Stavebné povolenie alebo ohlásenie drobnej stavby

Pekný deň, chcem si k domu postaviť murovanú terasu rozmer 14 m2 výška 2,4m. Ako zodpovedný občan som šiel na stavebný úrad ohlásiť drobnú stavbu, ale milá pani za prepážkou ma zrušila, že ak terasu tak to je prístavba a to už potrebujem stavebné povolenie. Podľa príspevkov, ktoré som si prečítal by to mala byť drobná stavba. Tak sa pýtam kto má pravdu?
Odpovedať
Profilova fotka
Ohlasila by som to ako drevenu terasu na betonovom zaklade ktory nebude pevne spojeny s domom. Ako zodpovedny obcan si narobis len stresy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chuanita2 § 15 Zmena stavby (1) Zmenou stavby je zmena pôdorysného alebo výškového usporiadania stavby, zmena stavebnej konštrukcie a zmena účelu stavby. Zmena stavby sa môže uskutočniť pred dokončením stavby alebo v dokončenej stavbe počas jej životnosti. (2) Zmenou stavby je a) nadstavba, ak sa stavba nadstavuje ďalším podlažím alebo podlažiami alebo podkrovím pri zachovaní konštrukčnej a prevádzkovej jednoty stavby, b) prístavba, ak sa stavba pôdorysne rozširuje pri zachovaní konštrukčnej a prevádzkovej jednoty prístavby so stavbou, c) stavebná úprava, ktorou sa zasahuje do nosnej stavebnej konštrukcie stavby, do jej technického vybavenia alebo sa podstatne mení jej architektonický výraz alebo vzhľad, ak sa zachováva konštrukčná a prevádzková jednota stavby a nemení sa pôdorysne ani výškovo ani spôsobom užívania, c) zmena účelového určenia a spôsobu užívania stavby alebo jej časti, najmä ak sa tým mení druh stavby alebo kategória, d) zmena konštrukčného systému nosných konštrukcií mostov a nadjazdov, oporných múrov, zárubných stien a protihlukových stien a e) zmena smerového vedenia, výškového vedenia alebo dispozičného usporiadania líniovej stavby, ktorá zasahuje do práv vlastníkov iných pozemkov a stavieb, zmena stavby podľa § 15 ods. 2 písm. c) a d) uskutočňovaná bez rozhodnutia o zmene stavby alebo stavebného súhlasu so zmenou stavby, STR.62
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb drobná stavba plní doplnkovú funkciu stavby. terasa je súčasťou stavby. K ohláseniu potrebuje tiež výkres, ak to´nalepí na dom, je to prístavba. Musel by to nakresliť inde ako spevnenú plochu.
Odpovedať
@jan45 Takže ak nevyužijem stenu domu, ale tam postavím novú stenu, ktorá bude súčasťou terasy , potom to už bude drobná stavba?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked nakresli ako samostatne zaklady ktore nebudu prepojene s domom a budu 15 cm od domu (len tip) je to drobna stavba. Ze dosky terasy (resp dlazba) budu az po dom.... ;-) ide o povolenie a nasledne zakreslenie. Po realizacii nepodlieha kolaudacii a nik nekontroluje realizaciu . Preco neobist taky vyslovene nevyhodny zakon ak je to takto legalne a nikoho tym o nic neokradnem. To nie je danove priznanie podnikatela :-) @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a vykres... K povoleniu drobnej stavby staci rucny nakres a popis. Nic komplikovane. Jednoducha terasa :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
a aka je minimalna vzdialenost pre spevnenu plochu od stavby (aby to nebola pristavba)
Odpovedať
@rado1704 nesmie byť konštrukčne spojená
Odpovedať
A def. konštrukčne spojena je
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch

Odpoveď na príspevok od jankazb:

@jan45 a vykres... K povoleniu drobnej stavby st…
@jankazb Prosím Vas nahodou neviete poradit, chceme zvacsit balkon, tak aby sucasne zastresil schody nad vchdom do domu, viď foto. Sice to bude funkce prepojene s domom, konstrukcne spojene s domom, ale nebude sa podla mojho nazoru menit podorys. Mohlo by teda ist o drobnu stavbu? Nechcem to vsak urobit ako prestresenie schodov, to je len sekundarna funkcia, lebo primárne chceme zvacsit balkon.Dakujem velmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od repi:

@jankazb Prosím Vas nahodou neviete poradit, chce…
@repi ak je pevne spojený so stavbou, čo je, to sa nedá urobiť ako drobná stavba. Potrebujete projekt a stavebné povolenie. Ja by som poriesila iba prestrešenie schodiska. Neviem či pre vás zväčšený balkón a všetky možné technické problémy pri správnej realizácii (a to nerátam legislatívu) za to stoja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

@repi ak je pevne spojený so stavbou, čo je, to s…
@jankazb Praveze my prestresenie schodiska defacto "nepotrebujeme". Ja práve potrebujem poriešiť zväčšenie balkóna, lebo pri dome nemáme terasu, ani záhradu, nemám nijake vonkajsie sedenie..takze ja to chcem robit za kazdu cenu, aj ked bude musiet byt k tomu projekt. Len som sa chytala tej slamky, ze kedze by sme to urobili len po koniec schodiska, nemenil by sa podorys stavby..
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?