Realizacia terasy a zastresenia

Profilova fotka
Ahojte, chcel by som zastrešiť terasu o rozmere 4m x 5,5m. Uvazujem pouzit konstrukciu z hranolov o rozmere 150x150. Neviem ale ci to je postacujuci rozmer. Strecha by mala byt co najlahsia, nieco prehladne. Mozno ciri lexan, resp. bezpecnostne sklo zalezi ci si to budem moct dovolit. Myslite ze je rozmer hranolov v poriadku? Planujem 6 patiek. Teraz k tym patkam. Daju sa kupit presne na rozmer hranola, alebo musim prisposobit rozmer hranola patke? Ako hlboko tu patku zabetonovat? Dakujem za rady, mozno nejake skusenosti comu sa vyvarovat....
Odpovedať
@piti255 pílené hranoly majú obyčajne 160x160, po hoblovaní 150x150. Plechové pätky sa dajú kúpiť všelijaké a drevo sa dá tiež u pätky prispôsobiť. Krajné kotevné pätky treba aby boli pevné a stabilné, medzi nimi sa umiestňujú päťky šrobovateľné, tak aby sa dala stojka dotiahnuť na trám.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nieje mozne dat vsetky patky rovnake? Myslis ze na rozmer terasy 5,5x4m staci 6 patiek? Velmi som nad ty meste neuvazoval tak to su teraz take moje prve uvahy....
Odpovedať
Profilova fotka
Najde sa niekto kto by poradil?
Odpovedať
V ťažkej pohode 15x15 stačia, 6ks
Odpovedať
mam terasu 9x3 a 6x hranol 15x15 a pohoda
Odpovedať
Tiež máme projektovanú terasu 9x3 m na 6x hranol 15x15 cm, takže bude to určite stačiť.
Odpovedať
@piti255 Na terasu použi KVH hranoly, lebo obyčajné ti popraskajú a pokrútia sa. Potom to vyzerá ako u cigánov.
Odpovedať
@ruren Ja mám obyčajné a nepraskajú ani sa nekrútia. 8-) @piti255 Neviem, či je to ešte pre teba aktuálne, ale: - ja mám prístrešok nad terasou a aj pre auto. Pár fotiek som pridal v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/gara... - 6 pätiek stačí. Kúpiš podľa hranolu - ak nie je presný rozmer, kúpiš o trochu menší a hranol sa dopasuje - viď foto. Základy na pätky som robil z betónu o rozmerov 40x40x40 cm, ale sú spojené roxormi s plotom. Pätku som zabetónoval asi 10-15 cm. Dajú sa kúpiť aj nastavovateľné pätky. - Profil hranolov mám 8x15 cm. A udrží to aj plnú strechu snehu.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 pises malo,, stojky stacia podstatne mensie 15x15 su neesteticke nemoderne tak ako aj ypsilonove zavetrenie, a krokvy podla zatazenia a kolko ich bude, petky kupis potom ak budes mat drevo, zabetonovat ju co najhlbsie
Odpovedať
@jblaze ako by si riesil stabilitu konstrukcie v troch osiach bez zavetrovania? Obzvlast pri tensich hranoloch, ktore radis. Fakt ma to zaujima ciste z technického hladiska. Nerypem, chcem sa poucit.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 u mna to budem riesit 2 nerezovymi hrazdami, budem ich vyuzivat aj na cvicenie, v lete na nich bude zavesene zvysle tienenie, alebo si tam manzelka moze povesat kvety :)
Odpovedať
@jblaze ked bude hotove daj fotecky ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zita19 ako cvicim? :)
Odpovedať
@jblaze aj taka by oko potesila :-D
Odpovedať
@jblaze @zita19 To už vidim tu stabilitu s tou 2,5 m hrazdou, keď sa ponej niekto veša.
Odpovedať
@ruren vsak ja tiez, ale mozno ju da po uhlopriecke medzi rohove stlpy a to by trosku pomohlo. Ale zas co tam po empirii mnohých storoci podporenej nejakymi trápnymi vypoctami na prenos sil zhruba od casov pana Eifela. Hlavne, ze to bude moderne bez zavetrovania ;-)
Odpovedať
@zita19 Po uhlopriečke by sa ešte o nejaky meter predlžila a to už zavesiť sa na ňu by malo deštrukčne následky.
Odpovedať
@ruren ale vsak viem. Napato budem cakat na výsledok a j na to ako sa to bude casom spravat
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 @ruren hehe posmesky? :) nebojte nic mam to premyslene , detkse ihriska sa robia tak isto, a su tam hojdacky ;) a ked som s detmi na ihrisku tak sa tam aj vesam :)) o chvilu idem robit samonosnu striesku so sklom, ktora bude uchytena v izolacii ;) to bude zaujimave a nie zavetrenie :)
Odpovedať
@jblaze ale, vsak ty znesies ;-)
Odpovedať
ja by som šiel radšej klasickou cestou so zavetranim ako modernou cestou bez zavetrania. Tuto je jeden krasny priklad-video ako dopadne altanok bez zavetrania: nechapem ako sa može tesar čudovat že prečo mu to spadlo ked tam nema zavetranie... http://www.tvnoviny.sk/domace/1938098...
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze dakujem za dotaz, aky je moderny rozmer stojky? Patky chcem zabetonovat pri realizacii platne. Ptom by to uz bolo komplikovanejsie. Resp. zda sa mi efektivnejsie a jednoduchsie ak sa patky zabetonuju pri betonovani platne.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko toto si pytalo spadnut :)
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 ako tam bude 6 stojok na 5.5 metra? ci 3 na jednu sttanu a 3 na druhu? ,,, ked budes davat petku dop cerstveh betonu, sprav si napr z polystyrenu take plavaky, aby ti petka drzala tak ako ju das a nezabarala sa do betonu ;)
Odpovedať
@piti255 rozmer hranola chceš podla toho ako je moderny?
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 vysvetlis mi prosim, co je to to zavetrenie?
Odpovedať
Ten sikmy kus hranola v rohu, ktory drzi nosniky v pravom uhle a odchytava sily, ktore by sposobili aby konstrukcia lahla ako ten altanok na videu. Tam bolo zavetrovanie len v jednomsmere
Odpovedať
@wi5hmaster Pozri aj tu: https://urobsisam.zoznam.sk/dom/strec...
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko par riadkov vyzsie bolo spominane ze hranoly 15x15 su neesteticke a nemoderne, tak som sa pytal ake su moderne...
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze ano chcem dat tri na jednu a tri na druhu stranu. Je mozne na patku dovarit roxor aby som ten roxor co tam je predlzil? Este jedna vec....5 patiek bude osadenych v podstate na DTckach ktore mi vytvaraju terasu. Tam by som mohol zavrtat do betonu a patky napr. na chemicku kotvu pripevnit aby mi s nimi nenarabalo ak sa bude terasa (platna) zalievat. Lenze jednu patku budem osadzat do hliny, ktora bola navezena, uzabovana. No ajtak sa obavam ze to este trochu sadne aj s tou patkou. Ako by si to poriesil?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?