Drevená terasa - ako dlho vydrží

Ahojte, boli sme rozhodnutí pre drevenú terasu, avšak všetci nás odhovárajú, že betón je lepší. Drevená sa nám vraj do 10 rokov aj tak rozpadne. A že sa v nej budú zdržiavať hlodavce. Čítala som už veľa o plusoch a mínusoch, či drevenej, či betónovej. Prosím, kto máte drevenú terasu, drží vám aj po rokoch? Ak áno, aké drevo ste použili? Máte aj prestrešenie? ďakujem.
Odpovedať
1
2
S drevom v exterieri fakt opatrne! Musíš sa oňho pravidelne a neustále starať, impregnovať, napúšťať,...! A keď náhodou je to aj v priestore bez prestrešenia, tak koniec! Drevo vonku je krásne, keď je nové, no po rokoch je to strašiak. Môžu Ti "experti" vravieť, čo chcú, a odporúčať zahraničnú chémiu, penetraky, laky, akékoľvek,... Ja drevo nedoporučujem. (len kde musí)
Odpovedať
Tiež by som sa skôr prikláňal k betónu, nakoľko o drevo ja fakt nutné sa starať a stačí keď niekde bude ťahať vlhkosť a možno ani tých 10 rokov neda. Na betón môžeš dať nejakú dlážku v imitáciu dreva trebárs. A keď sa predsa len rozhodnete predrevennu terasu, tak určite nie z obyčajného smreky, odporúčal by som červený smrek, alebo niečo podobné, je to síce drahšie, ale drevo je kvalitnejsie
Odpovedať
Neuvažovali ste nad kompozitom?
Odpovedať
@petersd experti ta budu presviedcat ze to nie je nevzhladne drevo ale krasna siva patina dreva 😂
Odpovedať
@raphael42 tiez mi napadlo tam dat nejaku takuto alternativu dreva, ked uz teda by sa chcelo ist tymto smerom. Vlastnostami lepsie ako drevo jednoznacne.
Odpovedať
@snapi Definuj, čo považuješ za drevenú terasu. Myslíš tým, že spravíš konštrukciu z dreva a na to natlčieš palubovku? Jasné, že taký plot má kratšiu životnosť, ako betónový. Ak chceš vedieť, čo si predstavujem pod betónovou terasou, tak si pozri môj fotoblog o terase. Možné je postaviť aj jedno aj druhé. Záleží od toho, ako si náročná, koľko máš peňazí a ako si environmentálne naklonená.
Odpovedať
Profilova fotka
Prešli sme všetkými etapami popísanými vyššie. Terasa postavená na riadnych základoch, zámková dlažba. Neudržateľné bez pocitu piesku na nohách, náletové buriny... Pri rozhodovaní o zmene sa zvažoval aj kompozit, ale pocitovo stále pre mňa viac plast ako drevo... Navyše ak máš terasu slnečnú, bosou nohou neustojíš. Rozpáli sa slušne. Dali sme drevo. Je to myslím červený smrek. Jeden náter lazúrou a dosť. Nieje krytá, počasie robí svoje, ale to k drevu patrí. Napriek tomu neľutujem. Ak po 10 rokoch bude treba vymeniť, vymeníme. To drevo je proste najlepšia voľba.
Odpovedať
@snapi pri dreve je kľúčové, ci je kryté alebo nie a tiež svetová strana. Môžem porovnať, máme dve terasy, jedna juh, jedna severozápad. Južná je na tom podstatne horšie, po asi 5 rokoch sme ju menili, resp my sme robili aj prestrešenie, lebo sa tam nedalo vydržať. Tú druhú máme cca 5 rokov a stále je ok. Na južnej sa rok čo rok obtrhali sroby, na severnej nam teraz treba 1x menit asi na dvoch doskách, nic hrozné. Ak prestresis, vydrží úplne v pohode roky.
