Terasa na úrovni podlahy domu

Profilova fotka
Ahojte, chceme spravit terasu na urovni podlahy v dome. bude to strkove lozko a zamkova dlazba. fasada je 18cm EPS a prva vrstva od zeme je z vonka XPS. otazka ale je, ze ci mi nebude vlhkost vzlinat do muriva na dome, kedze sa terasa dostane nad uroven zakladov. prvy rad tehal mam totiz 20cm "utopeny" v podlahe, lebo izolacia podlahy, podlahovka, dlazba... samozrejme na fasadu pojde s ponad terenu nopova folia, ktora pokracuje az k zakladovym pasom, pytam sa, lebo mi jeden pan hovoril, ze davat terasu na uroven "nuly" nie je zrejme moc dobre riesenie. dakujem
Odpovedať
@dorwin ten utopeny rad tehly mas hadam zaizolovany proti vode, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin nie je to dobré riešenie, min. povrch terasy musí byť pod úrovňou HI v budove
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no jasne, jednak je polozeny na asvaltovych pasoch a z exterieru je na nom izolacia, ktora presahuje aj na zakladovu dosku. ale momentalne mam teren okolo domu vsade nizsie ako zakladova doska (nemam este terenne upravy) a terasou sa dostanem vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a preco musi byt pod urovnou platne? ak terasu (alebo aj okapove chodniky) oddelim nopovou foliou od fasady tak sa vhlkost naspat nedostane, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
nopová fólia nie je izolácia, je to prítlačný systém. musíte predpokladať, že na terasu napadne sneh, pri budove sa roztopí a vzniká tlaková voda, ktorá prenikne do budovy. Je to písané nadnesene ale princíp platí @dorwin
Odpovedať
@dorwin nopova folia nie je hydroizolacia! Akurat to riesim, lebo idem zateplovat aby sa mohol navysit nasyp terasy a pripravit tak na betonovanie. Ty si musis dobre spojit horizontalnu hydroizolaciu s vertikalnou, aby ti pripadna voda nezatekala z terasy do podlahoveho polystyrenu! Vlhkost ti vzlinat nebude ved nebude mat po com, ked mas odizolovanu patu muriva ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin potrebujes s vonkajsej strany natavit IPU na tu co may na zakladovej doske a vytiahnut ju smerom hore. Tak nejak ako som ti to naznacil na fotke.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no nemam to zrejme ako @logo22 (musim to overit u ludi, ci mi riesili izolaciu, lebo pod dverami na terasu dali IPU, tak ci aj vsade inde....) ale ked pozriete foto, tak ako bude voda vzlinat, ked terasa bude fyzicky oddelena od fasady (EPS,nopovka) a ked izolacia ide daco pod uroven platne? a ked dam medzi terasu a fasadu este nopovku, ktora bude napojena na existujucu nopovku, co mam okolo zakladov, tak voda ani vzlinat ani nebude, ved ani nema ako. Jasne, nopohka nie je hydro izolacia, ale voda cez nu skorej steka nizsie, ked uz je.
Odpovedať
@jan45 a ako pojde voda cez xps plus ked bude osetrene fasadou? Nestecie ta voda akurat po nom a k samotnej tehle sa ani len nedostane?
Odpovedať
@dorwin ako budete riesit ten tepelny most pod oknom?
Odpovedať
@dorwin tazko daco robit, ked nevies ako je to spravené pod polystyrenom, predpokladam ze na chuja :-o Takto to riesim ja, akurat som dnes daval 2hu vrstvu. Okno nemas ani na pasky? Takto ti voda zatecie "moze nemusi" i popod ram okna. @palo18 normalne tam pricapis 10cm xps a na neho polozis dlazbu na lepidlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 ta foto bola este pocas "implementacie" zateplenia 🙂 pod terasovym oknom je to riesene tiez izolaciou (vid foto)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ako dozor á priori predpokladám, že je to urobené nedostatočne, čo sa nedá odkontrolovať (natlakovať, odmerať) vždy nesie riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 voda dokáže vzlínať a vytvára vodný stľpec, ten už vodu priamo tlačí
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ipa tam je na tehlach. Potvrdili mi to majstri. Mne sa tiež zdalo, že to robili, ale som si nebol isty
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin skôr pod tehlami, to sa už dnes dáva určite, ale ak to zasypete nad túto rovinu, riziko tam je. tie obrázky s nalepením na stenu vyzerajú pekne, ale stále je to len izolácia proti vlhkosti, nie proti vode.
