Ako si poradiť s plesňou na stene, v gauči?

Dobry den, pred 4 dnami som objavila plesen v dolnych kutoch steny v obyvacke a v kuchyni (miestnosti su prepojene) . Dnes som zistila, ze plesen je aj v gauci. Mame dvojmesacne babo doma,preto som z tej plesne velmi nepokojna a chcela by som sa poradit, ako s nou zaobist tak,aby sme ju odstranili,ak je to vobec mozne. Steny nastriekame protiplesnovym pripravkom, zosuchame malovku a natrieme protiplesnovym primalexom. Co vsak s gaucom? Najrozumnejsie mi pride zbavit sa ho, lebo plesen z neho uz nedostaneme. A co ostatny nabytok (skrine,stol...)? Tam som plesen zatial nenasla, co vsak neznamena,ze tam nie je. Nuz,ale to je len liecba symptomov, pricinu plesne nepoznam. Mohla by byt pricina teoreticky v plavajucej podlahe? Ta nam asi dva mesiace dozadu zacala praskat pri chodeni na nej. Pokladali sme ju pred rokom,dva mesiace pred pokladkou bola podlaha zarovnana nivelackou. Vtedy sme davali aj sadrokartony a strop pod nami zateplovali (byvame na prvom poschodi). Nemate skusenosti, ako si poradit s plesnou? Kde by mohla byt pricina? Ide mi hlavne o dieta,ale nam velkym ta pliaga asi tiez nerobi dobre. Dakujem vopred za kazdu dobru radu.
Odpovedať
1
2
Gauč vyhoď,nepochopila som bývate na prízemí či 1 poschodí ? a ? %-tnú máte vlhkosť v byte?a ? C máte v byte?
Odpovedať
@zufalamama pricina nie je plavacka, ale zle vetranie, slabe kurenie, nabytok tesne pri stene, a mozno studena nezateplena stena zvonka, pripadne balkon alebo terasa.
Odpovedať
príčinou plesní býva často zvyšená vlhkosť alebo zrážanie sa vodných pár - nesušíte vnútri bielizeň? máte zapnutý digestor keď varíte a používate pokrievky? riadne vetráte po varení a kúpaní? máte tam dostatočne vykúrené? je medzi vonkajšími stenami a gaučom či skriňami dostatočný priestor na prúdenie vzduchu? ak na niektorú z týchto otazok je odpoveď nie, asi by som skúsila najprv vyriešiť to... gauč by som vyhodila, stol a skrinu umyla...
Odpovedať
Prve poschodie. Vlhkomer som kupila len dnes, v kute v obyvacke je az 65%!! A to som uz dnes trikrat vetrala po 10 minut.
Odpovedať
@peto99 ha, vidím, že než som to všetko stihla spísať, bola som predbehnutá, a to som fakt neodpisovala 8-)
Odpovedať
@fra susime bielizen vnutri,pretoze nemame balkon (extreme dlha a nepodarena rekonstrukcia bytovky). Ale tu miestnost,kde susime, vetrame takmer stale a tam plesen nie je. Ale moze to byt pricina, kedze perieme od narodenia malej skoro kazdy den. Teplota v byte sa hybe od 20-23 stupnov. Pri vareni pouzivame pokrievky, no digestor nemame, vetrame aspon. Asi malo. Gauc je v strede miestnosti.
Odpovedať
podla toho co pises, tak mas pliesen v kutoch. To mozu byt tepelne mosty. Ak mate pod vytom nevykurovane miestnosti zam je pes zakopany. Pomoze vam iba znizit vlhkost, zvysit vymenu vzduchu v byta a dat nabytok dalej od stien aby tam bola cirkulacia vzduchu. Na odvlhcenie vam mozno postaci aj maly elektricky odvlhcovac (to cudo z drogerie na solne tabletky je akurat na dve veci), odporucam ho zapinat vtedy ak budete susit pradlo. Nejaky takyto https://www.hej.sk/starostlivost-o-te... Steny by som natrela aj teploizolacnym naterom, aby sa znizila povrchova teplota steny, protiplesnovy nater bude stacit len docasne. Postavit nabytok tak daleko od stien ako sa da. A velmi dolezite!!! Vetrat narazovo. Otvorit kazdu hodinu dve okna dokoran, prievanom za 5 minut vymenit vsetok vzduch v byte a pracovat s teplom naakumolovanym v stenach a zariadeni. Pernamentne vetranie nie je take ucinne ako narazove, ak tam mate v kuse otvorene okno, tak sa studeny vzduch plazi po zemi a este viac ochladzuje tie problemove miesta.
Odpovedať
@zita19 velmi dakujem za rady! Odporucila by si steny najprv natriet protiplesnovym pripravkom a na to ten teploizolacny nater? Treba cele steny ci stacit tie kuty vydavat?
Odpovedať
@zufalamama ja by som si kúpila digestor a sušičku.
Odpovedať
@zufalamama kupit vykonny odvlhcovac.tiez sme v byte bojovali s vlhkostou
Odpovedať
@zufalamama na termoizolacny nater ma vyrobca presny postup. Skusim pohladat, kde som to nasla. Mame to predstudovane, lebo v lete nas to caka u dcery. Zatial to riesia odvlhcovacom. Teda minulu zimu s odvlhcovacom zaznamenali vyrazne pokroky, plesne sa im netvorili, odvlhcovac bezal skoro furt, len ho prenasali z izby do izby, ale chce to systemove riesenie. Oni su pod strechou a o zatepleni strechy mozu len snivat, lebo ostatnym najomnikom ich pliesen vobec nevadi :-p
Odpovedať
@zufalamama http://www.efarby.sk/remal-termokomfo... ale je ich viac, treba sa len rozhodnut ktory https://www.google.sk/webhp?sourceid=...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 este raz velmi pekne dakujem!
