Ukotvenie pristresku

Ahojte, chcem poprosit o radu. Idem stavat pristresok 6x4m. Konstrukcia KVH hranoly, plne debnenie, stresna krytina betonova skridla ( chcem to iste co mam na dome ). Vaha komplet celeho zastresenia + sneh cca 4000kg. Nechcem vsak pri dome mat podporne stlpy. Kotva by mala vyzerat ako je v obrazku v pocte 10ks na 6m dlzku hranola. Prosim o nazor skusenejsich ako som ja :-) . Oslovil som jedneho statika a ten mi povedal, ze nepozna kotvenie pre tento sposob. Vopred dakujem za konstruktivne navrhy.
Odpovedať
1
2
ak by tam siel len lexan, tak zavitove tyce s chemickou kotvou su normalka, ale tu ides dat plne debnenie s betonovou krytinou, tak este take iste stojky budes musiet dat k muru.
Odpovedať
@kamko7 osobne by som pri stene volila širší hranol a kotvila v 2 radoch so striedavým umiestnením kotiev, ktorých by na dĺžku tak bolo viac a od zaťaženia strešnou krytinou by boli menej namáhané na strih.
Odpovedať
@kamko7 ja som to riešil tak, že som si vodorovný hranol obkreslil na stenu, vyrezal som omietku aj s 10 cm polystyrénom, navŕtal som do venca tri diery na 240 cm hranol, zatĺkol som tam tuším 16 mm kovové kotvy do betónu, na kotvy som nasunul 10 cm hranol a potom ešte ďalší hranol, ktorý ladí s konštrukciou a prikrútil som to matkami. Krytinu tam mám betónovú
Odpovedať
@jakino To je jedna z poslednych moznosti, ktore by som realizoval, ak mi nebude fungovat to co som kreslil. Lebo sa bojim takeho velkeho zasahu do fasady. Dakujem vsak za radu a foto.
Odpovedať
@kamko7 Na ktorej svetovej strane bude tento prístrešok?
Odpovedať
@jakino Juho-východ. Prečo?
Odpovedať
@kamko7 Lebo týmto prestrešením prídeš o solárne zisky...
Odpovedať
@jakino a naviac v dome tma, ak dá strechu priesvitnú napr. plexisklo , bude pod prístreškom hic
Odpovedať
Tuto terasu planujem asi rok, spocital som si vsetky pre a proti. So vsetkymi proti som uz zmiereny, potrebujem vsak doriesit kotvenie bez podpornych stlpov......vlastne tak ako to je nakreslene. Ano stratim solarne zisky a poviem ti, ze cez zimu za slnecnych dni som cez tie velke okna + dve na juh mensie vykuril cely dom na 23 stupnov, parada. Ale v lete, peklo v obyvacke + kuchyna, zastrene zaluzie 30 stupnov ( urcite niekto napise ohladom vonkajsich zaluzii :-), ale nemach ich a ani nebudem mat ). Tak asi takto :-)
Odpovedať
@kamko7 Mám dva domy a ani na jednom nemám vonkajšie žalúzie. Oba majú presklenia na juh. K jednému sme pristavili na juh ku kuchyni s jedálňou takýto prístrešok a celý rok obedujeme pri zapnutom svetle. Druhý (viď album) má presne vypočítaný presah strechy na južnej strane a tak je obývačko-kuchyňa stále krásne presvetlená, cez zimu vyhriata a cez leto do nej slnko nezasvieti. Keby si sa s tým prístreškom trocha pohral, dalo by sa to vyriešiť aj lepšie. Hlúpy sa učí na vlastných chybách a múdry na chybách druhých ;-)
Odpovedať
@kamko7 napríklad nejako takto by sa to dalo, toto by bol pohľad z toho francúzskeho okna z kuchyne. Prestrešenie by bolo na polovicu šírky domu a napr. 6 m smerom do záhrady. Aspoň by ti ten sused za záhradou nečumel na terasu a ani do kuchyne...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino aký to je odtien aká farba?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kamko7 tiez som pred casom riesil podobnu dilemu kotvenia. v tomto pripade je kriticke je namahanie zavit. tyci na ohyb - odstup od steny 15 cm. Volil by som niekolko podpier nieco ako na obrazku cim sa to cele spevni. Predpokladam, ze na pristresok sa nemyslelo pri stavbe domu :). vtedy sa to dalo lepsie vymysliet.