Odpovedať
@jan45 a ak by sa pod tu stenu dala drenazna trubka do strku vyvedena mimo dom do vsakovacky/nad teren a nad strkom by sa trebarz dala betonova doska plus dlazba? Ta drenaz by potencialnu vzlinajucu vodu mala odviest. Alebo rozmyslam zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a môžte poradiť niečo lepšie a jednoduché ??? pripadne nejaké foto - obrázky
Odpovedať
Profilova fotka
@adiusVsakovačka neodvádza vodu trvalo, takže ju neodvedie ani drenáž, vyvedenie nad terén a ukončenie odvetraním je dobrou zárukou funkčnosti. Betonová doska najlepšie odvedie vodu od steny, treba riešiť spoj so stenou, v jarnom období môže vytvárať bazén s tlakom na stenu. @logo22 riešenie závisí od konkrétnych podmienok, treba sa venovať spoju, odviesť vodu od steny, prípadne na zimu zabezpečiť odstraňovanie snehu Mám stavbu, kde na podobnú terasu občas naprší, a inú, kde býva v zime meter snehu
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Zdravím vás, nechcem vytvárať novú tému. Moja otázka sa týka tiež riešenia terasy. Terasa 5x5m, komplet prestrešena (posielam aj foto pre predstavu), základ betónový bude, DT budu. Ale potrebujem sa vás spýtať ako vyriešiť zabetonovanie platne? Skladba podlahy v interiéry je 20cm polystyrén 5cm poter a ešte dlažba. Pod HS portálom a balkonovym oknom je termo profil (niečo ako xps). Teda otázka je, mám betónovú platňu zaliať vo výške platne pod domom, potom dat podlahový polystyrén 20cm ako v interiéri a na vrch cementovy poter cca 6-7cm? Alebo mam vytiahnuť DT nad platňu cca do úrovne polovice prvej tehly, vnútri vysypať zem, makadam, užabovať a zvyšných cca 12 cm chýbajúcich do úrovne podlahy v interiéri vyliať betón? Samozrejme počítam ze na terase bude ešte dlažba, takže výška aby pasovala k podlahe v interiéri pripadne o 1cm nižšie ako interiér.
Odpovedať
@matespo preco na terasu polystyren?
Odpovedať
@matespo od hotovej odratat 16 cm. Potial dat DT a zaliat betonom hrubka 5cm.natavit asfaltovu izolaciu a zaliat znova betonom hrubky 10cm. Takto nebude potrebne pred dlazdenim davat drahu hydroizolaciu.
Odpovedať
Pomôže aj toto https://baumit.sk/technicke-detaily-p...
Odpovedať
@profistavbari ten polystyrén len preto lebo som tak videl riešenu skladbu jednej terasy. Keď hovoríš 16 cm pod výšku finál podlahy, to znamená ze tie DT budu teda zasahovať už do úrovne prvého radu tehál domu? Izoláciu 5cm xps mam nadviazať a vytiahnuť až po finál výšku podlahy terasy? Asfaltovu izoláciu ktorú odporúčaš mam spojiť s tou co je už natavena na stenách domu? Takže tým spôsobom co navrhuješ by som už potom mohol rovno nechať položiť dlažbu bez ďalších úprav.
Odpovedať
@matespo nezabudni na penetrak 😉 xps nechat nad final- pred polozenim dlazby sa odreze.
Odpovedať
@profistavbari ďakujem. Ešte mi prosím ta odpovedz na moje otázky a cez víkend sa pustím do toho. Posledný rad DT ktorý spravím na terase bude už na úrovni prvého radu tehál domu? Asflatovu izoláciu ktorú dám na terasu mám prepojiť s tou vertikálnou, ktorá je natavena na stene domu?
Odpovedať
@matespo 16cm pod hotovu podlahu. Je jedno kde to bude. Izolaciu kludne prepoj. 16cm vrch posledneho dt. Zasaluj a zalej 5cm betonom.napenetruj a zaizoluj. Daj sietovinu-vypodlozenu! A zno a zalej 10cm betonom do spadu. Ked sa to zaleje naraz je potrebne pouzit tekutu izolaciu ktora je ale na taku plochu draha. Takto terasa nebude tahat vlhkost od spodu. A bude to lacnejsie. Moj nazor aj lepsie kedze nie vzdy a nie kazda izolacia dobre drzi na terase kde dostava cez zimu pek e zabrat. Dvakrat meraj a raz betonuj 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?