Prechod z domu na terasu

Ahojte. Chcem sa opytat ako by bolo vhodne riesit prechod z domu na terasu aby sa zabranilo tepelnemu mostu. Rozdiel medzi terasou a spodnym ramom dveri je 15cm. Nerad by som vylieval celu terasu betonom aby sa zdvihla. Podlaha bude keram. dlazba. Napadlo ma urobit nejaky schodik zo styroduru a nan dlazbu. Mate niekto takuto skusenost? Diki M.
Odpovedať
Chcete to riešiť schodom, alebo bezbariérovo? Vyzerá, že podľa už zateplenej fasády a zabetónovanej terasy budete robiť schod. Jednoznačne odizolovať od povrchu terasy až po spodnú hranu profilu dverí. Čo to máte naoboch bokoch spodného rámu? Drevené podpery?
Odpovedať
@michalvr s tym prevysenim si to zle urobil. Ak je ti luto betonu na zdvihnutie vysky, potom takto: Xps ma byt POD ramom dveri, dalej treba vypenit medzeru medzi platnou a spodkom zateplenia, potom dilatacna paska okolo zateplenia, zasalovat, kari, a vyliat schod z betonu. Ja by som beton nelutoval, lebo chybu mozes stale opravit bez nasledkov, len to nieco stoji. Lepsie teraz par 100 Ecok, ako cely cas nadavat, ked budes chodit na terasu po schodoch. V takom pripade staci xps pod ram dveri, pena do medzery, a dilatacna paska k fasade. Na dlazbu treba 15 mm.
Odpovedať
@peto99 No dom som v takomto stave uz kupil takze zopar blbosti po majstroch bude treba opravit... Ono je na figu ze uz aj zaklady terasy su oblozene XPS takze to budem musiet strhnut, dobetonovat, a znova nahodit XPS. Treba potom nejako kotvit kari do jestvujucej dosky? @janulikk ano, su to drevene hranoly
Odpovedať
@michalvr tie dajte predtým von a vypeňte pur penou
Odpovedať
Profilova fotka
@michalvr Daj nejakú plošinku vo výške schodu - širokú cca 30cm na každú stranu dverí a dlhú podľa zváženia (60-120cm) - napr. z Woodlooku. Čo to máš pod dverami - podlahový EPS ? Daj tam XPS - aspoń pod rám. A ešte by som to podoprel so špalíkmi z tvrdého dreva v strede, Dúfam, že aj tie na kraji sú z tvrdého dreva - mäkké je nanič. Z vnútornej strany daj silnú fóliu PVC a oblep to podloženie parotesne (páska, silikón, butylkaučuk,..). Z vonkajšej strany daj paropriepustnú fóliu (pozri môj fotoblog). Ja som to podloženie ešte prekryl nerezovým hustým pletivom - aby sa nejaký hlodavec nedostal do podlahového EPS vnútri.
Odpovedať
@michalvr mne bolo v tomto pripade povedane, ze kari kotvit netreba. Co znamena zaklady terasy su oblozene xps? To predsa nevadi. Staci zasalovat doskami. Terasa je od domu oddilatovana aspon 3 cm xps? Moja laicka rada - vyhod postupne vsetko spod ramu okna, vkladaj po kusoch xps, opatrne, aby sa okno nepohlo. Medzery nakoniec zapen PUR penou. Xps na fest staci, ZIADNE drevene podpery tam netreba, okno je kotvene aj na bokoch. Pozri u mna v albume dvojfarebne eurookna, mam tam takto polozene terasove okno. Ked to bude hotove, pokracuj, ako som pisal vyssie. Ak chces, mozez kari kotvit, ale vraj netreba.
Odpovedať
@laco17 cize normalne to EPS ktore tam je orezat a dat pod ram XPS. Tu plosinku si myslel takto: konstrukcia z dreva a a na to Woodlook? Pod to netreba nic davat? Napr vyplnit to EPS?
Odpovedať
@michalvr ak by si sa zriekol dlazby, drevena alebo plastova terasa sa poklada na rost, betonovat vobec netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@michalvr Ano, a hlavne ešte špalík do stredu. Neviem z čoho budeš mať terasu, ale Woodlook (pozri v google) je náhrada dreva - bude to vyvýšená podlaha - buď na terčíkoch alebo trámikoch. Žiadne drevo netreba. Netreba vyplňovať s EPS. Tie dosky len prirazíš (vôľa cca 0,5cm) ku tomu spodnému rámu dverí (sivý) vo výške - tak aby boli nižšie od spodného rámu dverí (biely) cca 0,5 cm. Ale, samozrejme, platí to opáskovanie zvonku. V žiadnom prípade sa nesmie terasa alebo nejaká konštrukcia s iným základom ako má dom pevne spájať s konštrukciami domu - musí byť dilatácia (umožnený voľný pohyb oboch konštrukcií).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím,mám podobný problém,foto nižšie.Viete mi poradiť ako spraviť parapet?Mna napadlo niečo také aby sa spodná časť opierala o dlažbu,pretože na ten styrodur to asi nie je dobý nápad položiť,či? Dakujem vopred za rady. Foto aj parapetu ako som to asi myslel. Foto dverí:
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?