Terasa na sever

Nas pozemok ma umiestneny sever tak, ze terasu budeme mat alt. 1/ na sever (do dvora) alebo alt. 2/ na juh (od vstupu - cesty). situacka pozemku - vid priloha, nas je konkretne č. 143. Terasa orientovana od vstupu sa mi ozaj nie velmi pozdava. Na terase by som chcela mat klud = mat ju za domom. Aj ked k susedovi, ale nie do ulice. Pls mate niekto takto umiestnenu terasu = do severu? Pripadne mate niekto terasu do vstupu? S cim sa da lepsie prezit?
Odpovedať
tento problem som mala aj ja. vstup mame z juhu a terasa orientovana k ceste s parkoviskom nebol dobry napad, ani susedom do dvora. nakoniec mame terasu na severovychod, slniecko tam svieti do pol jedenastej teraz na jesen, co myslim, uplne staci a v lete aj tak vyhladavame chladok,a polovicu terasy mame este aj prekrytu strechou. cize terasa ako stvorena na letne pitie kavicky :-) ak chcem vela slnka, opalovat sa, posuniem stolicku z terasy a mozem sa spekat :-)svagrina ma terasu na juh, druha na zapad, a mne sa v lete tam sediet neda. cize kazdemu ako vyhovuje :-) nakoniec moj problem nie je taky, ako som si myslela, ked sme riesili orientaciu domu :-)
Odpovedať
tak vidim, ze to mozno nebude predsa len taka katastrofa... si ma trocha upokojila. uvidim, co mi napisu z apexu. dufam, ze to bude aj v nasom pripade riesitelne, lebo severnu terasu mi ozaj netreba :) ...a dakujem za vylepsenie dna - hned som v lepsej nalade :)
Odpovedať
mischelin a pls aky ste stavali dom? nejaky katalogovy?
Odpovedať
predloha bola bungalov 119 z prodomu :-)ale s projektantom sme urobili par zmien :-) @blue_moon
Odpovedať
my budeme mat poschodovy... maly pozemok nas nepusti :( ale v podstate nam to aj vyhovuje. budem byvat s maminou a pubertalnym synom, takze kazdy potrebuje svoj truc "kutik" :) ale krasne velke bungalovy su pjekne... videla som zopar do "L" a hned som bola nadsena. btw a cena vasho domu - ta co bola uvedena pri prodom projekte pri stavbe na kluc a realna? bol ich odhad realny, alebo podhodnoteny? my sme tiez povodne chceli dom z prodomu, ale cena sa mi zdala nerealna, tak sme vybrali nakoniec apex.
Odpovedať
Profilova fotka
@blue_moon ja by som terasu riešila tam, kde je najkrajší výhľad alebo pohľady do okolia, ale skôr než úplný sever by som skôr dala terasu na cestu (ak aj na poschodí, čím vyššie, tým lepšie-menej hlukuy zvyčajne ). Kde je ten pozemok? niekde v okolí BA? Severnú terasu by som dala akurát tak s dôvodom pre fantastický výhľad...inak som slnkomil :-)
Odpovedať
pozemok je v ba - zahorska bystrica, cast vlkovky terasa bude dole, projekt domu nema ani balkon ani terasy... apex - rd compact. a veru vyhlady nie je zly napad na zvazenie :) takto som o tom nerozmyslala... drzala som sa pri zemi a kavicke :)
Odpovedať
@blue_moon tak my staviame svojpomocne, ale uplna svojpomoc, ziadni majstri,takze pre nas je cena prehodnotena. ale realne na kluc,cez firmy, zivnostnikov, neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Akákoľvek terasa sa dá upraviť tak, aby poskytovala súkromie a odpočinok. Ak aj zvolíte umiestnenie od vstupu, do cesty, treba zvoliť vhodnú bariéru napr. Pomocou vyšších drevín alebo dobrým plotom, ktorý to súkromie zabezpečí. Všetko záleží od proporcii, veľkosti a vzdialenosť od cesty a plota. Na tejto strane budete mať dostatok slnka a bude sa dariť aj rastlinám, ktoré milujú slnko, čiže gro budú tvoriť rastliny okrasné kvetom. Terasa na sever tiež nemusí byť tragédia. Vhodne zvolené rastliny vedia dotvoriť aj toto prostredie. Budete v súkromí, od suseda tiež zvolíte vhodnú clonu, pergolu, plot alebo vyššie dreviny a na terase budú vládnuť rastliny milujúce polotieň a tieň. V lete tu nájdete pohodlný chládok a tieň. Tiež treba riešiť aká frekventovaná je alebo bude cesta, či sa nebude veľmi prášiť, ak bude vyvýšená, či sa dá naozaj prekryť zeleňou, zistiť smer prevládajúcich vetrov. Terasa by mala byť miestom odpočinku, nie ľuďom na očiach, aby ste sa tam vedeli naozaj odreagovať.
