Železná verzus drevená pergola

Chcela by som pocut vas nazor.Chceli by sme prekryt terasu velku 6.4m.Rozmyslame nad zeleznou konstrukciou alebo drevennou pergolou.ktora bude prekryta lexanom.Co sa podla vas viac financne oplati?
Odpovedať
1
2
A co sa vam paci viac ? Drevena bude lacnejsia
Odpovedať
Nam sa osobne paci drevenna viac,ale chceme prekryt celu terasu a je to dost velka plocha.Tak zvazujeme co by nas vyslo lacnejsie,lebo ani drevo nie je lacna zalezitost.
Odpovedať
Profilova fotka
ja riesim nieco podobne… tiez sa mi ovela viac paci drevo. No bohuzial moja terasa je 8m dlha a preto by som musel mat vela stojok. Jedna mi vychadza priamo na stred velkeho okna, co nie je velmi prijemne. Preto pojdem do hliniku alebo niecoho ineho...
Odpovedať
@echina1 Lexan je celkom problem - okrem toho, ze je hlucny a je pod nim teplo, ma aj dalsiu blbu vlastnost - je neodnimatelny, cize to musis cele nadimenzovat pooodstatne silnejsie, na sneh. Ja budem mat tiez velku pergolu, ale prave preto idem davat nieco odnimatelne..
Odpovedať
A prekryvat budes lexanom?Alebo je aj nieco vhodnejsie na prekrytie?
Odpovedať
Co je teda najvhodnejsie na prekrytie,chcela by som mat v obyvacke co najviac svetla.Preto uvazujeme nad lexanom.Priznam sa ,problem so snehom ma nenapadol.
Odpovedať
Radsej by som pouzil plny polykarbonat, je pevnejsi a vyzera aj lepsie ako lexan. A na velke rozpony sa daju pouzit lepene lamelove nosniky z dreva, tam je uz ale otazna cena podla prierezu ktory by bol nutny na pozadovanu dlzku. Trebalo by dat nacenit co by bolo uz v takom pripade vyhodnejsie ci LLD alebo ocelove profily. Do 6 metrov sa da v pohode pouzit bezne drevo podoprete len na koncoch.
Odpovedať
Tiez zalezi ci mozno konstrukciu kotvit k domu alebo to ma byt samostatne stojaca konstrukcia.
Odpovedať
Prosim o radu.Potrebujem stavebne povolenie na stavbu drevenej pergoly?Terasa,na ktorej bude pergola stat,bola skolaudovana spolu s domom.Staci mi len stavebne oznamenie?A kedze pergola bude stat asi 2m od susedovho betonoveho plotu na nasom pozemku,potrebujem aj od neho nejaky suhlas alebo tam musi byt dodrzana nejaka vzdialenost od jeho muru?
Odpovedať
Ja by som sa tiež chcel popýtať na vec ako echina1. K domu by sme chceli postaviť terasu/pergolu. Bude to rozmer cca š 3,5m x 8,5 m. Tiež by som chcel vedieťč i máte skúsenosti s pukaním/praskaním lexanu. Niektorí hovoria, že je to nepríjemné, iní, že im to nevadí a dokonca niektorá hovoria, že im to nepuká vôbec.... Závisí od montáže to pukanie alebo... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@echina1 ak bola terasa vyňatá z pôdneho fondu predtým, mal by stačiť projekt, vyjadrenia dotknutých osôb a inštitúcií. Poplatky podľa vyhlášky. Nie je to drobná stavba, lebo je súčasťou domu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Prosim o radu.Chceli by sme prestresit terasu ,je to 25m2.Mala by to byt drevena konstrukcia prekryta lexanom.Stacilo by nam na to podla vas 1500max.2000eur-material+robota?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@echina1 podľa mňa tých 2000 určite,ja som zastresila 12 m2,plechova krytina,debnenie+tatranský obklad cena komplet 1080€ale to som mala ponuky aj za raz takú cenu..
Odpovedať
Ahoj @drobik vieš poradiť dodávateľa / zhotoviteľa zastrešenia ? TIež mám ponuku za 1700 na kovovú pergolu a 1300 na drevenú. Drevená sa nám viac páči, pasuje k domu. Terasa má +-15m2. A tiež som dostal ponuky na drevenú za 2400, drahše ako kovovú...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@engineerr mas prosim ta nejaku skusenost s plnym polykarbonatom, predava sa od hrubky nejakych 2 mm, netusim, kolko moze stacit pri prekryti terasy. teraz mame na pergole myslim ze 10 mm dutinkovy lexan, ale napaci sa mi velmi, tak rozmyslame o zmene, akurat netusim ci 4,5,6 alebo viac mm ma byt ten plny polykarbonat. cenove rozdiely su velke.
