Pergola - umiestnenie, prevedenie - ako nato?

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu..uvazujeme o pergole prekrytej nejakou krytinou..urcite nechcem altanok ako na prilozenej foto z vizualizacie, uvazujeme o jej umiestneni na tu zelenu nevyuzitu stenu , kde su vchodove dvere..i ked by nebolo zle mat prekryty aj vychod z obyvacky, len to by znamenalo prilis hlboku pergolu alebo spravit cast pergoly dlhsiu, resp. nechat ju iba nad vchodom a pri stene a ten kusok k obyvacke neriesit...chcela by som vas poprosit o vas nazor, kde by ste umiestnili pergolu vy, aka je idealna sirka (aby sa zmestil stol , stolicky a dalo sa okolo v pohode prejst), ci by ste ju potiahli az po kraj domu alebo je to zbytocne, aku krytinu dat navrch, citala som , ze lexan nie je uplne idealny, ale chceme to mat priehladne, tiez by som nebola rada keby bolo pocut v prispevkoch spominane praskanie, ked sa roztahuje a stahuje, ci je potrebne zboku nejake krytie (mne sa pacia take tie rebrovane steny) pri takomto dost chranenom priestore, ci je dobre mat pripravu spravenu pred zateplenim (mame hrubu stavbu takmer hotovu), ci mi viete odporucit nejakeho sikovneho a nie prilis draheho dodavatela v okoli BA, pripadne dalsie rady, ktore vam napadnu, dakujem za pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak má pergola slúžiť nie len ako ochrana pred slnkom, ale aj pred dažďom, rozhodne by som odporúčal ju pristaviť k domu a prekryť tak výstup na terasu. Aký zvoliť vhodný rozmer je individuálne. Dôležité je, či budete mať pod pergolou len jedálenský stôl so stoličkami (otázkou je aký veľký a pre koľkých ľudí?), alebo či plánujete použiť napríklad aj exteriérovú sedaciu súpravu. Pokiaľ ide o design konštrukcie, mal by zodpovedať architektúre domu. Čím pergolu prekryť, je opäť otázka jej využívania. Ak ju mienite využívať len v tedy, keď sa dá vonku sedieť a má teda chrániť predovšetkým pred slnkom a dažďom, je ideálne použiť systém, ktorý jednoducho v čase kedy priestor neužívate (od neskorej jesene do jari) jednoducho stiahnete. Osobne Lexan na takéto použitie neodporúčam. Aj keď je správne inštalovaný, tj. s použitím prítlačných líšt, ktoré umožňujú jeho dilatáciu pri zmenách teplôt, je náchylný na poškriabanie. Keďže prach často obsahuje aj abrazívne čiastočky, dochádza k poškriabaniu povrchu Lexanu a vzniknuté mikropóry sa zanášajú ďalšími nečistotami. Navyše ak sa použije komôrkový Lexan, čo je najčastejšie, pri daždi dochádza k značnému hluku. Navyše, ak použije štandardný Lexan, budete musieť pergolu ešte niečim tieniť, ak použijete Lexan opatrený filtrom, ktorý znižuje priestup tej zložky svetla, ktorá sa mení na teplo, pripravíte sa tak o možnosť prikúriť si v zime interiér slnkom. Ďalším častým negatívnym javom je, že ak nie sú jeho komôrky dostatočne a správne uzatvorené, vnikne do nich vlhkosť, ktorá spolu s teplom dáva ideálne podmienky pre bujnenie mikroorganizmov - rias.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present jeej dakujem za odpoved, vobec som nevedela, ze tu mam koment..no medzicasom sme sa uz rozhodli, boli sme teraz pozriet konkretnu pergolu u pana, co sa tym zivi..dame ju spravit cca 3,5x6m , bude z lepeneho dreva, je sice drahsie ale je vraj ovela lepsie, a nakoniec sa nam pozdavalo sklo co sme videli, takze dame sklo..zatial sa bude realizovat etapa 1, drevena konstrukcia a jej namontovanie, aby bolo mozne o cca 2M pokracovat so stavbou vratane dokoncenia fasady domu..momentalne nam ostala asi jedina otazka a to je sklon strechy..kedze mame rovnu strechu, manzel by chcel strechu takmer rovnu s minimalnym sklonom..pan, co ju bude zhotovovat nam povedal, ze min. sklon by sme si mali dat 7%, aj kvoli snehu a pod. ..ale videli sme, ze su aj rovnejsie strechy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?