Máte návod na svojpomocnú stavbu altánku?

Hľadám čo najpodrobnejsi návod na realizáciu keďže niečo také budem robiť prvýkrát, počítam že na niektoré veci ako strecha prizvem aj stolára ale väčšinu by som chcel spraviť sám. Hľadám v podstate plán v ktorom by bolo napísané koľko čoho potrebujem. Altánok chcem celý drevený, podlaha asi zámková dlažba a bude stáť samostatne v záhrade. Ak by ste mali napr. Svoj už realizovaný altánok a máte od neho takýto "plán" tak by som bol veľmi vďačný.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
a co takto si kupit nejaky uz hotovy?? nejaku skladacku??? lebo podla toho co pises... no neviem neviem :) ja mam altanok - oficialne je to pristresok pre auto.... a za mna totalna spokojnost, po vytuningovani nema fakt chybu :)
Odpovedať
Samozrejme, bola to prvá možnosť ale po tomto ako som chvíľu pogooglil a videl som ceny okolo 1500€ som si to rozmyslel. Známy spomínal že za svoj altánok dal za materiál ani nie 500€ tak to nechcem trojnásobne preplatit
Odpovedať
@marek1694 ja som si sám altanok postavil. na 500 EUR rovno zabudni ak nechceš altanok 2 x 2 metre, pripadne nech ti ho postaví ten známi... 😃 ja som spravil altanok 5 x 3 metre za 2300 EUR (len materiál) komplet sám, ale bolo to pred 7 rokmi okrem dreva treba rátať kotvenie, skrutky, závitové tyce, spojky, uholniky, oplechovanie, šindel a hlavne nátery. návodov je na nete určite veľa. treba popozerať co by ti pasovalo. prajem veľa zdaru!
Odpovedať
To si nepozeral? http://urobsisam.zoznam.sk/fotogaleri...
Odpovedať
Profilova fotka
@santorotn tak 2300 je brutalna palka.. @marek1694 tak jasne, tiez som videla tie ceny ze 1500 eur a tiez ma prekotilo... Moj altanok ma rozmer 3 x 5 metra, terasa cosi viac... presne ceny zial uz nemam, ale - zemne skrutky 170 eur, altanok ako taky - skladacka z obi ze pristresok na auto 200 eur, tuning v podobe dalsej hrady 20 eur, odkvapy na jednu vodu 40 eur, plech co je na streche bol zadarmo (starsi odniekial, neplatila som, novy by stal cca 150 eur co som ratala -- ono tu strechu co bola povodne na pristresku som tam nedavala, to je fakt na prd... Potom lazury vysli na nejakych 40 eur, podlaha je z paliet - dostala som, drevo na paletach co je - tiez som dostala, ale vies si to vypocitat ze kolko m2 by to bolo, olej na podlahu vysiel 50 eur.... Skrutky a spojovacie veci - no za to poslo dalsich 30 eur minimalne. akoze dobre, malo to nestalo... najviac stoja take tie detaily typu odkvap, spojovacie profily, skrutky.... Ale na druhu stranu, stal cca 550 eur a ak by som aj kupovala veci, co som mala zadarmo, do tisicky by som sa zmestila --- a velkostou som ale uuuplne niekde inde, ako tie stavebnice, co niektore firmy ponukaju ako altanky... vo fotoblogu mam aj inak fotodokumentaciu, ako sa staval... http://www.modrastrecha.sk/blog/kaktu...
Odpovedať
Výborné! Presne taketo niečo som hladal, dakujem
Odpovedať
Tak podla mojho názoru ak stavat altánok, tak by mal ako altánok aj vyzerat. Záleží hlavne od velkosti a tvaru. Čím komplikovanejší, tým vačšia spotreba dreva, kotviacich komponentov, drahšia strecha a náročnejšia výstavba. Treba bližšie napísat aký by mal mat tvar, akú strechu a velkost.
Odpovedať
Nejaký klasický čím jednoduchsi.. rozmer asi 5x3 metre
Odpovedať
@marek1694 zdravim...material na tento prisesok na drevo stal 750€...treba si priratat podlahu,sedenie..,a krajsia by bola valbova strecha na altanok....pekny den
Odpovedať
pripajam sa k @bubulka722 , altanok musi vyzerat ako altanok...hento z obi, to aby som sa o to bal opriet. Na "urob si sam" najdes par nie-uplne-podrobnych navodov, ale odrazit od toho sa da: http://urobsisam.zoznam.sk/navody/dvo... ale ze sa to vojde do 500 eur, rovno zabudni.
Odpovedať
@marek1694 Najkrajšie sú s valbovou strechou, ale pri tom podoryse 5 x 3 by mohla byt strecha kludne sedlová. Rátaj 6 stlpov 150x150mm prierez, plus pomúrnica 150x120, nejaké priečne vzpery na stlpy, krokvy 120x80 každých cca 80 cm, klieštiny 120x40cm a strešné laty. To je tak drevo na betonovú škrilu. Pod šindel plné debnenie bez latovania. Pod plech by sa dalo z rozmerov dreva trocha ubrat. Nákres si vieš urobit a prerátat kolko m3 dreva by si potreboval. K tomu kotviace účka do betonových patiek, skrutky, klince, nejaký tatranský profil na podhlady, strešnú krytinu, betonovú dlažbu. Myslíš, že toto všetko ta vyjde na 500,-€?
