Terasa- kameninový koberec

Ahojte. prosím, poraďte. Chceme urobiť terasu, ale nevieme sa rozhodnúť, s čím. Ja som za kvalitnú protišmykovú dlažbu, lebo východ na terasu je z obývačky a ja chcem, aby počas letných dní bola súčasťou domu. Takže ju vždy jednoducho pretriem a je čistá, ale majstri a manžel je tiež za, aby sme dali kameninový koberec. Ja sa ale obávam údržby. Kto z vás má kameninový koberec, nie je problém s čistením. nebude sa v tých špárach udržiavať prach atď.? Poraďte čo by bolo najlepšie?
Odpovedať
@lienka011 dobry nas od toho odhovorili .moze sa poskodit presuvanim stoliciek alebo napriklad niekto vyleje cervene vino a je to v tahu .
Odpovedať
Kontaktuj užívateľa @kamenny_koberec2007 V niektorej téme popisoval technológiu, s ktorou to nieje problém
Odpovedať
@martin25 K téme - kamenný koberec a uvolňovanie kamienkov Určite sa povrch kamenného koberca nepoškodí manipuláciou so stoličkami. Toho sa naozaj nemusíte obávať. príčiny vydroľovania kamienkov z povrchu sú nasledovné: 1. chyby pri realizácii - do zmesi sa pridalo málo epoxidového alebo polyuretánového pojiva - zmes bola zle pripravená - kamienky boli nedostatočne obalené živicou, alebo bola zle vymiešaná živica A + B. (napríklad nesprávny pomer medzi oboma zložkami alebo nedostatočne premiešané zložky živice) - zle uhladený povrch - niektoré kamienky ostanú na povrchu a potom sa odkopávajú pri chôdzi - nevhodné aplikačné podmienky - nedodržanie odporúčaní ako sledovanie aplikačnej teploty, rosného bodu, vlhkosti prostredia a podobne. Vtedy dochádza k narušeniu pevnosti živice a ani po vytvrdnutí nenadobudne výrobcom stanovenú pevnosť. - pokládka už zgelovatelého materiálu. (to znamená, že živica už prešla do fázy gelovatenia. Vtedy už nemá také vlastnosti, aké by mala mať pri pokládke. Stáva sa to hlavne v lete, keď sa nerešpektuje teplotný limit podkladu - 30°C. Všetky tieto podmienky by mal skúsený aplikátor ovladať a eliminovať ich. 2. kriedovanie epoxidovej živice - zanedbaná údržba Ak si dáte zhotoviť kamenný koberec z epoxidu a je na mieste, kde je výrazne namáhaný UV žiarením, už týždni začína degradovať. Najprv iba zožltne - yellowing efekt, potom ale nastane proces kriedovania. To znamá, že epoxidová živica sa rozpadáva na biely prášok podobný kriede. Odtiať pochádza aj názov kriedovanie Chalking efekt. Ak sa tento jav prejaví naplno, potom dochádza k vydrolovaniu kamienkov z povrchu. Takýto kamenný koberec si vyžaduje údržbu - pretieranie vrstvou epoxidovej živice, aby sa stále horná vrstva epoxidu revitalizovala a oddialilo sa kriedovanie. Nátery treba opakovať minimálne každé 2 roky, ideálne každý rok. (V USA to robia každý rok a ihneď po poožení koberca na druhý de´ho pretrú vrstvou živice - tzv. sealer.) Tomuto efektu sa dá zabrániť aj tak, že si necháte zhotoviť kamenný koberec z alifatickej polyuretánovej 2K - UV stabilnej živice, ktorá je odolná oči atmosférickým vplyvom. Alebo aspoň si nechať kamenný koberec po zhotovení hneď prelakovať spomínanou polyuretánovou živicou. Tá síce nepôsobí ako UV filter, a nezabráni žltnutiu epoxidovej živice, ale podstatne spomalí proces kriedovania. Zhotovovanie kamenného koberca z epoxidovej živice je skoro výlučne doménou SR a ČR. Všade inde už dávno aplikujú kamenné koberce z polyuretánu. Zrejme vedia prečo.... ;-) 8-) Samozrejme, príčin vydrolovania povrchu môže byť viacero, ale toto sú tie základné.- Ak sa napríklad kamenný koberec odduje z dôvodu nehydroizolovanosti podkladu následne praskne a kamienky sa začnú vydroľovať. Nenarezané dilatačné celky. zle ošetrené dilatačné celky a fúra ďalších-.