Odpovedať
@matko291 Myslíš na tom prvom obrázku drevo či fasádu?
Odpovedať
@jakino Takto nejako to bude cele vyzerat. Nemam priestor ist dalej s terasou ak chcem mat aj nejaky kusok zelene. Vzadu moja dielna + trucovna. Dakujem za vsetky dalsie navrhy a moznosti terasy, ale pre mna je podstatne ci kotvenie, ktore som navrhol je dostatocne, alebo ak nie, ake kotvenie pouzit na tento moj konkretny typ pristresku. Samozrejme zatial bez stlpov a vyrezania celeho hranola do zateplenia. :-)
Odpovedať
@kamko7 Takto to vyzerá celkom fajn. A aj pár lúčov slnka sa tam dostane cez zimu :-) Len počítaj s tým, že takúto terasu využiješ len cez leto. Keby bola otočená o 90° a bola by umiestnená popri tom zadnom plote, jednu stenu by tvorila stena domu, zadnú a druhú bočnú stenu by si vymuroval a prednú otváravo presklil, dal by si dnu krb, využil by si ju celý rok (aj namiesto trucovne) a mal my si v kuchyni viac svetla. Ja mám obe terasy otvorené z troch strán a stále dumám, ako ich uzavrieť, pretože sú viac ako pol roka nevyužité, čo je škoda. Časom to zistíš, teraz dumaj, ako čo najkomplikovanejšie uchytíš ten hranol ;-)
Odpovedať
@jakino Ty mi ale nakladas :-)
Odpovedať
@kamko7 daj na dobré rady skúsených - jakina :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino drevo prepáč ;-)
Odpovedať
@matko291 Tenkovrstvá lazúra Zobel v odtieni orech. Na oknách a vchodových dverách mám hrubovrstvú lazúru Zobel v tomto odtieni, tak som chcel aby to spolu ladilo
Odpovedať
@jakino Ako si osetril fasadu popri hranole? Asi toto bude pre mna najlepsia cesta. Ale uz som mal prespekulovane len na kotvy, len to skrachovalo na cene, len srobovice pevnost 12,9 by staly 216€ a to s firemnou zlavou.
Odpovedať
@kamko7 Vyrezal som to napresno, takže som nič nemusel zafušovávať ;-)
Odpovedať
@kamko7 mozem sa prosim opytat, v akom software je to kreslene?
Odpovedať
@marosh19 Sketchup.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
zdravím, ako dopadol tento projekt je to už hotové ? Staviam podobnú terasu 7x5m š/d a mám dilemu ako kotviť krokvy na fasade plan bol ako je tu na obrazku hranol do fasady na chem ktovenie a zavitovky 20 priemer ale obavam sa váhy krytina šindel krokvy 250/150 cca 7m dlhé na to dosky o hrubke 30mm
Odpovedať
@stano_m1 Stale len v rieseni. Budem informovat.
Odpovedať
Ahoj, nejaké nové info? 😊 Ja som to vyriešil nasledovne(železná konštrukcia prístrešku): Vyvrtal som 30 cm do skladby: 20 cm zateplenie, 10 cm deka zo železobetónu. Dal som chemickú kotvu do ktorej som umiestnil závitovú tyč (spolu 5x na dĺžku 7,4 metra). Kotvim teda na 10cm. Krokvy sú v dĺžke 4,2 metra, spolu 11ks na celú dĺžku prístrešku (vzdialené od seba cca 72cm). Na druhej strane som dal tri nosníky. Strecha bude : plechová krytina, OSB doska a tatranský profil
Odpovedať
@petrrr Ahoj, zatial som to odlozil, venujem sa teraz plotu a vonkajsej dlazbe. Dakujem za info.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kamko7 Stale odlozene ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?