Odpovedať
Asi by som zvolila podla toho na aku svet. stravu mate orientovanu terasu. My mame na juh, cely den tam svieti slnko a preto davame drevo. Terasa je sice zastresena ale zastresenie sa posuva. Drevo sa podla mna nesmyka, a neprehrieva. Idealna na chodenie na boso. Mame male deti a maju bazenik, cize ani sa na podlahe nesmyknu... Ano, nie kazdemu sa paci drevo ako starne ale ked nie ste uplne nezrucny, tak kazdy 3r. osetrite ak chcete. Imitaciu dreva by som nedala.
Odpovedať
@akvi mám altánok na južnej strane je zakrytý už viac ako 20r. spoje sú vrutmy ani jeden sa nepohol , drevo je napustené olejom s oboch strán dlho bolo bez akejkoľvek ochrany ,len nesmie zmoknúť, chytilo akurát patinu , ak sa natrie nové je dlho svetlé
Odpovedať
@jankazb Preto také Tvoje úvahy, lebo Ty to periodicky - vždy po niekoľkých rokoch, reálne meniť nebudeš. Pravidelne sa s tým bude je*ať Tvoj manžel, alebo prinajmenšom objednaní majstri. No, ale OK, ak to tak niekomu vyhovuje, akceptujem názor.
Odpovedať
@duzu nemôžeš porovnávať altanok a terasu. Tiež máme 20 ročný altánok na južnej strane a nič mu nie je.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Všetky terasy, balkóny, drevené plochy (zastrešené aj nezastrešené) v záhrade máme z agátového dreva. Je veľmi odolné, natierame ako máme čas jednou vrstvou, cca raz za rok alebo aj menej často, lebo tých plôch je naozaj dosť, ale keď sme nejakú terasu alebo plochu (aj nezastrešenú) nenatreli, nič sa jej nestalo. Sme v lese, tak sme nad iným ani neuvažovali, tu sa to jednoducho samo pýta. Nemenili by sme. Je to príjemné na dotyk, na chodenie naboso, neprehrieva sa nejako extrémne ani v horúčavách. Máme ju tých cca 10 rokov a meniť sa nechystáme, agát vydrží dlho. Problém s hlodavcami tiež nemáme. Len ju teda treba z času na čas natrieť.
Odpovedať
@petersd Hej, kamoš menil dlažbu na terase po 8 rokoch, lebo to narušil mráz a začal sa mu obklad oddelovať od lepidla ... A tuná kolega po 4 rokoch mení zámkovú dlažbu, lebo ona síce technický problém nemá, ale keď sa na terase "žije", griluje, konzumuje strava a sú tam ešte aj deti, tak tie fľaky od všetkého možného čo ten betón "vsiakol" tiež nevyzerajú k svetu ... Potom si povieš, že dáš drevoplast ... Lacák ťa vyjde ešte celkom OK, okolo 40-50 Eur za m2 bez podkladových hranolov a práce ... Akurát po tých 10 rokoch už bude vyblednutý a vyzerať bude ako ogrcaný ... Tak si potom pozrieš cenu nejakého Timbermaxu, ktorý ti dá na to aj záruku a zistíš, že si na 100 vke za meter a síce po 10 rokoch tej terase nič nebude, ale za tie peniaze by si spravil drevenné terasy 3 😄 @snapi pri terase to nie je také jednoduché, podľa mňa neexistuje ideálny materiál ... Resp. existuje = ale je drahý ako fras ... Bežný sibírsky smrekovec by mal vydržať aj na neprestrešenej terase viac ako 10 rokov ... Kľudne 15-20 rokov ... Čím hustejšie a tvrdšie exotické drevo, tým sa táto životnosť predlžuje. Samozrejme, netreba tie dosky pripevňovať najlacnejšími pozinkovanými skrutkami, ale normálne nerezovými terasovými a neutrhne sa Vám za tie roky žiadny ... Ja som nad drevom dlho váhal, dal som keramickú zámkovú dlažbu 60x60 cm hrubú 2 cm a dnes špekulujem, ako ju odtiaľ dať preč a ísť do dreva ...
