Čistenie skla od vodného kameňa na sklenenom prístrešku

Chcem vas tu na fore poziadat o radu ako ocistim sklenenu tabulu od usadeneho vodneho kamena?..sklo dlho stalo vonku a ked sme ho polozili na konstrukciu ako strechu zistili sme ze je na nom usadeny vodny kamen.skusil som asi 2 pripravky bez uapechu.ma niekto zarucenu radu ako si stym poradit?
Odpovedať
@matt24 ja mám na toto osvedčený ocot, tým zíde všetko :) Aj sprcháč tým umývam keď už je veľa kameňa.
Odpovedať
@matt24 pokiaľ je to vodný kameň, tak veľmi dobrý prostriedok na odstránenie je kyselina chlorovodíková alebo známa aj ako kyselina soľná. Obyčajne sa predáva ako 33% koncentrát, ale ja ju pri použití ešte riedim vodou, odhadom asi 5 až 10:1 Bežne sa používa na odstraňovanie vodného kameňa z batérií, vodovodného potrubia atd. Je to žieravina tak treba s ňou pracovať opatrne. Používať ochranné gumené rukavice, pri riedení liať kyselinu do vody, nie opačne, aby na vás nevyprskla a pozor aj na výpary. Ja som ju používal na čistenie starých znakových tehál, vápencové usadeniny iba tak vyšumia. Aplikoval som zriedenú kyselinu štetcom na tehlu. Potom opláchnuť vodou. Z obrázkov sa zdá, že by kyselina prišla do styku len so sklom, teda aby ste niečo nepoškodili, napríklad rastliny alebo tak.
Odpovedať
@matt24 ocot, citronova stava, ale aj soda bikarbona si poradi s takymi vecami lacne a dobre riesenie :)
Odpovedať
ďakujem cez vikend vyskusam.stou kyselinou sa asi budem bat ale najskor skusim ocot a potom ak by to neslo skusim kyselinu.dam vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
@matt24 ako pise lenhy, ani ta soda bikarbona nie je zla, potom este solvina mozno, ale neviem ci to je kde si este dostat kupit
Odpovedať
Profilova fotka
@dara_777 Ešte lepší je ocot zmiešaný so sodabikarbónou. :-)
Odpovedať
skusali ste WDeckom?
Odpovedať
Profilova fotka
@matt24 sklenári odmietajú robiť so sklom, ktoré už bolo použité a nevhodne skladované, pretože "slepne" . Je to trvalé poškodenie povrchu, ktoré sa nedá odstrániť.
Odpovedať
WDeckom by to malo ist
Odpovedať
ak wdecko dokazalo odstranit pripaleny cukor zo skla tak by malonist dole aj to
Odpovedať
Tak ako piše jan45.. Ak je sklo "zaslepene",nepomoze mu uz nic...
Odpovedať
ocot - účinné, ekologické, šetrné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
kyselina -aby ti neopadali ruky -ocot a pod veci sa ok a jano tieš dobre vraví ono skadial vápnik to skôr staroba skla
Odpovedať
https://www.ravak.sk/sk/ochrana-skla-...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
tak skusal som aj wd40 aj rozne pripravky este aj ocot ale skusim este ocot zo sodoubikarbonou.ale zatial ziadny ucinok k mojej spokojnosti.este na jar skusim parny cistic a budem skusat nejake chemikalie.potom napisem ak by nieco pomohlo.
Odpovedať
@matt24 ahoj skús pulirapid, ten je na vapenne usadeniny
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?