Terakotovy crepnik na nezakrytej terase

Dobry den. Uvazujem o kupe velkych terakotovych crepnikov, do ktorych chcem zasadit okruhlu tuju. Budu v exterieri na otvorenej ploche.Dnes mi pani predavacka naznacila, ze ton ie je idealny crepnik pokial bude nan prsat. Ze v zime moze tavoda/ sneh na nom zmrznut a crepnik praskne. Mate niekto skusenosti s terakotou v exterieri? Osetrili ste ju predtym vodnym sklom? DAKUJEM ZA VSETKY RADY. Pekny vecer.
Odpovedať
@janetka6 problem nie je voda a sneh na nom, ale voda vo vnutri materialu. Teracota je porezna, do porov natecie voda, ta sa pri zamrzani roztahuje (vsak si spomen na fyziku ZS) a rozrha crep. Naozaj nie je mrazuvzdorna, aj prazdny naoko suchy crepnik v mrazoch moze "sprachniviet". Hladaj bud glazovane (aj to nie vsetky su natolko neporezne aby mraz vydrzali) alebo cokolvek ine. Aj plastova napodobenina teracoty je lepsia na ten ucel ako chces ty.
Odpovedať
@zita19 Dakujem za info. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetka6 Trvalé riešenie je betónový kvetináč, alebo kameninový. Aby sa predišlo poškodeniam či už na rastlinách, drevinách a nádobách, kvetináče sa vystelú jutou alebo vrecovinou, na dno dáte drenážnu vrstvu. Tým je ochránená čiastočne aj rastlina aj nádoba. Plastové nie sú veľmi vhodné na vonkajšie pestovanie. Korene rastlín veľmi trpia a ich životnosť sa striedaním teplôt a pôsobením UV žiarenia skracuje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?