Stavba drevenej pergoly 5x3 m

Ahojte strecháči, prosím Vás o radu. Máme v pláne (postaviť) pergolu. Dĺžka je 5 m a hĺbka cca 2,5-3 m. Hranoly sme pozerali a zatiaľ premýšľame, že by boli 12x12. Mala by mať 3 nohy pri takej dĺžke, avšak neviem, koľko "šroubov" na ukotvenie do fasády bude treba/stačiť...a či je potrebné nosné hranoly mať v celku..t.j. 5 m..aby to držalo. Dúfam, že som to moc nedoplietla :) Stavali ste si niekto pergolu sám, resp. máte skúsenosti s jej stavbou, na čo si dať pozor, atď. Ďakujem Vám za všetky tipy, rady...
Odpovedať
Moj manzel staval pergolu, mame ju dlhu 10m a tu hlbku 3 metre. Stojky mame 6ks 10x10. Cize v polke su tie 2 stojky. Cize na 5m. Mame to tak par rokov. Tie 5m tramy su 15x10 a su ich 4ks. Spojene spojom na prostrednych stojkach. Do fasady daval chemicku kotvu (s nizkym prenosom tepla) a zavitove tyce tie co nehrdzaveju a na 5m trame ich dal 3. Cize ukotvene v 3 bodoch na 5metrovom trame. Drevo nakupil na pile, ohoblovane a ususene uz iba zaoblil hrany na stojkach a natrel. Ja by som dalsiu nohu nedavala ked pergola ma mat 5m. Stacia 4 a tak mat dva hranoly 5m ktore tie nohy spoja.
Odpovedať
@jojo2jojo moc dakujem za odpoved! .-)
Odpovedať
baby, to nerieste na fore. Na to treba skuseneho tesara, ktory za par Eur navrhne stabilnu konstrukciu. Nie vzdy plati, cim hrubsie, tym lepsie. Ked vidim, kolko ton betonovej skridle mam nad hlavou na terase, ani by ma nenapadla svojpomoc.
Odpovedať
to ano skuseny tesar. Jednemu znamemu robil skuseny tesar pergolu a koho by to napadlo ze prevrtal dom a matice ma zvnutra v obyvacke. Ale ako vravis niet nad skusenost. Ono aj to chapem, kedze skuseny tesar nema cas na studovanie internetu a modernych postupov. Ale aby som nekrivdila su aj skuseni tesari ktori nerobia remeslu hanbu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?