Odpovedať
Ešte som zabudol k čisteniu kamenného koberca Čistenie Povrch udržiavame v čistote zametaním, vysávaním, umývaním vodou, pri výraznejšom znečistení používame prúd vody. Použitie saponátov nie je nutné. Na hrubé nečistoty je možné použiť parný čistič. (Pozor, čistené miesto zbytočne nevystavujeme vysokej teplote napr. 90°C dlhodobo.) Znečistenie červeným vínom ni je problémom, nakoľkoak je kameň správne a dokonale obalený živicou, tá je nenasiakavá a vode nepriepustná. Teda červené víno sa do povrchu nemá ako vsiaknúť.Ak sa stane takáto nehoda, je ideálne povrch ihneď zliať čistou vodou. Prípadne prebehnúť parným čističom. To je všetko. Osobne sa nám to stalo na jednej akcii v interiéri na bielom mramore. Žiaden flek neostal. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kamenny_koberec2007 musím pochváliť, Vaše informácie sú naozaj cenné a k veci, čo mi aj pomáha v mojom rozhodovaní ( a snáď nie iba mne) pri plánovaní povrchu mojej budúcej terasy. Avšak je tu ešte jedna otázka z mojej strany. Tvrdíte, že vo svete sa už používa viacmenej PU živica. Na stránke, z ktorej mám plán objednávať, však táto živica vôbec neponúka a ani nespomína, iba všetko na báze epoxidu. V prípade že koberec bude realizovaný epoxidom, následne sa môže použiť ako renovačná vrstva na báze PU?
Odpovedať
No poviem to na plnú hubu.... Skoro všetky firmy, ktoré ponúkajú kamenný koberec ponúkajú epoxidový a to preto, že polyuretán je minimálne 3x tak drahý. Ťažko by sa im predával takýto produkt, preto je špecifikom Slovenska a Čiech predávať epoxidové koberce, nakoľko sú cenovo dostupnejšie. Akosi im však už došiel všetkým dych na to, aby zákazníka upozornili na možné riziká. Všetok je totiž iba z dovozu mimo SR a ČR. Ďalšia vec, ktorá sa dotýka polyuretánu, realizácia systémom urob si sám tu nepripadá veľmi do úvahy, nakoľko je potrebné viac dbať na realizačné podmienky. Osobne to nikomu neodporúčam na svojpomocnú pokládku. epoxid je blbuvzdornejší . Ano, môžete epoxidový kamenný koberec pretrieť polyuretánom, (opačne nie) ibaže to má v sebe opäť záludnosti. Polyuretán je vo všeobecnosti citlivý na vlhkosť, preto póry kamenného koberca musia byť absolútne suché. (Vo všeobecnosti pri styku nevytvrdnutého polyuretánu s vodou tento pení podobne ako JAR a robí biele mapy) Naša firma má v ponuke aj polyuretán, ktorý je modifikovaný pre styk s vodou, ibaže 1kg atakuje cenovú hranicu 40,00 eur. Výdatnosť je cca 10m2. (keď sme robili jeho testy, naliali sme na koberec vedrom asi 5 litrov vody na 1m2 a rovno do vody sme realizovali nátery. Materiál to bez problémov zvládol.Voda tu pôsobí ako katalizátor a urýchľuje vytvrdzovanie. Povrch bol suchý do 60 minút)
Odpovedať
@kamenny_koberec2007 dobry vecer tak mi dajte pribliznu cenu na terasu 6mx4m :)
Odpovedať
Dobry den, kamenný koberec nie je prefabrikovaná podlaha, ktorú zakúpite a poskladáte si ju doma. Zhotovuje sa na mieste u zákazníka, pričom každý má individuálne podmienky a iné faktory, na ktoré je potrebné prihliadať. ;-) Osobne zhotovujem CP až po miestnom zisťovaní a dohode s klientom, ako si želá realizovať konkrétne detaily. Následne vyhotovujem technologický postup záväzný pre daného klienta a nacením práce a materiál. Otázka typu približná cena na terasu keď ani neviem z akého materiálu ju chcete nie je postačujúca. Ak máte záujem o serióznu CP môžeme komunikovať cez súkromné správy a nezaťažovať fórum. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem či je to to, o čom hovoríte, my mame marmolit a veru su uz kúsky odlomene - mali sme profesionála na aplikáciu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?