Odpovedať
Ja som robil 6x3 ,plechova sedlova strecha,hranol 12x12,1700€,bez prace. 500€ to bude malo na material,budes setrit na hrubke materialu a bude to tak aj vyzerat,pekny vzhlad robia hrubsie stojky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Čo dodať ako rátam tak rátam presahujem niečo málo cez 1000€, ono ja som nenapísal že 500 mám strop, len že sused povedal že má materiál za 500 na svojom altánku. Podlahu dám teda zamkovu dlažbu a strechy sedlovu, na tom čo-to ušetrím
Odpovedať
@marek1694 Da sa aj lacno postavit. Chcel by som vidiet altanok za 2300€ ako pise santorotn. moj brat sa tym zaobera a predpokladam ze za 2300€ by kupil matros na altanok 10x10. Ak chces poslem ti foto bratovho aj s cenou.
Odpovedať
Taketo nieco cca 2000€ aj s robotou bez betonoveho podkladu. Rozmer 5x3
Odpovedať
Tak ten už za tu cenu stojí ;-)
Odpovedať
@peter_vilimek Ten pes je, alebo bol v cene??? :-D :-D ináč pekné..palec hore ;-)
Odpovedať
@technik007 to je bratov altanok,aj pes :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1694 My sme stavali altán tiež svojpomocne a dostali sme sa dobre cez 3000 €, altán 6x6 z toho 2,5x4 uzatvorená časť ako šopa. Keď dostaviaš odfoť čo si postavil za 500€ sám som zvedavý kde som spravil chybu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_vilimek srandista !!!
Odpovedať
@mirooslav Preco???
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav na to co si popisal, aky je velky a v podstate v je z casti aj zastreseny, myslel som tu sopu, tak je to suma taka no celkom fajn. Ono zalezi ci to chces robit z dreva co nieco vydrzi alebo ho zhlobis len z nejakych osb dosiek a vtedy by to aj mohlo vijst tych 500€. No inak si tu sumu moc vysvetlit neviem
Odpovedať
@tankeri za 500€ postavíš kurník,asi nemáš šajnu o cenách materiálu ako som písal toto ma vyšlo na 1700€,drevo,krytinu som mal po známosti lacnejšie,ak by som išiel oficiálne na faktúry som cez 2300,tak sa nedivím ani cenám okolo 3000 ak sú nejaké časti uzatvorené doskami alebo mriežkami.
Odpovedať
@marek1694 Ešte sa len do ťoho pustíš a sám nebudeš stíhat sledovat ako prašule idú preč. Ak chceš postavit niečo ozaj pekné a estetické, tak na ten rozmer mąj kludne tých 2000,-€ v pančuche. Ak budeš naozaj top šikovný a pozhánaš si vačšinu materiálu všeliako "pomimo" a po známosti, tak ti zostane príp. na skromnejšiu súpravu na sedenie do altánka. ;-)
Odpovedať
@bubulka722 zdravim...mas uplnu pravdu...na tento nas altanok nas material stal 2600€ na komplet.....ale tvrda svojpomoc....
Odpovedať
Ja by som si odlozil aj viac ako 2000. Nestaval som zatial nic takeho podobneho ale viem, co kolko stoji a ono sa to len zda, ze toho nie je vela za potreby. Len ked sa zacne s vystavbou, ono sa toho nakopi a potom bude clovek vyplakavat, ze si ho mohol niekde aj objednat a v postate ho to mohlo vyjstj. aj mene
Odpovedať
@marek1694 Pozri, vieš čo chceš, tak oslov nejakú partiu čo robia altánky nech ti nacenia materiál + prácu a budeš vediet. Cena materiálu bude vyššia, z tej ešte možeš skresat niečo dolu ak si to budeš zhánat a dohadovat ceny sám, pretože firmy dávajú do cenových ponúk zvyčajne cenu koncového zákazníka a marža za matroš zostáva im.
Odpovedať
@marek1694 na to stačí sedliacky rozum , nie som žiaden stolár ,išiel som na pílu kde majú všetko možné,majster mi tam poradil kde aké rezivo,musí byť I. trieda žiadne hrče, či popukáné, stojaté a priečne hranoly 100x100, na strechu 100x50,rozpon po 70cm jednoduchá strecha na jeden sklon, polovica foršty, k tomu tatranský , drevo pripravili presne na mieru i vysušili, kupoval som to ešte na koruny vtedy asi 7000 SK,altánok má rozmer,4,5x3,5 M a výška od 3-2,5 M a za mesiac som to urobil po poobediach úplne sám
Odpovedať
@marek1694 Dneska sa uz da kupit pekny altanok za par penazi nie je to tak drahe ako kedysi v minulosti. My sme si kupili altanok minuly rok v lete za ccca 250eur a doteraz spokojnost. Nie je sice nejako masivny a z masivneho dreva ale ucel splna takze fajn :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nasi11 samozrejme, že sa dá už zohnať a za pomerne dobré peniaze. A človek to má aspoň bez starostí, nemusí do toho investovať kopu času a peňazí. Myslím tiež, že najjednoduchším riešením by bolo kúpiť hotový. Keď si vezme, že normálne keby ho robil sám tak to vyjde príklad okolo tej dvojky alebo trojky a keď si kúpi, tak sa dajú v pohode na komplet pekné vychytať aj za nejakú tisícku ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?