Maximalna vzdialenost medzi stlpmi pergoly

Planujeme na nasej terase urobit drevenu pergolu. Potrebujem poradit ohladne rozostupov stlpov na terase ktory je 5,6m. Chcem tam pouzit iba krajne stlpy, nechcem tam davat stredovy stlp. Aky pouzit horny hranol (aky profil) aby sa mi neprehynal? Stojky chcem dat 150x150mm a horny hranol som rozmyslal dat 150x200 ale po vyske. Moze to tak byt? Dakujem.
Odpovedať
1
2
A este jedna otazka. Moze byt ten hranol v kuse, co je 8.25m, nebude sa krutit? alebo je ho lepsie dat v 2 kusoch?
Odpovedať
@simuth všetko môže byť, v prípade že sa ti to prehne niečím to dodatočne podopries. Myslíš, že dva spojené sa budú menej krútiť? Ja som presvedčený, že naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
@simuth stačí, aj 100/100 ale pôsobí to moc subtílne
Odpovedať
Nepovedal si dôležitú informáciu a to aké zaťaženie bude zhora a či tam bude strecha alebo nie. Každý pod pergolou môže myslieť na niečo iné. Aby sa to nekrútilo odporúčam použiť KVH hranoly.
Odpovedať
@vrajoz zatazenie v podstate tam nebude ziadne. Ako je na obrazku-krokvy budu len na lavej strane..
Odpovedať
@viktor811 praveze ho nechcem nicim podopierat. V strwde nechcem nic.
Odpovedať
@jan45 Dakujem. Drevo mam zostatok. Mam hranoly 150x150 a krokvy 80x160. Mozem ich pouzit? Este nieco pojde z toho dole pri hoblovani a bruseni.
Odpovedať
A aky profil/rozmer hranola sa dava pre hranol co je prichyteny na stenu domu, na ktorom su polozene krokvy? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@simuth na stenu 80x160, ostatné je viac estetická ako statická záležitosť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Pozdravujem. Presne ale uplne mam takuto situaciu teraz pri stavbe terasy. Mohol by som dat na stenu v tej 3m vyske hranol 100x100? Aky by mali mat rozmer krokvy ked terasa je siroka 4m tak krokvy budu dlhsie a zakrit chcem lexanom?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@jan45 este by som sa chcel poradit aka je minimalna vyska pergoly v najnizsom bode a najvyssom bode? Ja som dal 2,1m a 3m ale mohlo by byt aj nizsie? Uvazujem nad 2m a 2,8m? Aky je minimalny sklon strechy a ako ho vypocitam. Vdaka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je nejaka predpisana minimalna vyska pre pergolu?
Odpovedať
Nik nevie poradit s tou minimalnou vyskou?
Odpovedať
Profilova fotka
@simuth kludne mozes ponizit. My mame 2,8 a 2,1 a vpodode
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Přidám se s dotazem. Zastínění jižních oken a částečné zastřešení terasy. Abych neměl sloup uprostřed terasy potřebuji v prostřední části rozpon 6 m. Celková délka a šířka zastřešení bude 15,5 m x 1,4 m. Krytina nějaký plech. S normálním stavebním hranolem prý nemám šanci. Chci tedy použít KVH hranol. Je možné takovou vzdálenost překlenout, A bude konstrukce bez průhybu?
Odpovedať
@jan45 poradis?
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 to sa musí riešiť komplexne, pri použití spojitého nosníka a minimálneho zaťaženia (sneh) sa 6 m dá preklenúť bežným profilom, ale treba viac podkladov
Odpovedať
@jan45 Děkuji za reakci. Představa je zastřešení "modernějšího" vzhledu, tedy vzhled hliníkových pergol. Tedy pravidelné trámy bez zavětrování ( Y ). viz obrázek uživatele mistro ze sousední diskuze ( v příloze). S tím, že já bych měl sloupky i u domu. A střední část zastřešení by měla těch 6 m. Řeším, zda je to takto proveditelné, zda je lepší samostatně stojící nebo zda je menší zlo kotvit přes sloupky a zateplení do domu z ytongu a zda je to proveditelné s běžnými průměry trámů, aby nakonec nevyšla levněji zastřešení hliníkové.
Odpovedať
@r4d3k74 dá sa to riešiť rôznymi spôsobmi, ako samostatne stojace, kotvené na jednej strane do venca, ale nepodceňoval by som zavetrenie. Ako hovorí jan45 musí sa to riešiť komplexne. Nám prístrešok navrhol statik na dva betónové stĺpy, lebo sme to tak chceli a oceľové I porfily kotvené do venca (kvôli veľkému rozmeru tam musí ísť oceľ, pozrite vizualizáciu v mojom albume). Ale určite sa to vo vašom prípade dá urobiť aj z bežných hranolov. Hliník bude podstatne drahší. Navštívte statika, navrhne to podľa vašich predstáv
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 bez zavetrenia je tam riziko sklopenia, ale dalo by sa kotiť do steny a zavetrenie riešiť v rovine strechy
Odpovedať
@r4d3k74 hlinikove vyjde nasobne drahsie. Ja mam spravene velmi podobne riesenie. Da sa to uplne v pohode z dreva http://raciodom.blogspot.com/2017/12/...
Odpovedať
@dominik_boksansky Vyzerá to dobre, len r4d3k74 potrebuje 6 metrov medzi stĺpmi - na jeho obrázku medzi strednými...
Odpovedať
@dedo758 ja som to tiez tak povodne planoval. Potom vzhladom na dimenziu tramov, potrebnych prepoctov a pod som dal este stlp aj do stredu.
Odpovedať
@dominik_boksansky ahoj, prosim ta cim si natieral drevo? paci sa nam taketo antracitove(cierne prevedenie) Dakujem
Odpovedať
@maracana99 slovlux, luxol, alebo take nieco. Farba antracit. Kupis kdekolvek.
Odpovedať
@dominik_boksansky dakujem, ale je to farba, lazura, ci olej?
Odpovedať
@dominik_boksansky Kdybych snesl sloup uprostřed terasy a nechal se tebou inspirovat, protože tvoje zastřešení vypadá opravdu moderně, jaký je průměr těch KVHáček? Díky.
Odpovedať
@r4d3k74 tiež je mi ten stĺp v strede terasy nesympaticky, budem to riešiť bez neho, tým pádom potrebujem preklenúť cca 5,8m... Tomu zavetrovaniu sa nebranim podľa návrhu @zita19 , ale budem to asi riešiť iba v tých najkrajnejsich uhloch terasy, tam mi to nevadí, chodiť sa bude aj tak stredom... Na čo ale stále nepoznam odpoved @jan45 , či ten pozdlzny hranol, ktorý pôjde upevniť na veniec domu a budú sa naň pokladať priečne "krokvy", že či ho dať za A- napriamo na veniec, za B-medzi hranol a veniec pár cm styroduru koli izolácii alebo za C-az na finálne zateplenie a fasádu, kde sa ale obávam deformovania fasádneho polystyrénu pri dotahovaní hranola... A ďalšia vec, u mňa to musí uniesť 27m2 bezp. skla, nie lexanu..
Odpovedať
Profilova fotka
@mistro urobil by som len kapsy na pätky na stenu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?