Kompostovanie v byte - čo musím vedieť?

Profilova fotka
Ahojte, radi by sme si do bytu kúpili vermikompostér a začali s kompostovaním bioodpadu. Máte s tým niekto skúsenosti? Máte kompostér v kuchyni alebo na balkóne? My by sme ho chceli mať v kuchyni, ale napriek tomu, že všade sa píše, že to vôbec nesmrdí, tak sa toho obávame. Viete mi to niekto z vlastnej skúsenosti potvrdiť? Skutočne to vôbec nesmrdí? Druhá otázka, ktorá ma zaujíma je, teplota. Píše sa, že ideálna teplota pre kalifornské dážďovky je 20°C, no v lete takúto teplotu v byte nemáme šancu udržať. Zvládnu dážďovky aj vyššiu teplotu, prípadne má vyššia teplota nejaký negatívny dopad na kompostovanie? A čo by som ešte predtým, ako sa do toho pustím, určite mala vedieť? Máte nejaké tipy, triky, skúsenosti? Pozerám už aj rôzne vermikompostéry a zatiaľ ma najviac zaujal tento (aj kvôli peknému dizajnu): http://komposter.sk/vermi-komposter-u... ale ak by ste mali odporúčanie na nejaké iné, ktoré máte a ste s ním spokojní, tak si prosím link :) Ďakujem za vaše rady a skúsenosti!
Odpovedať
na zahrada.sk je jeden ujko co sa specialne tomuto venuje, aj ma celkom dlhu dikusiu o kompostovani s uslachtilymi dazdovkami. Skus tam ;-)
Odpovedať
keby niekto hladal http://www.zahrada.sk/forum/predstav-... pouzit prihlasovacie meno a heslo ako na Modru strechu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahoj. Moja skusenost. Vermikomposter mame od januara 2018. Vyrobil som si ho sam ako skladacku troch peknych debniciek. Nechcel som rovno kupovat drahy UrbAlive kedze som nevedel ci sa to ujme. Zalozili smebsi teda vermikomposter. Na zaciatku sme mali par dazdoviek na uteku :-D ale boli to asi len 3 kusky. (Ale ten pocit ked clovek ide rano opatrne do kuchyne aby daco nepristupil :-D). Co sa tyka zapachu. Ak to neprehanas a nedavas hafo odpadu tak to pekne vonia po lese. V tedy vies ze je vsetko ok. Raz som tam toho dal prilis.... Ale ozaj vela a o 2 dni ked som to otvoril, sa to este dalo. Ale ked som to prehrabol tak to bol koniec. Ale vies co je fajn na tom? Zavrel som to a otvoril o tyzden a uz to vonalo po lese. Ked je zatvoreny tak ani ked je toho vela tak to necitit. Co sa tyka teploty. Toto leto sme mali v byte 29. V kompostery je este viac lebo tie zbytku predsa len prechadzaju fermentaciou. Preto ak je horuco je dobre davat tenke vrstvy aby sa to neprehrievalo. Inac v pohode zvladaju teploty okolo 35. Cim teplejsie, tym lenivejsie... Ale ziadna katastrofa.
Odpovedať
Profilova fotka
@hue vďaka za všetky rady a postrehy :) ako prišlo k tomu, že vám ušli dážďovky? :-D a dobre vedieť to s tým teplom. Čiže tá odporúčaná teplota 20 stupňov nie je až taká dôležitá a dážďovky prežijú aj vyššie teploty, len s tým, že budú kompostovať pomalšie?
Odpovedať
Co sa tyka teploty, presne tak. Ako som spominal, v byte bolo 29 a komposter bol na dotyk este teplejsi a v pohode to prezivali. Tych 35 stupnov je uz pre ne hranicna teplota ale najproduktívnejšie su pri teplote do 25. A ako usli? Vrchnak som nemal uplne utesneny. Vlastne ho nemam ani teraz. Mam tam netkanu textiliu tak prehnutu aby sa tam nedostali musky ale dazdovky to vedia hravo podliest, ale kedze je im tam dobre tak nejdu prec. Ak im je dobre tak neutekaju, nemaju preco. Kamaratov a jedlo maju vo vnutri :-D Skor by som uvital, keby niekto kto ma UrbAlive povedal ako sa mu dary. Pri hodnoteniach niekto uvadzal ze plasti nedoliehaju a podobne. Mne sa paci a kedze uz viem ze spolunazivanie s dazdovkami je fajn, uz by som aj zainvestoval do niecoho profi...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@hue Ahoj hue. Vyssie pises, ze si si zhotovoval komposter sam. Tiez nad tym rozmyslam, pozrela som uz vela stranok aj videi, ludia to zhotovuju rozne. Zaujima ma jedna vec, ked davam nadoby na seba, nepripucia sa dazdovky potom? 8-) Chapem, ze na zaciatok mi stacia dve nadoby, spodna na tekutinu a vrchna na kompost. Ked sa naplni, pridam dalsiu nadobu a dazdovky sa tam prestahuju. So spodnom mam robit co? Mozem to uz pouzit na kvety alebo do zahonov? A potom? Dam ju prazdnu navrch? Ci ako to funguje? Posledna otazka je, vsimla som si, ze niektori maju aj viac ako 2-3 nadoby. Ako to cele funguje potom? V ktorej nadobe su cerviky a aky je postup? Dakujem :)
Odpovedať
nieco smrdiet bude urcite do kuchyne vobec a na balkon neviem co na to susedia pachnut to bude
Odpovedať
@beruska2327 presne ako pises, ked zozeru z prvej nadoby prestahuju sa do vrchnej, lenze tam uz nieco na zozratie musia mat nachystane, to zo spodnej vyhodis na hriadku a pridas dalsiu nadobu, ktoru zacnes plnit. Nadoby by mali byt aspon 3, kym bude v najspodnejsej co to na zjedenie nejake dazdovky sa tam este budu krmit, ale niektore sa prestahuju aj do vyssej kde ich uz caka potrava a ta najvyssia sa akurát ma plnit. Na zahon sa vysypa az taka nadoba, kde je len cierna hmota homogénnej struktury bez zvyskov rastlin a kde sa uz nic nehybe. Ak budes mat 5 nadob nad sebou dazdovky budu v podstate rozlezene v kazdej.
Odpovedať
Mame ten urbalive komposter doma uz druhy rok. Maximalne sme s nim spokojny. Mame ho v byte priamo v kuchyni. Je to velmi prakticke, nakolko biologicky odpad z kuchyne moze ist priamo do neho. Kupili sme ho uz zalozeny, bolo tam par dazdoviek, no po par mesiacoch su ich tam tisice. v byte mame vela kvetin, ocenujeme ten "dazdovkovy caj" ktorym manzelka polieva kvety (zriedeny 1:1 s vodou) Ak by ste mali otazky, mozem napisat viac. A co sa tyka teploty, minule leto sme este nemali klimu a ked bolo v byte viac ako 28 tak sme ich pre istotu prestahovali do pivnice, no tento rok (uz s klimou) boli cele leto s nami. Inak vsetky rady ohladom dazdoviek odporucam stranku https://kompostuj.me/ Vedia dokonca odpisat aj na email, je tam poradna, rady pre chovatelov a samozrejme ich mozete stretnut osobne na kazdej vacsej vystave zameranej na floru
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?