Odpovedať
pri dome mám dve jednu severnú a tam žiaden sused ale bez slnka a druhú južnú slnečnú od ulice odtienenú tujami a tieniacimi sieťami a tam sa zdržiavam najviac, slnko zatieniť ide , ale na sever ho nedostaneš
Odpovedať
presne, ako pise duzu.. na sever to slnko nikdy nedostanes, sediet sa tam bude dat akurat v teplom lete. My mame na juh-juhovychod a tento rok sme si dali este lavicku aj na zapadnu stranu domu, aby som aj podvecer mala slniecko, hlavne na jar a na jesen sa ja veru presuvam aj s kavou okolo domu a chytam slnko :-D
Odpovedať
no ved to... skoda, ze cely pozemok nemozem otocit :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
my mame rovnako ulozeny pozemok aj dom - vstup z juhu a terasu zo severu, zatial este nebyvame, ale myslim si, ze by to nemal byt problem, v zime je clovek vo vnutri a v lete ma prijemny chladok. Da sa to riesit este posedenim z vychodnej strany domu na rannu kavicku, ale to ma uz bude vidno z cesty a kedze sme prvy dom, kazdy kto ide do dediny ide okolo nas... zvazujeme aj celkove zasklenie terasy a urobenie zimnej zahrady, uvidime po roku byvania ako velmi nam to bude vadit :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dada318 ahoj, ako po čase hodnotis severnú terasu? Tiež máme vstup z juhu a terasa je na sever
Odpovedať
Profilova fotka
@monikapt absolutne perfektne, cele leto sme tam sedavali a bolo tam prijemne, nie horuco, grilovali sme takmer kazdy den, dokonca nam vyšlotak, že máme chládok na terase (nie je este zastresena) od 11tej do 14tej, takze presne v case najvacsieho slnka. Ja som velmi spokojna, lebo naozaj sme sedeli cely den na terase, rano bolo prijemne slniecko od vychodu, cez obed chladok ale teplo a ku evceru znova tam svietilo slniecko, takze sa dalo az do noci sediet tam :) cez leto sme robili prednu cast dvoru - vysadzali sme travnik a bolo to na nevydrzanie, kazdu polhodinku sme sa chodili schovavat na terasku :) nasi maju sedenie na juhozapad a je to na nevydrzanie tam... ja by som ozaj nemenila :) aj dcerku som tam davala spavat v kociariku a fakt jej nebolo ani horuco, uplne super :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dada318 Ahoj, citam ako ste spokojni s terasou na sever. Ja sice este len planujem terasu, ale bude tiez na sever. Mame uz za sebou prvu zimu no obavam sa pretoze nam z tej strany fuka sttasny vietor. Nemame este za nasim pozemkom zastavane a uz je v zadu len pole a les. V lete mozno bude v chladku prijemne (ked nebude fukat od severu) no v zime mame strasne napori vetra z tej strany a neviem ci tie teraso e dvere nevyvali za par rokov. Takze asi budem robit zimnu zahradu aby sa to zmiernilo. Lenze to su peniaze navise....
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 tak nam tiez fuka, sme na kopci a okolo nas nic, ale nie je to az take strasne.. byvame uz rok a pohodicka... ja by som nemenila a v podstate sme ani nemali nejako na vyber, bud terasa do cesty alebo na sever :)
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi v akej ste lokalite. Mozno u vas neprevladaju take veterne fujavice ako u nas v kosickej kotline....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobry vecer, potrebujem poradit. Sli by ste do kupy domu na zapadne.orientovanom svahu? Do domu sa vchadza z vychodu, potom dole 8 schodmi do obyvackokuchyne,ktora ma okna na zapad.spalne su vseky tiez na zapad. V obyvacke a spalni na poschodi je jedno mensie okno na juh. Z oboch starn zoseveru aj juhu su susedne domy.Medzi domami je 7 metrov, zvazovali sme z juhu urobit velke okno, ale aj tak je to medzi domami, otazka ako to pomoze.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@lienkasta dobry den isli ste do toho domu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?