Kompozitne dosky wpc verzus obycajne drevo

kto ma skusenosti, alebo vie poradit? nevieme sa rozhodnut medzi kompozitnymi doskami z wpc (napr.Woodlook, nakolko firiem je na trhu nespocetne vela) alebo z dreva. je jasne, ze kazdy ma rad nieco ine. dakujem
Odpovedať
1
2
@islniecko1 o tomto sa tu viedli uz mnohe diskusie, pohladaj si
Odpovedať
@cubicomp dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@islniecko1 Pri rozhodovaní o najlepšej terase pre Vás si musíte prejsť všetky výhody a nevýhody drevenej ako aj kompozitnej terasy. Na základe toho najlepšie usúdite, ktoré faktory sú pre Vás rozhodujúce (napríklad pre niekoho je rozhodujúca jednoduchá údržba a životnosť). Drevo láka svojím prírodným vzhľadom. Na terasu si môžete vybrať domáce alebo exotické drevo. Vyžaduje si však starostlivosť v podobe pravidelných impregnačných náterov a olejovania. Domáce drevo má síce dobré kvalitatívne parametre, vhodné je však najmä pod kryté prístrešky. Zvýšená vlhkosť, ktorá v exteriéri hrozí, môže spôsobiť pri zanedbanej údržbe krútenie a praskanie dreva či napadnutie dreva plesňami. Exotické drevo sa u nás predáva vo veľmi rozdielnej kvalite. Často je to bohužiaľ mladšie drevo, ktoré dosť púšťa farbu. Tiež sa treba o terasu z exotického dreva starať, impregnovať, inak môže popraskať. V súčasnosti sú stále viac obľúbené terasy z kompozitu. Aj pri výbere kompozitných materiálov však treba dať pozor na nekvalitné napodobeniny. Kvalita výrazne závisí od toho, aké drevo kompozit obsahuje (podľa toho sa dá tiež rozoznať pôvod) a aký plast (PVC je odolnejší ako HDPE alebo PP). Vhodný pomer dreva a plastu v kvalitných kompozitných materiáloch je okolo 50 % dreva a 50 % plastu. Pre vysokú odolnosť môžu kvalitní výrobcovia poskytnúť na materiál až 25-ročnú záruku. Spoločnosť Inoutic má vo svojej ponuke vysokokvalitné certifikované terasové dosky Twinson, ktoré sa neštiepia, nekrútia a odolávajú hmyzu a vode. Zároveň sú odolné proti pošmyknutiu a nehrozí záder ako pri drevených materiáloch. Odporúčam Vám prečítať si tieto odkazy: http://byvanie.pravda.sk/zahrada/clan... http://www.inoutic.sk/sk/terasy-a-plo... http://www.inoutic.sk/sk/terasy-a-plo...
Odpovedať
@inoutic A čo termodrevo? Vraj exotické drevo oproti nemu vie ešte trochu pracovať, kým termodrevo je stabilné.
Odpovedať
Profilova fotka
@islniecko1 stojim pred rovnakou dilemou, ale zatial som presvedceny, ze drevo je drevo. A cena kompozitov je tiez niekde inde.
Odpovedať
@majkoj veď sme pozerali, že kvalitná termoborvica je lacnejšia ako kvalitné wpc, pritom keby to vyšlo lacnejšie asi ideme do wpc, lebo sa mi veľmi páči svetlosivá farba, ktorú u dreva nedocielim
Odpovedať
sivu farbu u dreva docielis lahko,ale stale to bude drevo a nebudu dosky uplne rovnake na 100% ako pri plastdreve. Prave ta roznorodost je na tom dreve pekna. Kto chce uplne ucelenu farbu da plastdrevo,ale ako drevo to nikdy vyzerat nebude. @stanica
Odpovedať
@atlaska Veď to, my tie dosky potrebujeme na matnú sivú pozinkovanú konštrukciu a bolo by to perfekné so sivými doskami, tam by mi "umelý" jednoliaty vzhľad vôbec nevadil, priam by to bolo perfektné. Na klasickej terase by mi to ale nerezalo.
