Stlp z betonu na terase - zduvanie omietky

Profilova fotka
dobry, poprosim o radu. na rocnej stavbe sa nam na terase, zdula omietka pri jednom betonovom stlpe. stlp je pod strechou asi meter. terasa je betonova a na nej je zamkova dlazba. stlp je zelezobetonovy, zaklebrovany a zasietkovany, potom weber omietka. moj nazor ze voda ktora naprsi na terasu, sa stecie k stlpu a ten taha vodu hore. alebo nieco ine? ako to opravit? ocistit, vysusit. vybrat dlazbu a zabranit stekaniu vody? dakujem za rady
Odpovedať
1
2
podla mna nie je odspodu dobra hydroizolacia.
Odpovedať
myslim ze odspodu nie je ziadna hydroizolacia. Skuste pohladat fotky z vystavby, ci tam najdete nieco taketo:
Odpovedať
Profilova fotka
Môže to byť to spôsobené soľou z mokrého betónu ktorým sa betónoval pilier ( soľ je na fotkách úplne evidentná) ,nedostatočnou hydroizoláciou piliera, alebo nedostatočným vysušením piliera pred nanášaním omietky.Podľa fotiek to vyzerá na všetky tri dôvody ktoré som spomenul.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe @stowasser fuha, tak stavbarov som chvalil, dobre robili. ale toto neurobili. vlastne ipa sa dava pod mury a aj pod stlpy. a co stym teraz? da sa to nejak poriesit? dakujem
Odpovedať
@antonmesaros aka sol?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros @joxe @antonmesaros a nasiel som aj foto. stalo sa stalo, co uz. da sa to vyriesit?
Odpovedať
Profilova fotka
Osekať to do betónu , nechať vysušiť aspoň do leta a naniesť novú omietku ( silikónovú).Ideálne priznať sokel a obložiť nejakým obkladom alebo naniesť omietku určenú na sokle.Treba použiť Flex lepidlá určené do exteriéru majú označenie C2. @joxe Soľ je každá látka rozpustná vo vode.Najčastejšie spôsobuje soľné výkvety hlina ktorú obsahuje riečny štrk alebo piesok .Voda prestupuje cez betón a nesie zo sebou soli .Voda sa odparí soľ zostane na murive.Ak budete gogliť soľné výkvety na murive tak sa dozviete viac.
Odpovedať
@antonmesaros teda sol z terenu, z pody v okoli, nie z betonu. Alebo beton obsahuje soli v takom mnozstve?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros takto to vyzeralo este bez dlazby. mam to teda vysekat tam kde je spoj terasa zo stlpom? do akej hlbky? dakujem
Odpovedať
obavam sa, ze fyzika nepusti. Podla mna nepomoze ziadne osekanie, ta voda pojde v tom stlpe hore stale. Ten obklad to mozno len zamaskuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe taha to vodu spod terasy? tam by sa voda nemala dostat, ci? ja som si myslel ze sa tam steka voda co naprsi na dlazbu lebo asi meter a pol nie je pod strechou. a bojim sa ze terasa nie je vyspadovana dost a voda sa stacie k stlpu. ak je to tak tak vyberem rad dlazby a od stlpa vypili drazku smerom von z terasy.
Odpovedať
Profilova fotka
nepomohla by injektaz tou chemiou, co zabranuje vzlinaniu vody? robi sa to aj na starych vlhnucich domoch
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sissik no hej, len kam to nastriekat?
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu ja mám podobne založené stĺpy na terase, tiež sme tam nedávali pod tvárnice ipu a toto s omietkou sa mi nedeje. Myslím si, že voda sa ti tam dostáva kapilárami pomedzi dlažbu, čo máš ako finálnu vrstvu. Ak by sa dalo nejako vyšpárovať dlažbu, snáď by to pomohlo. U mňa sa odizolovala celá terasa ale samotné stĺpy pod sebou izoláciu nemajú. Na IPA sa dávala dalšia vrstva betónu a potom keramická dlažba.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo ahoj, hej ty tam mas normalnu dlazbu, cez to voda neprejde.
