Vysypaná terasa k bungalovu - ako na to?

Ahojte, stojime pred "stavbou" terasy. V podstate to asi ani stavba nebude. Mame postaveny bungalov a chceme k nemu pripojit terasu z vyskou 50cm a rozmermi 8*5 m (40m2). Objem terasy budú zo začiatku rozne zbytky, skaly, hlina, potom štrk 16-32 a nakoniec jemny štrk 4-8. Samotna terasa by mala byt z terasových drevených dosiek. Alebo termo drevo uložené na hranoloch. Mame plan nasledovny. Urobit vaničku z DTčiek (20-25 cm širka) v dvoch radoch. Kedže výška je 50 tak DTčka budú kladene rovno na zem. Riešime čo ako podklad pod DTčka, a) stačí nám 3-5 cm zaklad, len čisto kvoli vyrovnaniu podlažia.. ? b) 30 cm základ s vysypaným kamenim 16-32 ? Kedže sa jedná o terasu kde sa mi mierny posun v zime hore či dole nerieši nič tak je potrebné vôbec nejaký základ ? A otázka, ako by ste riešili pripojenie k domu, lebo to pojde na fasádu, stačí sieť proti burine od domu, alebo nejaky polystyren ? Vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
@emimirlen betonova musi byt oddelena od domu 3 az 5 cm XPS. Pokial budu DT na kraji, treba ju rovno s karisietou zaliat betonom do vysky 8 cm pod ziadanu finalnu vysku dreva. Potom rost a terasove dosky. altenativa je postavit terasu IBA na drevenu konstrukciu z hranolov, a pod to vysypat strk. Menej stabilne, lacnejsie, ale funkcne riesenie, s dobrymi vyhliadkami pri svojpomoci
Odpovedať
@peto99 Dakujem. To druhe riesenie mame v plane. hlina udupat, strk udupat potom jemny strk zase udupat žabou poriadne nechat postat a potom tam hodit hranoly. Hranolov planujeme viac, mozno kazdy meter. Financne to vychadza dost priatelne. Co sa tyka tej stability myslis hned ako sa to postavi, alebo po rokoch ? Ps: mozem DTčka pripojiť k domu ? alebo tam treba spominany XPS ?
Odpovedať
@emimirlen nerozumiem na co DTcka? Celu konstrukciu treba drevenu, polozit na strk alebo betonove patky. Ak nebude vyliata doska, DTcka su zbytocne.
Odpovedať
@peto99 chceme spravit obvodove mury, na to aby sme mohli dat do vysky 50cm. Nieco ako taka vanička z troch hran pripojena k domu. a do tej vaničky chceme vysypávať spomínaný materiál. Predsa len sme niečo potrebovali aby nam držalo ked to budeme žabovať.
Odpovedať
@emimirlen vsak hej, len nerozumiem, preco nezaliat vrch betonom, ako robia vsetci. lebo bez dosky to bude polovicate riesenie. Betonova terasa sa da pouzivat na druhy den, polozenie dreva nejaky cas trva. Hlavny dovod betonu je kotvenie rostu skrutkami - co zabezpeci vynikajucu stabilitu proti kruteniu, vlneniu a pod. Do strku sa kotvit neda. Takze bud cisto drevenu konstrukciu bez DT, alebo - lepsie - klasicku betonovu terasu DT, kari, salung. doska, a ukotvit rost.
Odpovedať
@peto99 dakujem za podnet, ano nad tym sme urcite uvazovali. Ale nie je to zbytocne ? Dost vela betonu treba na 40m2 terasy, treba volat domiesavac. Ak bude poriadne udupany strk, na nom 50*50cm betonove platne, na nich pripevnene hranoly, medzi hranoly este vysypat strk aby tam neboli medzery pre hlodavce a na vrch uz len pripevnit dosky. To sa nema ako pohnut. Pri Tvojom rieseni stale je moznost toho ze ta betonova platna popraska, ze ju na miestach vydvihne po zime a podobne, tomu sa chceme vyhnut hlavne ked je to este aj lacnejsie.
Odpovedať
@emimirlen platna zbytocna urcite nebude, 40 m2 nie je az tak vela, bezne sa to takto robi
Odpovedať
@emimirlen strk, betonove kocky, hranoly, na to terasove dosky. Na co DT? Nie su potrebne. Celo sa taktiez spravi z terasovych dosiek.
