Čierne povlaky na batériách a vo výlevkách v kúpelni

Ahojte, potrebujem poradiť, lebo už si neviem rady s týmto problémom. Bývame v novostavbe cca rok, čiže všetky potrubia, rozvody atď, všetko je nové, kúpeľňu pravidelne vetráme a napriek tomu sa mi robia na batériách - na miestach kde vyteká voda a vo výlevkách čierne povlaky, sú to doslova také čierne kusy. Každý týždeň to čistím so savom a dezinfekčnými prostriedkami, no do ďalšieho týždňa je to tam znova. Dokonca raz manžel musel zmontovať horné WC a ten povlak bol aj vnútri v rúre, čiže asi to nebudú nejaké riasy, keďže tie sa množia na svetle. Najviac sa desím toho, že to bude vo všetkých rúrach. Sme pripojení na mestskú vodu, ale máme pocit, že je málo chlórovaná, ak vôbec je. Plánujeme dať spraviť rozbor vody. Teplú vodu ohrievame tepelným čerpadlom, na cca 40-50°C, tak neviem či aj tam nie je problém, že je táto teplota nízka a nezničia sa baktérie, ktoré sa nachádzajú vo vode. Predtým sme bývali v byte a nikdy sa nám nič také neobjavilo a to bol teda riadne starý byt.. Stretli ste sa už s niečim podobným? Za akúkoľvek radu budem vďačná.
Odpovedať
Profilova fotka
@mufik7 popíšte to oddelene, aký je stav na studenej vode a aký na teplej.Píšete, že je to vo WC, to je v nádržke na splachovanie? Je na povrchu alebo podomietková? Máte susedov, robí sa to aj im? Z čoho máte rozvody vody? (materiál, pozink, PP, iné trubky). Ak je to v mise WC, nie je to z eplej vody. Bol vodovod pred použitím prepláchnutý? Vyteká to zo všetkých výtokov? Znížte dočasne teplotu v bojleri aby ste mohli používať teplú vodu bez riedenia a používajte len výtok teplej, zmení sa niečo? Odmontujte perlátory z baterie a vyčistite ich. Ak nič nepomôže, treba systém vydezinfikovať prepláchnutím dezinfekčným a čistiacim prostredkom.
Odpovedať
@jan45 vo WC to bolo v rúre, ktorá ústi už do kanalizácie, je to geberit, čiže tá časť rúry už bola v stene. Materiál rúrok je PP. Vodu neohrievame v bojleri, ale v akumulačnej nádobe - tejto značky: http://www.dzd.sk/sk/ohrievace-vody-b... , pomocou tepelného čerpadla . Skúsime prečistiť tie perlátory, uvidíme čo to spraví. Ono je to konzistencie niečo medzi riasou a akoby niečim hubovitým, a nevyteká to, len sa to tvorí na miestach kde vyúsťujú kohútiky, čiže v mieste toho perlátoru, a v odtokovej rúre - keď čistím odtok vo vani, alebo umývadle, tak to vidím pozachytávané na stenách rúrky, a keď to čistím tlakom vody, ide to relatívne ľahko dole, ale predpokladám, že to isté je aj hlbšie v tej rúre, kam sa už nedostanem. A tá dezinfekcia systému sa dá ako spraviť?
Odpovedať
Profilova fotka
@mufik7 , to, čo popisujete sa prevdepodobne tvorí každému, len nie každý je tak pedantný ako Vy. V hygienických miestnostiach treba viac vetrať, je to nový dom, ešte nevyschol. Pokiaľ máte urobené parozábrany a nemáte nútené vetranie, dom nevyschne ani za 5 rokov. Neviem priamo doporučiť firmu, to si nájdete na nete, princíp je, že prídu s nádržou, urobia z rozvodov postupne okruhy na každom výtoku a prostriedok preženú systémom. Nakoniec to nebude tak zlé, ako to popisujete ale čierny sifón na sprche mám pop pár dňoch tiež.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?