Terasa - zámkova dlažba alebo drevené rohože?

Ahojte, kupujeme byt s predzahradkou a terasou. Povodne mala byt terasa urobena z drevenych rohozi, avsak investor nam to zmenil a vraj tam daju zamkovu dlazbu kvoli tomu, ze bude lepsie odtekat voda. Ja si vsak skor myslim, ze to je len kvoli tomu, ze zamkova dlazba je lacnejsia ao drevene rohoze. Vie mi niekto potvrdit alebo vyvratit tuto moju teoriu? Naozaj odteka voda lepsie pri zamkovej dlazbe ako pri drevenych rohoziach? Terasa bude malinka, nieco vyse 7m2, cize radsej si doplatime za rohoze, ak by tam nebol problem s odtekanim. Dakujem velmi pekne za kazdu radu.
Odpovedať
V prvom rade si ujasnite, čo sú to drevenné rohože. Lebo pod týmto názvom nájdete len klasické "drevenné" štvorce 30x30 cm ktoré predávajú napríklad v Ikea a podobne ... https://www.google.sk/search?q=dreven... V každom prípade je úplne jasné, že to kvôli odtekaniu vody nebude ... Tá prejde cez danú rohož, alebo cez hocakú drevoplastovú pochôdzu terasu určite lepšie, ako cez klasickú zámkovú dlažbu ... Rozdiel je samozrejme v cene ... Základná zámková dlažba, tj nejaká jednoduchý model stojí okolo 5-6 Eur za m2. Stačí pod ňu štrk a pár obrubníkov, je to lacné a rýchle ... Tieto rohože stoja najlacnejšie cca 19 Eur za balík 10 kusov, čo je cca 0,9 m2 ... Plus vyžadujú lepšiu prípravu podkladu ako klasická zámková dlažba ... Tj pred pokládkou je potrebné, aby bol povrch naozaj pekne rovný ... Pri zámkovej dlažbe sa to robí "ľahšie" ...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas terasu krytu trvaj na dreve. Je to prijemnejsie na uzivanie a i peknejsie. Ja mam zamkovu, bude sa menit. Pojdeme do masivu.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne drevenu terasu- ja budem riesit cumaru.
Odpovedať
Otazka je ci mas tu terasu krytu. Moja skusenost s drevenymi rohozami (stvrec 30x30 cm) je taka, ze po 3 rokoch sa zacala rozpadat ta umelohmotna mriezka, an ktorej su uchytene drevene hranolceky - asi vplyvom UV ziarenia. Ratam, ze vydrzia este tak rok dva a bude po nich. Kedze terasu nemam krytu, tak kazdu jesen podlahu rozoberiem, vycistim a uschvam v suchu a tme. samozrejme to kazdy rok aj osetrim tenkovrstvovou lazurou na drevo. Do budcna ratam s vydlazdenim tej terasy - lahsie sa to udrziava a zivotnost bude niekolkonasobna.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalik112 Treba si asi fakt ujasniť pojmy, teda že čo je myslené onými drevenými rohožami. Lebo ak sú to tie, čo v linku uvádza aj @lubk0 , na ich trvácnosť by som nevsadil. Tak, ako píše aj @zeel , najzraniteľnejším miestom sú tam tie plastové uchytávacie mriežky. Pochybujem, že niečo takéto mala stavebná firma na mysli. Podľa všetkého materiál zmenili kvôli cene. Ak je terasa orientovaná na slnečnú stranu, betón sa nahreje a je nepríjemný. Ja na Tvojom mieste by som si to nechal vysvetliť a prípadne aj trval na pôvodnej verzii. ;-)
Odpovedať
@natalik112 Mám drevenú a znovu by som sa rozhodol pre drevenú. Výhody: - po daždi je za chvíľu suchá - neakumuluje teplo - veľká výhoda najmä v horúcich letných dňoch. Nie je nič horšie ako keď je húco nielen od slnka ale aj od dlažby - vyzerá dobre je príjemná na dotyk - pri ležaní, sedení na nej nechladí Nevýhoda - potrebná údržba v podobe olejového náteru ( nemusí byť, ale potom by drevo stratilo farbu)
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz Aj ja mám drevené terasy, dokonca aj časť chodníka... K nevýhodám by som pripísal ešte to, že je občas nebezpečne klzká - napr. po daždi, alebo ak je námraza... Naopak Tebou uvádzanú nevýhodu ja ani neriešim. Ja mám parený jaseň a aj na radu výrobcu to absolútne neošetrujem. Najskôr mali dosky takú ... kakaovo-hnedú farbu (ktorá sa mi ani nepáčila) a dnes krásne vybledli a sú sivučké - a také sme to aj chceli... Bez natierania, bez udržiavania... Moja terasa pozná len metlu...
Odpovedať
Trvaj na tom co je v zmluve a za co si zaplatila. Zamkovu nedavaj, je to beton, vkuse je tam akoby jemny piesok na tom, dlho schne ked zaprsi lebo nasaje vodu, naboso je neprijemna, dere nohy a navyse je skareda.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom môžete dať kontakt na ten parený jaseň?My teraz riešime čo dať na terasu máme 40m2 na pol bude prístrešok/pergola na tom polykarbonát alebo bezpečnostné sklo ešte nie sme rozhodnutí, chceli sme severské drevo/sibírsky smrekovec
Odpovedať
@leonardom Ani ja by som to nenatieral, sivá je tiež pekná, ale manželka nesúhlasí, ona ju chce mať peknú hnedú ako v katalógu. Čo neurobí chlap pre pokoj v rodine :-D . Moja sa nešmýka a v zime ju občas pozametám od snehu. Zato zámková dlažba sa šmýka celkom slušne.
Odpovedať
Profilova fotka
V lete panujeme davat taktiez drevene rohoze na terasu. Takze ak sa vam to paci a chcete to tam mat dajte si to. Ak sa vam to po par rokoch neosvedci date si dlazbu. A urcite tam hra velku ulohu cena :-) Oni potrebuju hlavne zarobit
Odpovedať
tu nejde o to ktora je lepsia alebo horsia. Ide o to ze ste boli na niecom dohodnuti a za nieco si si predsa aj zaplatila. v zhotovovacej zmluve si musela mat uvedene z coho bude terasa ak to tam mas treba sa ohanat tym a potom si myslim ze investor bude musiet dodrzat stanovene veci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zatial sme este podpisali len rezervacnu zmluvu, kde to nebolo. Zmluvu o buducej zmluve este len ideme podpisovat a tam som si to chcela dat, a pritom som sa dozvedela, ze sa to z uvedeneho dovodu zmenilo. Dakujem za reakcie:)
Odpovedať
Terasa je malinka, nieco malo cez 7m2 a kryta je len ciastocne, balkonom, ktory je nad nou :) Otocena bude na severo-vychod, cize slnko skor v doobednych hodinach. Dakujem Vam vsetkym za reakcie, mne sa praveze tiez zamkova dlazba nepaci a zda sa mi to neprimerane lacne riesenie k cene bytu. Samozrejme, najde sa aj pekna zamkova, ale zda sa mi, ze pojdu na just do najlacnejsej.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?