Odpovedať
a je mokry aj ten stlp, alebo lenomietka na nom sa rozpadava.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe skrabal som to spachtlou dole. v tej spare to bolo makke, rozpadnute, vhlke, nizsie a nadtym je to pevne. do stlpa som neskrabol, to su vlastne betonove tvarnice. musim to cele oskrabat cez vikend. sietku odrezat.
Odpovedať
@sissik Myslím si, že by pomohlo ten stĺp oblepiť 3 cm hrubým Styrodurom, kléber, sieťka, kléber a finálna omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
@later fuha, nieco jednoduchsie by nebolo? stacilo stavania :-|
Odpovedať
@silviu Celkom nechápem :) Sám píšeš, že to cez víkend oškrábeš a odstrániš sieťku ... Takže ak tam raz budeš chcieť nahodiť znova fasádnu omietku, tak klébru, sieťke a samotnej omietke sa nevyhneš ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 to však nevyrieši jeho problém
Odpovedať
@topvideo Otázne je, čo problém spôsobuje :) Veľa ľudí nemá na takýchto betónových stĺpoch hydroizoláciu, konec koncou ani ty a problémy nemajú ... Ak by vybral okolo dlažbu, oškrábal to a vysušil, tak by teoreticky mohol dat XPS až od zeme, tj od betónovej platne ... Ak by tam to XPS nalepil nejakým vodeoodolným lepidlom, tak by zabránil vode, ktorá steká medzi zámkovú dlažu aby sa dostala k stĺpu samotnému :) V tomto prípade by ešte navyše musel pozarezávať zámkovú dlažbu o hrúbku toho XPS ... Kléber a sieťku by som dával až od úrovne dlažby ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 kleber sietka fasada, to neni problem ale styrodur, cely stlp na novo obalit, to si uz netrufam.
Odpovedať
@lubk0 Keby dal polystyren asi by to hore blbo vyzeralo - stlp by bol hrubsi ako ten preklad :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell @lubk0 @topvideo chvilu som to skrabal. tam kde to je vypucane, tak to ide dole. inac aj pod tym miestom to drzi silno, nejde to dole. tak nechapem ze preco prave tam sa to rozhodlo vypucat a nie uplne dole kde to je najblizsie k zemi.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu napadá mi len, že tá tvárnica bola zlá z výroby, zle uvibrovaná...a v tom mieste je riedka
Odpovedať
Skusil by som vybrat dlazbu pri stlpoch v dostatocnej sirke, stlpy a okolie obalit hydroizolaciou a znova polozit dlazbu. Vyzera to, ze omietka stoji dlho vo vode. Lepsie bude, ked sa omietka nebude dotykat dlazby, ukoncit ju par cm nad dlazbou a vymysliet nejaky sokel.
Odpovedať
Ahoj Aj ja mam na jedno stlpe rovnaky problem
Odpovedať
pridavam foto
Odpovedať
@silviu Ahoj. Proč to způsobuje takovou poruchu je celkem jasné. Prostě pod těmi sloupy chybí vodorovné hydroizolace. Je celkem jedno, jestli to někomu druhému zatím nečiní problémy. Ty se zcela evidentně dostaví. Možná má @topvideo sušší podloží, ale ty kapiláry se mu za několik roků vytvoří a bude mít stejný problém, jako máš ty. Další nepříznivá záležitost je, že ty hydroizolace na sloupech není vytažena až nad horní plochu zámkové dlažby. Tím dochází k tomu, že dešťová voda se hromadí kolem sloupu a nacucává se jednak do betonu a hlavně do stěrky pod finální omítkou a tam ochotně vzlíná a projeví tato porucha. @antonmesaros jako je tvým zvykem - neomylně opět vedle - obklad po první zimě odpadne, protože se neodstraní příčina poruchy. Osobně to vidím na chemickou izolaci ( vrty těsně nad zemí ) a následně hydroizolace sloupu pomocí tekuté lepenky, cca min 10 cm nad povrch zámkové dlažby. Po vyschnutí sloupu je možné to znovu zastěrkovat a udělat finální úpravu. Ideální je použít nějakou silikonovou finálku. Když to uděláš do stejné výšky na všech sloupech, tak to nebude taková vizuální katastrofa, jako je to nyní. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?