Odpovedať
Zaujimave zistenie, ze nikto z neuvazuje nad riesenim bez betonu. Preco znicit kvoli nejakej obcas vyuzivanej terase dalsich 40m2 zelenej plochy? Odpoved: Lebo je to lacne. Ak by sa za vynatie kazdeho metra platila realna hodnota, tak by taketo riesenia boii na ustupe. Okrem toho sa bude musiet platit obci kazdy rok dan za dalsich 40m2 spevnenej plochy a pritom by sa pri uvazovanom rieseni drevenej terasy dalo uplne vyhnut betonovaniu, navazke a nezniceniu 40m2 vsakovacej plochy..
Odpovedať
tie dtcka nemusis pripojit k domu, izolacny polystyren ako chces dat je dobra volba a zaklad pod ne normal akokeby si plot robila. ale nejaky stavbar ti povie oresne kedze tam bude tlacit ten strk, ci druha strana bude prisypana zemina? betonovat to je zbytocne,bezne sa drevene podlahy robia ako pises poukladat hranoly na strk a nato finalna podlaha, voda sneh vsetko pekne pojde to toho strku.
Odpovedať
@dominik_boksansky no tak strk musime nejako dat do formy, alebo ako to nazvat, ako da sa to aj drevenymi doskami mozno oblozit, ale nevieme co to udrzi. Bude to ako klasicky bazen, z troch stran DT a jednej strany Dom, a do toho bazena vysypat strk. Pozerali sme aj vecsie podhrabove dosky, alebo podobny material, ktory by mohol udrzat strk, ale DT asi vyjdu najlacnejsie. Jedine co nas trapi je ako tie DT betonovat, ako pise @stowasser , neradi sme betonovali, ak by to nebolo treba, ale predsa len co spravit, aby sme udrzali tie tramy na tych nbetonovych kockach dlhsie obdobie (roky). @atlaska dakujem za prispevok, aspon si nas uistila ze rozmyslame dobre, ten izolacny polystyren si pojdeme pozriet, z druhej strany nebude prisypana zemina :( takze treba nico aby to udrzalo.
Odpovedať
@emimirlen ak tomu spravne rozumiem potrebujete to navysit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_boksansky aha, ano to som asi nenapisala, terasa potrebuje narast do vysky 50 cm, co je celkom slusna vyska
Odpovedať
@emimirlen tu je navod na stavbu podobnej terasy, uplne bez betonovania. http://youtu.be/4rKS_RHvvSs
Odpovedať
@stowasser dakujem, presne toto video sme pozerali ked sme riesili co a ako. Manzelovi sa to velmi paci, jednoduche, o vela menej starosti. Ale ja sa bojim toho volneho priestoru pod tym. Planujem tam ranajkovat, obedovat, veceriat, grilovat, a vsetky zvysky jedla mi budu padat pod terasu, co mi tam potom zacne vsetko chodit, mam dvojrocnu dcerku a dalsia ratolest na ceste. Hojdacka, bazen hned vedla terasy, nechcem riskovat nejakych skodcov okolo deti.
Odpovedať
@dominik_boksansky @atlaska @stowasser este malickost, chceme terasu aj zakryt strechou, a stojky ktore chceme upevnit na terasu planujeme navrtat prave do tych DTciek.
Odpovedať
@stowasser nevies kde sa da kupit ten system?
Odpovedať
@dominik_boksansky ja som kupoval nejake veci Spax v Rakusku, neskor som nasiel na Slovensku cez heureku este lepsie ceny.
Odpovedať
@emimirlen radsej by som mal omrvinky v trave polmetra pod sebou, ako vsetky druhy hmyzu rovno pod nohami, kedze cistotu nebude mozne kvoli nepraktickemu cisteniu garantovat..
Odpovedať
vacsina drevenych podlach je montovana prave na vrstvach strku, my ho mame az 1m na vysku. problem je u vas iba staticky prepocitat aby to udrzalo. stlpy na strechu prekrytia mame normalne zabetonovane stojkyaobsypane strkom.
Odpovedať
s vrchne dosky pekne skryte prichytenie ziadne stoby zvrchu ako na tom videu,
Odpovedať
@atlaska nemas nahodou nafotene ako ste to ukladali ? alebo aspon celkove riesenie ? ake ste dali drevo ?
