Kde mozem vyhodit odpad ???

Mam otazku ci mozem jednorazovo vyhodit odpad hocikde alebo len v mieste trvaleho bydliska. Mam na mysli samozrejme vyhodit odpad do verejne pristupneho kontajneru nie ciernu skladku. Pozna niekto dobre zakon o odpadoch? Dakujem za radu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aky odpad v akom mnozstve myslis?
Odpovedať
@lokoss čo je verejne prístupný kontajner podľa teba? Ten pred nejakou bytovkou? Ten si predsa platia nájomníci. V obciach a mestách sú vytvorené zberné dvory, kde môžeš neviem presne do koľko kg /asi to každý má inak stanovené/ odniesť odpad stavebny.... a podobný. Zoberú ti ho bezplatne na základe trvalého pobytu. Zisti si v mieste, kde žiješ. Lebo vyhodiť niekomu do kontajnera za ktorý platí by nebolo fér. Môj syn napr. prerába teraz byt. Trvalý pobyt má ešte u nás a platí teda aj za odpad. Takže časť vyhodí tu. Druhú časť vyhadzuje v byte, ktorý má už kúpený a platí zaň a ďalšiu časť v mieste, kde býva v podnájme - tam tiež platí. Takže tak by to malo byť, kde platíš, tam si hádž.
Odpovedať
2x kartonova krabica rozobrata z nabytku
Odpovedať
@ajkava kontajner popri ceste nedaleko zahradkarskej oblasti. Podotykam ze neoznaceny ze kto tam moze alebo nemoze hadzat odpad.
Odpovedať
@lokoss no však ale ten kontajner zrejme platia záhradkári. A prečo to nehodíš ty pri svojom bydlisku? To nechápem. Nejako mi to uniklo, prečo chceš hádzať inde.
Odpovedať
.....len ma to zaujima. A neupresnil som ze je to v obci kde staviam dom.
Odpovedať
Profilova fotka
po dnesnej skusenosti s uradmi a pristupom ludi - s..r na ostatnych, vyhod hocikde, kde ta nechytia:-D a kartonovu krabicu normalne do zberu na paier, zvycajne su kontajnery na separovany odpad pristupne pre viacero blokov a to nikto nema sancu zistit, ci tam aj naozaj byvas :-D
Odpovedať
@lokoss tak ono ti hlavu neodtrhnú a lepšie do kontajnera, ako niekde na čiernu skládku. Ale u nás pred bytovkou napr. dosť často chodili vyhadzovať vo vreciach z rod. domov, lebo im sa asi nezmestilo. Tu to hodili a my sme potom nemali kde sypať. To, čo je vedľa kontajnera neodvezú smetiari. Takže som na to dosť alergická, keď tu nosí odpad niekto, kto tu nebýva. :-) Ešte,že nebývaš u nás :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava stihas sledovat vsetkych ludi co u vas byvaju? Mali sme kedysi takeho domovnika co skusal legitimovat ludi s odpadkami. Obcas nejaky prazdninant, podnajomnik... Bavili sme sa. Kartony od nabytku normalne do kontajnera na papier, alebo kludne aj do toho v zahr.osade.
Odpovedať
@jankazb tých ľudí poznám, pretože rodinné domy sú neďaleko našej bytovky. A keď ti 2 x za týždeň šmaria plné 50 kg vrece do kontajnera a ty musíš potom doplácať spolu s ostatnými, tak asi ťa to nebaví. Prečo myslíš, že niektorí dávajú na kontajneri reťaze so zámkami?
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava tak tocpotom ano. Je ine velke mnozstvo odpadu.
Odpovedať
@jankazb však jasné, že normálne odhodenie je lepšie do kontajnera, ako niekde na čiernu skládku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lokoss Ak v obci vlastníš nehnuteľnosť, vrátane stavebného pozemku a ak si podal daňové priznanie, tak na OÚ platíš aj odvoz smetí, teda máš nárok na odvoz komunálneho a drobného stavebného odpadu. A ak si daňové priznanie nepodal, tak to budú vymáhať aj so spätnou platnosťou.
Odpovedať
@viktor811 neviem neviem ci ma nieco spolocne dan z nehnutelnosti s odvozom odpadu
Odpovedať
@lokoss A to si si ako pospájal?
Odpovedať
Podľa mňa daň z nehnuteľnosti a odpad tiež nesúvisia. To by sa predsa potom neplatil odvoz odpadu osobitne.
Odpovedať
@viktor811 no kedze momentalne kde byvam platim dan za nehnutelnost a zvlast za odpad
Odpovedať
@lokoss ja ked som vypravatal pozemok (aj drevny odpad po sade, aj obsah zahradnej chatky) pred stavbou, tak som ich na obecnom zbernom dvore ukecal, stacilo vysvetlit o ktory pozemok sa jedna.. A to sa jednalo o niekolko krat otoceni s dodavkou a vozikom, pri com tam niekto pustil echo a zacali sa tam zbiehat ludia z okolia a doslova si delili ten stary nabytok a odnasali.. :) Ak sa ale jedna o kartonove krabice z noveho nabytku, tak poctivo porozkladat a dat do najblizsieho separacneho kontajneru na papier..
