snehu, ale minuly rok som to pred pracou odhrnul a po praci znovu. Stvalo ma, ze len ja a sused sme mali pekne odpratane a ostatni si pockali kym sa to roztopi! Vysledkom bolo, ze sa po chodniku nedalo chodit, lebo bol zladovately a len nasich par m bolo cistych! Mne to pride uplne prirodzene starat sa o svoje okolie. No pretoze Slovac si vidi iba na spicku svojho nosa resp. po hranicu pozemku to tu vyzera tak ako vyzera. Pozrite sa do Rakuska... taky kusok a uplne ini ludia. No a teraz podte do mna :)
Odpovedať
@vovo No u nas smola,ze my sme rozny dom a ja "snach" odhrniem,ale vedla pozemok ma sused iba ako obcasnu chatku....takze tam nic a potom je suseda.... Mna stve hlavne ta buzeracia....pokosim,ale kedy ja chcem a ako chcem....a pokosim to pre svoj dobry pocit a nie pre OU a ich VZN....preto sa pytam ako to je.Ak mi nahodou napalia pokutu,alebo zas daju upozornenie,tak,ze nabehnem za starostom a dam to kosit uz jemu...a kazdu nedelu na 3 cm max...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?