Terasa - xps

Ahojte, potrebujem feedback, reálne skúsenosti ale aj rady privítam. Má niekto medzi terasou a domom xps v hrúbke 10cm a viac ? Čítal som tu rady, aby dávali čo najviac, 10 - 15 cm, ale reálne nikto nepísal že to takto má zrealizované, aspoň som to nenašiel. Chcem predísť tepelným mostom pod HST portalom, preto som na tvárnice nalepil 10 cm hrubý XPS /prikladám fotku/. Je to cca – 10 mm od plánovanej hornej výšky betónu. Tých 10 mm chcem zatrieť flex lepidlom a sieťkou aby som spevnil túto plochu, totiž na terase bude dlažba. A teraz ... Rozmýšľal som nad tým, že by som tam ešte nalepil ďalších 5 cm, ktorým by som prekryl spoje . Len neviem, či tá hrúbka už nebude veľa. Či na tej hrúbke XPS bude držať dlažba. Na fasáde bude 20 cm EPS preto by som ešte pridal XPS. Má to niekto takto spravené? Idem na to dobre? Za reakcie, rady ďakujem.
Odpovedať
@ekino13 skus pozrieť do albumu mirom113 či ti nepomôže ako to on urobil.
Odpovedať
Profilova fotka
Moj osobny laicky nazor: 5 cm uz vela neprinesie, ale ani neuskodi. Ked to chces len na prekrytie spojov, tak si nemyslim ze je to nutnost, ved je tam pena, tie medzery urcite tepelny most nie su.
Odpovedať
@nicearty pozeral som jeho album, ale vyslovene toto som tam nenašiel
Odpovedať
@kaspy áno to je pravda, len otázne je, či je tých 10 cm postačujúce keď všade inde bude hrubšia izolácia.
Odpovedať
@ekino13 viem ze uz je neskoro, ale tento detail sa mal riešiť pred instalaciou hs portalu. Dal by som tam 10cm xps a na to normalne nalepil 10mm gres a nemoze prasknut.
Odpovedať
Profilova fotka
@ekino13 tak si prepocitaj akej hrubke XPS zodpoveda 20cm EPS 70F a budes spokojny.
Odpovedať
@rkorba áno mal som to riešiť skôr, pravdu povediac som aj zvažoval HS portal osadiť na XPS alebo ocelové nožičky len som nemal odvahu to tak spraviť. @kaspy predsa som tam ešte dolepil tých 5 cm, takže uvidíme ako bude tam držať dlažba ... mám na Vás ešte jednu otázku. Terasu by bolo potrebné vyspádovať napriek tomu, že je pod strechou. Aký je minimálny sklon, ktorý by som mal rešpektovať pri vylievaní podkladového betónu??
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, chcel by som sa poradit. Ma nejaky technicky vyznam olepit terasu s XPSkom po obvode. )Nemyslim oddelenie domu od terasy XPSkom) Nestaci na stenu terasy natiahnut sietku s lepidlom a pripadne nejaku omietku ci obklad? Dakujem.
Odpovedať
@piti255 mas terasu oddelenu od zaklad. dosky? 1. ano mas - po obvode ma polys. vyznam iba esteticky-vyrovnavajuci 2. nie nemas - polys. na terase ma vyznam ak je nalepeny zhora terasy a po celom obvode terasy az pod teren (podobne, ako keby som zateploval balkon alebo bet. nosny stlp domu)
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 Jassne, terasa je oddelena 10 cm XPSkom. Cize mi staci po obvode iba zatiahnut s lepidlom a sietkou? Nebude to lepidlo tahat vlhkost? Ako by som to mohol co najjednoduchsie spravit? Ale tam asi vela moznosti nieje. Iba sietka s lepidlom a potom na to nejaky obklad, alebo omietka....pripadne marmolit
Odpovedať
@piti255 este daj pozor aby terasa bola od stavby oddelena aj hydroizolaciou, lebo voda narobi na prilahlom mure paseku, ja planujem este vytiahnut izolaciu (ulozenu vodorovne na terase) hore murom aspon 30 cm nad final dlazbu terasy (bola tu taka tema kde chlapikovu vo vnutri vlhli omietky a nevedel preco, zistili ze voda premaka z terasy)
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 no to je dobry dotaz, ale ide o to ze ja tu terasu uz mam spravenu a tu hydroizolaciu som nedaval. To zas az taky problem nebude pretoze do konca roka by som mal mat spravenu zimnu zahradu. Cize sa mi tam voda nebude dostavat. Staci mi teda dat sietku s lepidlom po obvode terasy a potom nejaky obklad/marmolit??
Odpovedať
Článok sa načítava...
@piti255 hej, tak asi budem robit aj ja, lepidlo sietku a nieco na to, kamen, alebo tak
Odpovedať
@ekino13 ahoj čím si natieral lepidlo pod XPS? to je tekuá hydroizolácia? či gumoasfalt či čo? Tiež budeme mať 15cm XPS medzi terasou a domom. Rozmýšľam, že poter spravím dlhší, teda bližšie k domu, tak aby vznikla medzera 5cm XPS a na tom už myslím ,že vpohode bude moct byť dlažba aby sa neustálim stúpaním neodtrhla a zároveň nebude betón z poteru sa dotýkať rámu HS.
Odpovedať
@peto125 ja som to trošku prehnal :-D najprv som dával dve vrstvy dvojzložkovej tekutej lepenky od Den Braven a na to ešte dve vrstvy Hydro Blok B400, to je asfaltová stierka s vystužným vláknom
Odpovedať
@ekino13 lepiaci asfaltovy pas si nepozeral? vyzera to fajn, asi ho vyskúšam dať :-)
Odpovedať
@peto125 nie, to som nepozeral, ale EPDM fólie a pásy áno. Ja som tam chcel niečo čo tam určite bude držať, a chcel som vyhnúť lepeniu.
Odpovedať
@ekino13 inak aky je rozdiel medzi tou dvojzložkovou den braven tekutou lepenkou a Hydro Blok B400? Obe sa používajú na hydroizoláciu, či?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?