Odpovedať
Ľudia, nedajte sa zviesť prívlastkami ako napr. sibírsky XYZ, alebo kanadský XYZ, fínsky XYZ, atď... Takéto pomenovania mi znejú viac marketingovo, než prírodovedecky. Majú evokovať u potenciálneho zákazníka pocit "tvrdosti", odolnosti, trvácnosti,... Pamätajte si jedno pravidlo, ktoré sa osvedčilo storočiami: Drevo v stavebníctve sa má používať také, ktoré vyrástlo v tom podnebí, kde bude táto stavba situovaná! (pozrite si ako skončila módna vlna výmeny okien, či iných doplnkov z tropických exotov ) 😉 (To isté napr. platí aj pre kožené výrobky: Kupujte si také, ktoré boli vyrobené zo zvieraťa, ktoré žilo v podnebí, kde bude ten kožený výrobok používaný)...
Odpovedať
@petersd Preboha 😄 😄 😄 😄 😄 Áno, neriaďme sa overenými faktami (ako hustota dreva, ktorá určuje jeho životnosť) ale starými "babskými" radami ktoré sa osvedčili storočiami ... Výborné 🙂
Odpovedať
@snapi Známy má terasu z časti prekrytú a z časti presahuje von okolo bazéna. Terasu má už 10-12 rokov. Robil to z termo borovice. Každú jar to natiera nejakým olejom na drevené terasy a vyzerá stále super. Ale odtieň farby má tmavý, takže nejaká zmena farby tam nie je vidieť.
Odpovedať
@akvi a aký je medzi tým rozdiel ak je terasa zastrešená???akurát terasa býva ako súčasť domu tak je chránená ešte viac
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd ale budem. Rovnako ako som pomáhala pri hoblovaní, rezaní, skrutkovaní tej súčasnej. Nie každá je neschopná princezná. A vedz že radšej dám zasa na pár rokov drevo ako akýkoľvek betón či plast.
Odpovedať
@petersd drevo ktoré ti rastie blízo domu má len jednu výhodu lacnejší dovoz, ale nie tvrdosť a odolnosť voči prír. podmienkam, porovnaj len drevo ktoré rastie u nás , jeden a ten istý druh ak tam vôbec narastie, je najodolnejšie z najvyššej nadm výšky a vhodnej pôdy, pozri letokruhy na nížine pribúda najviac ale je najredšie
Odpovedať
@duzu mala som dojem, že sa bavíme o nezastresenej terase. Ak je zastrešená, nie je problém, vydrží roky. Altánok som myslela ako konštrukciu, nie podlahu v nom.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd prosim ta nerad ludom koniny 🙈 Ze nezalezi na tvrdosti dreva 🤣🙈 tak si sprav teda terasu z borovice a vedla toho druhu terasu zo sibirskeho smrekovca… zarucene tak sibirska vydrzi poodstatne dlhsie 🙂 Inak velmi ma bavi ako medzi nevyhody pises ze sa o drevenu terasu treba starat 🤣 jaaaj lebo o ine sa netreba ze? Zamkova dlazba… kazdy rok/ par rokov opalovanie buriny, dopieskovavanie….. Terasa oblozena obkladackami je zase uprostred leta na boso nepouzitelna ak na nu svieti slnko… Ak je pre niekoho 1-2 krat za rok problem natriet drevenu terasu je to na zamyslenie 🙈🙈 Navyse, taky siborsky smrekovec natierat nemusis, ak ti nevadi zosednutie… on casom na vzduchu praveze este stvrdne a to drevo sa stane este odolnejsie 🙂 A ak niesi blb a nepouzijes lacne sroby ale das nerezove terasove tak sa ani nic nebude obtrhavat 🙂 Cela moja starost s terasou je ze ju na jar a na jesen s manzelkou natreme olejovym naterom a hotovo 🙂
Odpovedať