Odpovedať
@stanica a ja som ani netusila, ze aj nejake thermodrevo existuje...tak uz teraz mam z toho velky gulas...to je co?
Odpovedať
@islniecko1 to je najsuper z materiálov http://www.jafholz.sk/produkty/terasy...
Odpovedať
@inoutic Cely kompozit je jedna napodobenina. Je to odpad a recyklat zabeleny do pozlatka. A za 5 rokov je to hnus, takisto ako drevo bez udrzby.. Jediny rozdiel - na drevo nejde dat 100% marzu, ze jo.. 8-) @majkoj @stanica Termodrevo ako obklad chyti peknu patinu. Ale dobry smrekovec, alebo este lepsie - agat, to vydrzou urcite nenahradi.. Sivu docielis aj olejom na obycajnom dreve.. Napriklad tikkurila wood oil - namiesaju ti aj almaziu, ked si vyberies.. ;-) Jafholz ma uzasny sortiment (aj tie ceny, au)..
Odpovedať
@matorado čo je na obklad na dom resp. na terasu ešte dobrá cena? Ak si zorientovaný, budem rada ak napíšeš, rad by som obklad na dome, časť plota a hlavne terasu. Nemám predstavu čo je ešte dobrá cena. Dík
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stolverka Uff, to je ohromne relativne, ze co je dobra cena.. Ja som reagoval na kompozitove dosky, ktore stoji prinajlepsom 40€/m2, za co uz moze clovek mat terasu z 20mm agatu, alebo 27mm termodrevo, ci 45mm forsne z smrekovca.. Potrebujes mat vsetko v jednej drevine? Lebo to co staci na obklad (alebo podhlad), nejde dat na terasu, ktora je pochodzna, unosna, na slnku a vode pol dna.. Pri terase sa treba urcite vyhnut makkym drevinam a dubu.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ja prave zhanam nieco na vypln plotu. Chcel som dat ako vypln terasove dosky , hladam nieco pekne. Akurat, kazdy kto si robi reklamu na nete mi neodpveda na mail :). Pritom ja tak nerad telefonujem, odpovedat na mail mi pripada jednoduchsie. Rozmyslam nad cervenym smrekom, akurtat neviem ci je to cele dobry napad.
Odpovedať
@stolverka aj keď nájdeš kvalitné dosky za dobrú cenu, cena o dosť narastá, keď narátaš príslušenstvo :-( @matorado ale takúto sivú jednoliatu na dreve nikdy nedocielim a to je jediná výhoda umelých dosiek - farebnosť My pôjdeme podľa všetkého do termoborovice a tá má hrče (či ako sa to volá), takže ten efekt taký nebude nikdy, bude to na takej nekrytej terase, teda kvalita je prvoradá
Odpovedať
@majkoj @stanica O WPC doskach nemam ziadne iluzie. Videl som take terasy po par rokoch a bolo mi luto majitelov. Dokonca mam priatela, ktory to predaval a ked zistil, jako to ospatnie, radsej prestal.. Smrekovec je urcite dobry, jak na plot, tak na terasu.. Ale osobne by som na plot volil smrek/borovicu + draha lazura (+samozrejme kvalitny impregnacny zaklad, nemyslim tym bochemit) a na terasu smrekovec/termodrevo +olej +rocna udrzba. Ja fandim drevu, momentalne vyberam na podhlady, pergolu, terasu, pristresok, chcem to mat farebne jednotne..
Odpovedať
@matorado no určite na terasu, dúfam, že aj na plot, a veľmi rada by som bola aj ako obklad domu - ale len časť - ako dekoratívny prvok. Dom nebude veľký, rovná strecha, neviem zatiaľ m2 toho obkladu, už som to myslím rátala zhruba, ale už si nepamätám. Keďže dom bude veľmi jednoduchý na jednej strane viem bez toho žiť, ale lepšie by sa mi žilo s obkladom na dome, veď vieš. ;-) Samozrejme dekor nemusí byť rovnaký, terasa je vodorovná, to je iné. Ide mi hlavne o obklad a plot, nech to nejako vyzerá. Asi mrknem tie Špačince, chodíme tam často. @stanica, fakt nemám šajnu čo je dobrá cena, preto sa potrebujem zorientovať, či mám s tým počítať alebo vypustiť z hlavy. Hlavne mi ide o jednoduchosť celého vzhľadu, určite biela fasáda, svetlé sivé okná budú.
