Praskanie Lexanu

Ahojte, vcera som montoval Lexan na terasu, avsak ked trochu zasvieti slnko tak to celkom dost praska. Pri montazi som myslel na vsetky odporucania, ktore by sa mali dodrzat. Vruty som mal cca 6mm hrube, do lexanu som navrtal diery 12 m vrtakom. Medzi jednotlivymi doskami do nechal minimalne 2cm medzeru, niekde to je az 4cm. Myslim ze miesta na roztahovanie pri slnecnom pocasi je tam dost, tak nechapem kde to moze praskat. Myslel som ze som velmi silno pritiahol sroby na pritlacnych listach a tak som ich trochu povolil no praskanie neprestalo.Dlzka terasy je cca 430 cm, sirka cca 500 cm. Pouzil som dve platne siroke 210 cm a dve tensie 37 cm po krajoch. Vie mi niekto poradit ze kde som mohol spravit chybu pri montazi? Mna uz nic nenapada. Dnes som sa bavil s jednym chlapom co to ma tiez lexan na terase a jemu to nepraska vobec. Namontovane to ma priblizne rovnako az na to ze na pritlacnych listach nema gumene tesnenie a dosky ma rezane na 105 cm, nie ako ja na 210 cm. Budem vdacny za kazdu radu.
Odpovedať
@andrew87 A medzi drevené krokvy a lexan si dal penovú samolepiacu pásku?
Odpovedať
@chrobak7 ano, dal som, presne podla postupu
Odpovedať
@andrew87 Tak potom jedine vyliezť na rebrík a pozrieť, čo to presne praská. Prípadne skús trochu uvoľniť tie skrutky, čo držia lexan.
Odpovedať
Mne to montovala firma, ktora sa lexanu specialne venuje a aj tak praska.. Zvykli sme si, neriesime.. Myslim si ze "nepraskanie" je len marketing..
Odpovedať
@chrobak7 presne som skusal uvolnit tie skrutky co pises a aj tak to robi, este skusim pockat tyzden, mozno to chce cas aby si to nejak sadlo. @cache tak vam to firma namontovala zle. Vcera som videl taku montaz kde to nepraska ani trochu.
Odpovedať
No je to zvlastne, my sme isli presne podla odporucanych postupov a nam teda lexan nepraska, plocha je 9 x 4.5m ....sused daval rovnako rok po nas, jemu praska neskutocne, rany ako z dela....
Odpovedať
@veryhappy aky mate lexan? hrubka a typ? Ja mam 10mm zeleny lexan, to je ten co sa menej nahrieva. Ake siroke tabule ste davali? Nechali ste 210 cm, alebo ste rezali na 105 cm?
Odpovedať
@andrew87 my sme t robili cca 3-4 roky dozadu, mame UV mliecny lexan 12mm hruby komorkovy - komorky su rovnobezne a sirka platni bola cca 2m, take sme aj nechali, typ presne nepamatam .ale viem urcite, ze to bol polykarbonat nemeckej vyroby
Odpovedať
@cache na nepraskanie sa prid pozriet k mojim rodicom. skor ma zaraza, ze sa ludia uspokoja a zvyknu si na praskanie,namiesto toho,aby reklamovali. @andrew87 moze to byt v rozmere. oco daval tiez rezat na 105 cm a nepraska mu nic. a ma aj gumene tesnenie. a mozno zalezi aj na vyrobcovi
Odpovedať
Este ma napadlo ze ten pan ktoremu to nepraska daval na drevene krokvy namiesto samolepiacej pasky gumenu pasku. Ale nejak neveri ze by to mohlo byt sposobene tou paskou.
Odpovedať
@cache spravne polozeny lexan nepraska, poznam jeden taky co ani nemukne. To ze ho davala firmy este nie je zárukou, ze ho zalozila soravne... Zial. Ten konkretny si robil syn so snachou vlastnorucne, lebo taky jeden firmou polozeny si vyhraval v zime v lete...
Odpovedať
Myslim ze asi viem kde bude chyba. Tu samolepiacu foliu co som daval na krokvy som nedal na stresne laty, ktore mam krizom cez krokvy. Skusim to cez vikend prerobit a dam vediet ci pomohlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrew87 bola by sranda ak by to bolo to :)
Odpovedať
@andrew87 A na čom je ten lexan položený? Na tých latách alebo na krokvách? Resp. inak položím otázku: Je medzi lexanom a latou, na ktorej je položený, tá samolepiaca pena?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 jasné že tam bude problém.
Odpovedať
No som zvedavy, ci to bude ono, lebo inak vyzera, ze mas vsetko spravene tak, ako by malo byt
Odpovedať
Profilova fotka
Takto som to montoval aj ja a naskor lexan pukal, potom som skusil povolit vsetky skrutky (utiahol som ich dost) a odvtedy je vsetko ok a lexan nepuka. Takze ak si dal medzeri, vacsie diery a pasku pod lexan tak by to pukat nemalo.
Odpovedať
@cache nás nepraska.. Mame ho na železnej konštrukcií. Rozostupy sú 65cm.Oproti švagor, na dreve, širšie uložené trámy, praskot taky, ze katastrofa.. Jemu robila firma, nám môj brat poziarnik:)))
Odpovedať
problem moze byt naozaj v prilis utiahnutych skrutkach, darmo su diery vacsie, ked sa lexan realne nemoze hybat
Odpovedať
@chrobak7 jexan je polozeny na krokvach, kde je polozena aj ta paska, avsak niekde sa lexan dotyka aj stresnych lat, kde ta paska nieje. S tymto sme nepocitali ani s panom v predajni s ktorym sme to planovali. Nic mi neostava iba prerobit to, len sa bojim ze poskriabem platne ked ich budem davat dole, kedze folia tam uz nieje. @ban skrutky som povolil, ale zas nemozu sa povolit uplne, nieco predsta musi tie platne drzat na streche.
Odpovedať
Trosku mimo temy, ale chcem sa spytat - to praskanie sa tyka iba dutinkového lexanu? Pri plnom polykarbonate asi nie je dovod na praskave zvuky, alebo ano?
Odpovedať
@kreola ano, plny polykarbonat by nemal praskat. Ja som povodne chceldat tiez plny polykarbonat, ale aj ten ma niekolko nevyhod. 1. je podstatne drahsi. 2. Prepusta viac tepla ako dutinkovy Thermoclear polykarbonat.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrew87 ahoj, už si to opravil? Pomohlo? Celkom ma to zaujíma... my máme tiež dutinkový polykarbonát, postupovali sme presne podľa návodu ako dával @chrobak7 a nepraskne ani jediný raz. Všade pri dotyku lexanu s drevom je páska, ani mm lexanu sa nedotýka dreva, to je asi hlavná zásada.
Odpovedať
@lenkauh iba vcera som sa k tomu dostal. Dnes rano som to pozoroval a nepuklo to ani raz. Takze ano pomohlo to, treba dat tu pasku naozaj na kazdy dotykovu plochu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
ludkovia, co hovorite na spadovanie 3-4 cm na 1 meter pri pouziti lexanu, resp. polykarbonatoveho komorkoveho plastu......viem ze sklon ma byt min. 5st. ale pytam sa ci je to vysloveny problem - hlavne samocistenie, sneh a dazdova voda....dakujem za konstruktivne odpovede
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?