Ďakujem, som rada, že sa diskusia rozbehla, najprv som sa zľakla, že nik nemá z dreva terasu 🙂. Terasu sme chceli akoby do L. Zozadu a ešte zboku domu kúsok. Terasu na východnej strane plánujeme prestrešiť, na južnej neplánujeme prestrešenie - bola by podstatne menšia. Ešte premýšľame, že na tej južnej strane nebude terasa, časom tam spravíme len chodník. Tá by aj tak nebola využívaná na nejaké posedenie a spol. Natrieť raz za rok terasu mi problém nerobí. Aj drevené okná si budem sama natierať 🙂. Nad kompozitom neuvažujeme, riešili sme to s predajcom, že je to momentálne drahšie ako drevo, pokiaľ sa jedná o kvalitnejší kompozit. A celkovo nechcem plastovú zmesku. Betónovú terasu si predstavujem ako má @chrobak7 , ale máme malé dieťa, ešte nejaké snáď pribudnú. a padanie na dlažbe na hlavu mi stačí, že musím striehnuť vnútri.A celkovo pocitovo je pre mňa drevo víťaz, ale obávam sa, že ak nám terasa zhnije za 3 roky (tak nám tvrdili nejakí majstri a aj môj otec), že ma manžel s ďalšou terasou pošle ta tam....
Odpovedať
@akvi to je k čomu nezastrešená ? takú využiješ oveľa menej , ani šálku od kávy tam neodložíš, trochu zaprší a môžeš sa tak sprchovať , dnes sa nevyužila cez deň asi žiadna- tropický deň
Odpovedať
Profilova fotka
@snapi ked das sibirsky smrekovec alebo dokonca nieco este tvrdsie exoticke 🙂 tak vydrzi minimalne 10rokov aj bez akejkolvek starostlivosti… s pravidelnym osetrovanim by som skor hovoril o 15 az 20 rokoch 🙂 Mame zastresenu terasu (robil som ju sam) a dvoje drevene schodiska ktore zastresene niesu (tiez som ich robil ja) A veru nic nenasvedcuje tomu ze by sa to malo po 3 rokoch rozpadnut 🙂
Odpovedať
@lubk0 to by ma zaujimalo ako mal tu terasu spravenu, nam dlazba v pohode prezila 25 rokov na terase a to bola dobrych 15 rokov nezastresena. Teraz po rokoch iba lepili na to novu dlazbu lebo ta stara stale drzala ako blazon. 25 rokov bezudrzby iba sa parkrat rocne (2-3) prebehla vapkou ked bola velmi spinava. Ziadna udrzba, ziadne starosti. Kam sa hrabe drevo.
Odpovedať
@sousedekovci89 dlažba veľmi páli ak na ňu teraz svieti, alebo chladí, od dreva to nehrozí, môžu sa tam váľať i decká
Odpovedať
@snapi Na tejto stranke najdete tabulku "trvanlivost drevin" a podla toho si vyberete. Pozor ale aj ked si vybereite uz drevinu, tak aj tam je rozna kvalita. https://www.jafholz.sk/produkty/teras... Juznu stranu bez zakrytia by sm zvazila. My ju mame a napr. tieto dni je tam peklo. Jedine ak to budete striedat. Jar, jesen - juh, leto napr. severne orientovana terasa.
Odpovedať
@duzu ked mas prekrytu terasu, tak nepali. A neprekryvat terasu je z mojho pohladu logicka blbost.
Odpovedať
ja som povedal pokial nejako nemusim, tak nic take drevene. Ziadne podbijanie drevom a ine prkotinky. Mozno je to do casu pekne ale ja uz chcem vsadit na praktickost a co najmensiu udrzbu. Chcem hlavne jednoduche a prakticke veci aj ked mozno nie vzdy na oko lahodiace, ale zase nebudem nieco davat co by ozaj bolo skarede. Som aj rad, ze nemame velky a zlozity dom s kdejakymi vikiermi a zlozitou strechou atd...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?