Odpovedať
drevo ak nezacnes udrziavat nieje po rokoch hnus-teda podla toho ake das,ale exotika vydrzi, ved sa z neho robia mola v mori. Ak ho raz natres,potom uz musis pravidelne. @matorado
Odpovedať
a viete mi poveda, teda aky je rozdiel medzi termodrevo a normalnym drevom?
Odpovedať
Profilova fotka
@islniecko1 termodrevo je tepelne vyžíhané drevo (až 450st parou), prakticky všetky rozpustné látky sa vyplavia, zostane buničina, tá má dlhú životnosť. Ale povrchovú úpravu občas potrebuje. Preto sú také kvalitné strechy v Budapešti, slovenské smreky sa pár mesiacov máčali vo vode, až kým sa nevyplavili cukry, potom išli na krov.
Odpovedať
@jan45 aha, dakujem. Ale tiez sa to musi natierat po nejakom case, vsak? To potom aj cena bude dost vysoka. Ale kazdopadne dakujem.
Odpovedať
@islniecko1 nám vychádza termoborovica 12 m2 (+ nejaky odpad) s príslušenstvom na cca 750 eur (čisto dosky 450 eur), dali sme si naceniť aj nie tremodrevo, ale sibirsku borovicu a tam čisto dosky vychádzajú 390 eur
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@majkoj pre aky material ste sa nakoniec rozhodli na plot? Ja sice riesim terasu, ale je to velka dilema, aj kvoli cene
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser dal som nakoniec cerveny smrek .
Odpovedať
@stowasser teraz mozno pokazim niekomu kseft, ale na wpc sa vykasli, hlavne ak je terasa zakryta. Reci o neunosnej namahe pri udrzbe dreva v exterieri su znacne prehnane. Moderne oleje sa nemusia prebrusit, terasu staci umyt a rovno olejovat. To su 1 az 2 hodiny lahkej prace na cerstvom vzduchu, staci aj raz rocne. Cerveny smrek vydrzi krajsi omnoho dlhsie ako drevoplast, v lete sa nenahrieva. Exotiku nekupuj. V albume mam dva odtiene oleja Adler, najnovsie som olejoval terasove dosky ADLER Kongo. Ja som pekny wpc este nevidel.
Odpovedať
@peto99 tak okolo domu je vzdy nejaka robota, ale hadam by som to olejovanie plochy 30m2 nejako zvladol, adler poznam dobre, dilema sa tykala smrekovca, alebo wpc, zial nevyuzil som pred par rokmi moznost mat to zadara z agatu a dnes to uz dost lutujem.
Odpovedať
@stowasser agat sa musi spajat cinkovanim, nema peknu kresbu a ma tendenciu zeleniet. Cerveny smrek je dobra volba, spravne osetreny nemodrie, a vyraznu kresbu vidiet aj cez tmavy pigment. Kvalitne wpc su od cca 100E, hadam nechces dat za terasu 4000. Wpc su dobry biznis, lebo vyuzivaju ludsku pohodlnost a strach, za sa pri dome zoderu. Po par rokoch vyzeraju vacsinou otrasne, a v lete si popalis nohy.
Odpovedať

Odpovedať
@peto99 Zdielam tvoje nadsenie a dufam, ze ti vydrzi aj o rok-dva. Samozrejme suhlas, WPC je sr*cka za cenu exotiky :-S @stowasser Agat nelutuj. Jedine, ze by si mal pekne rovne forsne v potrebnych dlzkach bez nadpajania. To ale stoji viac ako vacsina exotiky a je to umenie zohnat.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?