Odpovedať
@emimirlen fotky teraz nemam, velke kamene mensie az najmensia frakcia 4-8. udupane a natom hranoly, na ne pripevnene klipy a v nich upevnene vrchne dosky Merbau.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@emimirlen ahoj, prosim ta ako ste to nakoniec vyriesili? chceme robit rovnako drevennu terasu a musi byt navysena 60cm..davali ste nakoniec po obvode dtcka a vnutri kamen a postupne zabovali?
Odpovedať
@maracana99 ano presne ako pises. Navozili sme trocha zvysnej zeminy pomieasnej s kamenmi aby sme sa jej zbavili, a potom uz len strk, najprv 0-32, zabovali sme, potom 4-8 a zase zabovali. Na to sme poskladali "podstavce" pod drevene hranoly, boli to zvysne kocky zo zamkovej dlazby, kazdych 50 cm cca. Na to lepenku kvoli izolacii. a potom uz len hranol, nijako specialne upevneny, kedze skrutiek do terasovych dosiek bolo tak vela ze to musi drzat pokope :). A k tym DTcka, nic specialne, praveze iba cca 10-15 cm pas betonu do zeme, mozno aj menej, len aby boli DTCka polozene na betonovom podklade v rovine. Na dtcka sme este raz davali tu lepenku, trocha sme ju plynovym horakom prilepili. a to je asi vsetko. Prikladam, foto, ale vela sme nefotili, co je skoda. Prva foto ako to cca vyzeralo pri stavbe, druha uz postavene. a tretia o rok neskor, ked sme to aj zakryli.
Odpovedať
@emimirlen super, takze 15cm beton.zaklad v zemi hlboko, ci siroky? a aky rozmer DT prosim ta?
Odpovedať
@emimirlen este otazka, beton ste si miesali v miesacke? islo ho tam takto vela, ked ste aj dve rady DT museli vyplnit? teraz vam ta terasa vyzera super, ake drevo ste prosim ta pouzili? Nosne hranoly ste dali na nejake uckove patky, ktore ste ukotvili v DT? prepac, ze tolko otazok, chceme to riesit uplne rovnako, aj prestresenie taketo drevenne :-)
Odpovedať
Nie je problem, len mam problem s fotkami, tak sa snazim co najviac ich najst. No posielam prvu kde vidno ten pas, neviem uz aky bol siroky, ale DTCka su 15tky šírka. Najprv som si aj ja myslel ze ten štrk dnu može tlačiť na steny, ale vobec to tak nebolo, takze tie 15tky sa nam uplne osvedčili že stačia. Beton v miešačke, tak veľa toho nebolo, rozmer terasy 8*5m, Takže ten pas 18m nebolo veľmi tažke vybetonovať, hlavne ak je miešačka veľmi blizko. A do DTčiek toho už veľa nešlo, ale my sme mali iba jeden rad, no myslim si, že aj 2 rady date v pohode s miešačkou. Drevo z oravy, cerveny smrek- http://www.cerveny-smrek.eu/drevena-p... Nosne hranoly sme neukotvili, ale možete, len nam sa to zdalo zbytočne, na tretej fotke v hornej časti je slabo vidno, ako sme ukotvili iba bočne hranoly, klasickym "L"-kovým spojovnikom. Tie hranoly boli 5m dlhe, dosť ťažké. a keď vidite kolko je tam tých terasových dosiek, kde sme dávali terasové vruty každý druhý hranol, tak si nemyslím, žeby sa to mohlo nejako pohnúť. Celú realizáciu sme sa snažili robiť stále tak, že sme si vraveli aby sa to niekedy ľahko menilo, čo neviem či ešte je možné, ale ak by bolo potrebné či už dosky, alebo hranoly vymeniť, tak aby sa to nejako aj dalo. Predsa len, terasu chceme mať dlhééé roky :)
Odpovedať
@emimirlen dakujem ti velmi pekne, vsetky info velmi pomozu :-) chcel som vediet este, ze do akej hlbky je ten betonovy zakl. pas? ci az do zamrzajucej hlbky, alebo staci menej. To ukotvenie som myslel skor tie nosne hranoly pristresku, ze tie ste potom este normalne kotvili do DT. Tie "L"ka to je dobry napad ich dat na tie bocne hranoly
Odpovedať
nezvažoval si možnosť urobiť to na zemných vrutoch?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?