Odpovedať
@zufalamama rado sa stalo, viem co to je za trapenie
Odpovedať
@fra to s pokrievkami ma pobavilo. @zita19 osobne si neviem predstavit kazdu hodinu narazovo vetrat. Otrok svojho obydlia :)
Odpovedať
@dominik_boksansky nie je to idealne riesenie, ale co v danej situacii narobis? Samozrejme nepredstavujem si to, ze aj cez noc kazdu hodinu bliaka budik aby sa vyvetralo. Ale kym su ludia v byte, tak raz za dve hodiny to nie je az taka katastrofa a otrocina. Ja to robim aj ked pliesne nemame. Ked mam pocit, ze sa mi jazyk meni na susenu makrelu (my mame presne opacny problem), tak sa spravi prievan a uz sa da slobodne dychat.
Odpovedať
@zufalamama moja skúsenosť ked som zil na byte....plesne sa zbavis jedine ak zacnes riadne kurit...alebo donutis suseda pod tebou aby kuril....u nas v byte pod nami zila sama matka s dvoma detmi,pochopitelne setrila viac ako bolo zdrave a kurila minimálne...naviac mala v rohu kde sa objavila u mna plesen (v dolnom rohu miestnosti..) vstavanu skrinu... Skusal som vselico,no nakoniec som to vzdal a kuril na 23-24 stupnov aj ked mi to nebolo príjemné,bolo horko,platil som viac za kurenie ale plesne tam uz viac neboli....
Odpovedať
@zita19 To je problem vela bytovych domov po rekonstrukciach spojenych so zateplenim a vymenou okien. Skusil by som sa porozhliadnut po lokalnej rekuperacnej jednotke.
Odpovedať
@pepese zial len pod jednou castou bytu mame byt, prave pod tymi problemovymi partiami su pivnice. Vidim to naozaj na kurenie, caste vetranie, asi aj ten odvlhcovac a neustale sledovanie vlhkomer. Dakujem za radu!!!
Odpovedať
@zufalamama strop pivnice treba zateplit polystyrenom
Odpovedať
Profilova fotka
@zufalamama . nenakydaj si do bytu zase kvoli plesnam kopec cheeemie...!!! ( som si vsimol, ze na SK, sa zvykne totiz vsetko lepit MAMUTOM a cistit SAVOM... :(( ) naj ekolo... , je etylalkohol.. min 70 percent.. poradit si mozes aj s octom, ale neviem ci sa da zohnat 30 % tny.., to je minimum.... pokial sa jedna o hladke povrchy, tak ten alkohol je velmi ucinny....., gaucovku ked mas z latky, tak to je problem.., ked z koze, alebo kozenky ,tak s alkoholom v poho... pri plesnovych sporoch (velka sanca ked sa jedna o vacsiu plochu..) ti ten alkohol nepomoze..., treba sa potom uz poradit...., s odborikom............... ::(( samozrejme ze po vycisteni, treba riesit primarny zdroj vzniku plesni... co je tazko takto cez papier poradit.., treba to vidiet, zistit ake su priciny a hlavne co sa da proti tomu urobit.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
@mimms dakujem za radu. Rozmyslam nad tym,ze na koho by som sa mohla obratit ohladom odbornej rady. Problem nebude asi len vo vetrani, kedze aj po intenzivnom vetrani vlhkost v kute izby neklesa pod 65%. Na koho sa obratit? Aka je to profesia,firma, ktora by nam mohla v tomto smere pomoct?
Odpovedať
@fra Rada na spôsob spytovania svedomia
Odpovedať
@zufalamama Pred tým ako budeš robiť pokusy s tepelnoiszolačným náterom ( to je najskôr humbuk) preklep steny tam, kde to vlhne či náhodou neodstáva omietka. To je častou príčinou plesní.
Odpovedať
@zufalamama vlhkosť sa vám zvýšila príchodom malého dieťaťa. Nezdá sa to ale to malé stvorenie vyprodukuje veľké množstvo vlhkosti. Treba vetrať a hlavne nemať gauč natisnutý na stene.
Odpovedať
nám tiež začala v izbe v rohoch pleseň,bola to najväčšia izba cca 26 m2 a preto som v nej mala stále sušiak,raz za čas sme to nastriekali savom originál,pomohlo , veľmi rada čítam MS a tu som vlastne na to prišla ked niekto písal,že sušenie prádla v miestnosti je vlastne tou príčinou,vôbec ale vôbec som neuvažovala o sušičke,a hned bolo rozhodnuté,paradox boli sme 6-ti bez SUŠ,teraz sme len dvaja a máme SUŠ,no ale doba ide dopredu,jasné v lete ide veľmi málo,ale teraz super,hoci máme cca 30 m2 terasu,takže nie je problém kam s prádlom,ale vonku to schne veľmi dlho však viete,a človek by neveril ako SUŠ odžmolkuje prádlo,tým pádom v izbe nie je toľko prachu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zufalamama v tomto ti neporadim..., skus cez PC pohladat.., ale podla mna vela toho fundovaneho nenajdes.., kto by si na SK otvoril firmu v tomto smere.., ked slovak si radsej kupi za 5 korun savo a vsetko poriesi....
Odpovedať
Dakujem vsetkym za nazory a rady. Vetrame,robime prievan teraz asi kazde dve hodinky (okrem noci), pomaha to znizovat vlhkost, len neviem,ci to bude takto priechodne aj v zime. Uvidime.
Odpovedať
@jaro1s13 ano,zrejme je to dosledkom toho,ze tu dieta mame. Viac varime, perieme, susime...a gauc mame v strede miestnosti
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?