Odpovedať
@ajkava Ak to nebolo dobre pochopené tak upresňujem v tom zmysle, že pri platení dane z nehnuteľností automaticky vyrúbia aj poplatok za smeti. Ak niekto nemá v obci pobyt, ale vlastní tam nehnuteľnosť (chata, stavebný pozemok atď.) tak mu tak isto vyrúbia poplatok za smeti podľa príslušného VZN pri platení dane.
Odpovedať
@viktor811 To je nejaka blbost. Prave vcera som platil dan za stavebny pozemok a ziadny poplatok za smeti mi vyrubeny nebol. Preco aj, ked som ho mal vyrubeny a zaplateny v mieste trvaleho bydliska. Navyse do komunalneho zberu nepatri stavebny odpad, takze naco by ten poplatok bol dobry?
Odpovedať
Presne tak. Ono to v praxi funguje tak, ze ak normalne platite smetne,tak je jedno kde v tej obci,v ktorej to platite odpad vyhodite. Lebo vy platite smetne mestu alebo obci celkovo nie za miesto trvaleho pobytu. Tam by ani pripadni mestski ci statni policajti s tym nic nespravili. Lebo mesto svoje peniaze dostane za konkretne hlavy. Takze v ramci obce mozete vyhadzovat. A ja viem,poznam,ze ludom sa to nepaci,ked im tam smeti vyhadzuje niekto,kto tam nebyva,ale nie je to proti predpisom...
Odpovedať
@viktor811 veru ani nám nevyrúbil nikto za odpad nič. Za pozemok zaplatené máme, aj daň sme zaplatili. Však tak donedávna nebola ani prístupová cesta. Trvalý pobyt tam nemáme tiež. Však dom ešte nestojí.
Odpovedať
@frankie2018 ale tu sa pletie jedno s druhým. Napr. bývame v bytovke. Mesto nám každý rok vyrúbi poplatok za smeti na osoby. Ale v nájomnom máme ešte predsa prenájom kontajnerov a to sa platí osobitne. Takže mi to vychádza tak, že jedna vec je, že za smeti sa platí mestu a to ho musí "zlikvidovať". A druhá vec je, že sa platí spoločnosti, ktorá odpad vyváža za to, že nám prenajíma kontajner, z ktorého smeti vyváža. Iná vec je asi v rod. domoch, kde si majitelia smetnú nádobu kúpia. Asi by žiadny majiteľ domu nenechal vyhodiť smeti do svojho kontajnera nejakému okoloidúcemu.
Odpovedať
Hm neviem ako to je u vas ale u nas sa za prvu nadobu neplati pri rodinnom dome a plati sa len smetne a tak isto nasi neplatia najom za kontajneri v najomnom. Cize asi toto sa meni asi z obce na obec. Ale u nas mozes vyhodit odpad v zasade kdekolvek...ak si platis smetne v meste.
Odpovedať
@ajkava to patrilo najma tebe ten moj predchadzajuci prispevok :-)
Odpovedať
@frankie2018 no s tým nájomným za kontajner v bytovke by som si nebola taká istá. Môj muž robí predsedu spoločenstva a napr. nedávno odhlasoval jeden kontajner, lebo ľudia hovorili, že sa naplní len do tretiny. A platba klesla o ten jeden kontajner. Ale však to je jedno.
Odpovedať
@ajkava jasne. Ja som tym len chcela ze veamci obce ak tam mas trvaly pobyt a platis smetne tak mozes dat vramci obce kde chces. A vsimla som si svoju hrubku tak sa ospravedlnujem. Samozrejme za kontajnery :-)
Odpovedať
Profilova fotka
platenie za odpad - byvam v meste a tam platim podla poctu osob, poplatok urceny VZN. mam chalupu na dedine, kupenu nadobu a za odvoz jednej nadoby je urceny poplatok, tiez vo VZN. ak by som mala nadoby 2, platim za odvoz nadob. robia aj separovany zber, za ten sa neplati nic. poplatok za odpad zasielaju spolu s vymerom pre dan z nehnutelnosti, spolu s tym posielaju aj napr. dan za psa alebo dalsie poplatky
Odpovedať
aj som chcela napisat,ze nie je to viazane na konkretnu ulicu pobytu,ked si ho raz zaplatis,ale ako k tomu pridu ludia,co tam byvaju,skor sa im zaplni kontajner a musia ist inde,dalej apod,kedze vyvoz nie je podla potreby,ale ma svoju periodicitu
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd presne tak. Za odvoz smeti platis az ked byvas a na zaklade toho si pkatenie zrusis tam kde si byval. Nemusi to byt spojene s kolaudaciou. Tiez sme dlho byvali v novom a platili za smeti nez sme skolaudovali a vybavili trvaly pobyt. Kontajner na stavebny odpad,to je ine.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?