Odpovedať
@ban No to by ma zaujimalo tiez aku hrubku ak budu mat nosniky rozostup napr. 60-70cm
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Prosim poradte🙏Rozmyslame nad hlinikovou pergolou s plnym lexanom, kotvenie do muru. Mame to riesit este pred fasadou (nezateplujeme) alebo mozme dat spravit aj dodatocne?🤔Nejake skusenosti? Dakujem😊
Odpovedať
@wewika1 Ak nebudeš zatepľovať, tak to nemusíš riešiť dopredu. Stačí potom prevŕtať fasádu do obvodového múra a uchytiť závitové tyče chémiou do steny. Keby tam bol EPS, tak by hrozilo riziko, že sa ten EPS časom zatlačí dnu. U teba sa ale nemá čo zatlačiť, ty tam budeš mať na tehle (či Ytongu) oba lepidlo, sieťku a omietku. A si si istá, že chceš hliníkovú pergolu? Vieš, aké sú ceny za hliník a za drevo?
Odpovedať
Profilova fotka
@wewika1 preco lexan? sklo sa mi zda vhodnejsie,cenovo cca o 1/3 drahsie
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 viem ake su ceny za hlinik😉Uz mam na stole cenove ponuky a zacinaju pri 4tis...mne ide len o to, ze uz sme v stadiu fasady a stale nemame perfolu. Ze ci cakat s fasadou alebo mozme dodatocne poriesit😊
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze 1/3 pri cenach hlinikovych pergol je vcelku dost😊Zatial nie je definitivne rozhodnute. Ak realizaciu pergoly odlozime na neskor, mozno ani sklo nebude "boliet"😄
Odpovedať
@wewika1 JA len tak, aby si nebola prekvapená ako ja, keď som si dal naceniť. Preto budem mať drevenú striešku nad terasou. Inak ja som si predpripravil závitové tyče, ktoré sú chemickou kotvou uchytené vo venci. Urobil som to preto, lebo mám 15 cm EPS a pod tými tyčami je 15 cm porfix, aby sa po upevnení striešky nedeformovalo EPS. Ty to ale nemusíš riešiť. Ty máš pevný podklad.
Odpovedať
Tiež sa rozhodujem medzi oceľovou a drevenou konštrukciou. Zatiaľ som viac naklonený tej oceľovej vzhľadom na údržbu a životnosť. Konštrukcia by v mojom prípade nemala byť kotvená k domu, nakoľko dom je z kvádrov a na ňom je 10cm polystyrén (dom z 90tych rokov, vtedy to bolo dobré). Sused má prestrešenie terasy cca 10m2, drevená konštrukcia a lexan. Keď sa do toho ooprie slnko, tak mne osobne to vadí (asi som príliš senzibilný). Čo mi chýba je projekt s detailom klampiarskych prác. Jedine klampiarske prvky by mi mali spájať prekrytie terasy s domom, aby mi nestekala voda po fasáde. Na prekrytie uvažujem nad plnou výdrevou, fóliou a eternitom.
Odpovedať
@peterkob tiez sme dlho zvazovali, ci drevo, ci ocel, nakoniec sme dali ocel aj vzhladom k velkosti prestresenia (4 metre), v dreve by to muselo byt velmi masivne, v oceli je to tenucka tycka :-) Kotvene mame aj o dom, ale my nemame zateplenie, takze no problem.. A prekryte to mame len plachtou, nakolko mimo leta sa nechceme obrat o slnko, ktore presvieti celu miestnost.. Takze plachtu po lete skladame..
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 dakujem, ale mna uz co sa tyka CP nic neprekvapi😂Prestresenie bude 6x4m, preto ma zaujimala aj jeho dodatocna montaz, aby sme zbrklostou nepreskocili nejaky krok a potom mi zostane moznost len samonosneho🤔Ale ako vidim, bez problemu dame dodatocne😊
Odpovedať
ja som pre drevenú, podľa mňa to bude vyzerať lepšie, a hlavne bude lacnejšie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@akvi ahoj, mozem poprosit vyrobcu alebo firmu ktora vam to robila ? a este sa chcem spytat v lete ak su tie tramy kovove prehriate nie je to vrele ? tie tramy ?
Odpovedať
@akvi ako ste to vyriesili?
Odpovedať
@wewika1 ako ste to vyriesili?
Odpovedať
Profilova fotka
@dgerzo zatial nijak a asi to ani riesit nebudeme. Terasa je orientovana na severo-vychod, odpoludnajsie slnko nam tieni prve poschodie domu a dopoludnajsie vyriesime, ak vobec nejakym sezonnym tienenim nateraz. Byvame prve leto, esxterier este nie je dokonceny, ani terasa, tak nateraz nevieme aka bude prax a ci nam bude pergola chybat😊
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?