Môže exteriérový nábytok ostať vonku celý rok?

Profilova fotka
ahojte, rada by som sa spytala na nejake tipy ohladne exterieroveho nabytku, najma na nieco s umelych vlaken alebo potom teak a ine dreviny urcene do exterieru - ci je mozne takyto nabytok nechavat von po cely rok, ake mate skusenosti. plastovy z vlastnej skusenosti neodporucam, ten dost rychlo "koroduje" tak budem vdacna za vsetky prispevky
Odpovedať
Profilova fotka
teak moze byt vonku celorocne, znami maju sedenie takto vonku, ale po dvoch rokoch je stol uplne cierny. nic mu nie je, nehnije , ani nic..leh vzhladovo scernel..... Co sa toho plastu tyka - nie je plast ako plast ... segra ma celorocne vonku uz asi 8 -10r plastove sedenie na terase prestresenej..... ale nie je to plast, ktory bezne kupis v tescu, baumaxe a pod... Cela sada velky ovalny stolasi pre 8 ludi + asi 8 stoliciek ich vtedy stalo 13 000,- SK (!!) nad cim sme vsetci hikali, ze stratili rozum... kupili to od nejakeho vystavovatela na Agrokomplexe.. stol ma na vrchu taky mozaikovy vzor, inak je to cele tmavo zelene.... Pevne ako ďas.. Takze híkame uz len nad tym, ze to aj po rokoch vyzera ako nove a to si na to sadaju vselijake vahy chlapov a prezilo to veeela liet s cca. 4-5 detmi permanentne doma .... takze :)
Odpovedať
Profilova fotka
Teak moze byt vonku, bud ho raz za rok natres specialnym olejom alebo ho nechas tak a on chyti taku sedu patinu. Neni to plesen ani nic zle alebo skodlive, len skratka zmeni patinu. Viac ti povie meamea, ta takyto nabytok predava...
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelle ja sa nesmiem vyjadrovat - som uz profesionalne deformovana :-D ale mate pravdu... teak je ina kategoria oproti nasim drevinam, lacnejsim exotickym drevinam alebo nebodaj plastu. Ta siva patina ktora vznika v pripade ze sa neolejuje, je vlastne vodny kamen a mineraly ktore zostavaju na povrchu po odpareni dazdovej vody. Nijako to neovplyvnuje kvalitu nabytku, prave naopak, zda sa akoby to teak "konzervovalo". Ak patina vznikne a chcete sa jej zbavit, staci nabytok vydrhnut a naolejovat, je znovu ako novy. Takze mozem len odporucit.
Odpovedať
mame pod strechou agat - pohoda za 8 rokov som ho 2x natrela oleom, terasa drevo Merbau nechavame ho "patinovat" a v lete mame este vonku umely ratan.
Odpovedať
Profilova fotka
@meamea dakujem za info. a moze ostat vonku aj ked mrzne? lebo priklad: velka terasa v byte, normalne zariadena a pride zima - v dome dam do pivnice, ale v byte? najcastejsie necham von, moze to tak byt?
Odpovedať
Profilova fotka
a nik nema skusenost z polyratanom?
Odpovedať
polyratan je umely ratan, moze byt vonku aj v zime.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no a ako bude vyzerat po 2-3 zimach vonku?
Odpovedať
ja mam v zime vonku kvetinac s umeleho ratanu a je stale rovnaky, nabytok stahujeme dnu,lebo ho dnu v zime potrebujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak to je fajn. a kolko mas ten kvetinac?
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelle kludne moze zostat vonku aj ked mrzne. Ja odporucam zakaznikom aby ho prikryli ale to len z jedineho dovodu - aby ho na jar nemuseli pracne cistit. Teaku mraz neuskodi, pretoze obsahuje vela zivice (tukov) a to nezmrzne. Ine je to pri "vodovych" nasich drevinach.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
teakový máytok máme celooročne vonku, akurát ho na jar vywapkujeme...umelý ratan - môže byť celoročne vonku, ale pokiaľ sa nechá vonku aj v zime, určite mu nerobí dobre zamrzanie a rozmrzanie vody na ňom...ale my ho máme uložený pod prístreškom, takže také niečo nehrozí. Videla som už aj umelý ratan, ktorý po 2 rokoch celý popraska. takže treba si vždy zvážiť kde a u koho ho kupujete
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?