Betónový plot miesto tvárnic okolo terasy

Profilova fotka
ahojte.. ideme robit terasu. bude vyvysena cca 25cm nad povrchom zeme.. samozrejme nam treba spravit nejaky ,,obrubnik,, aby sa dala na nu dat zamkova dlazba.. viem, ze klasicky sa robi z betonovych tvarnic, navezie sa makadam, jemny piesok, uzabuje sa a kladie dlazba..(alebo tak nejak, toto ma na starosti svagor... :-D ) ..lenze toto riesenie sa nam nepozdava z dovodu, ze tie tvarnice treba z vonkajsej strany upravit, aby vizerali, a v vrchnej strany bud prekryt strieskou, alebo betonom, co vobec nieje pekne.. miesto toho by sme chceli pouzit jeden panel z betonoveho plotu, stlpiky zabetonovat a v podstate aj polovica panelu by bola pod zemou, kedze ma 50cm na vysku, a nam bude trcat len 25cm..takto v podstate spravit nizky ,,plot,, a do toho dlazbu.. no a otazka.. :-D myslite si, ze ten betonovy plot je stavany na taku zataz?? 25 cm nieje sice vela, cize predpokladam ze sa terasa nezosype, skor ma trapi, ci ten plot vydrzi to zabovanie..je to vobec dobry napad??? :-D :-D ci uplna blbost??? pripadne, ak by ste vedeli o inom sposobe, alebo uprave tvarnic, samozrejme nie pre milionarov, rada sa necham inspirovat, aj fotkami...(palisady sme vylucili, su drahe..) dakujem za kazdu radu a fotku, snad som to vysvetlila dostatocne :-D
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Existuje aj riesenie obrubnikmi a kupit 30cm obrubnik alebo palisady
Odpovedať
Profilova fotka
Palisady po prepocte vyjdu draho..potrebujeme nieco aspon 50cm vysoke, nech je to 25cm do zeme, lebo aj vedla zvysenej terasy budeme vyberat casom zem na ďalšiu pokladku dlazby.tak aby sa to nevyhlo, ked vyberieme.. take hlboke obrubniky asi niesu.. :-D
Odpovedať
Ja som to riesil takto...
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 to je krasne. Super si to vyriesil.. co budes davat pri obrubnik a hore na okraje dlazby?? Nemas to nicim podoprete len cisto zasypane zemou?? Dlazbu mas na betone? Prosim vedel by si mi povedat aj cenu, co ta to stalo??
Odpovedať
@j_ank_a pri obrubniku je plastovy obrubnik ulozeny do zeme,asi 3cm nad dlazbu. Prisypany zeminou a nasadene rozne kvety. http://www.prorain.sk/zahrada/zahradn... Svahove tvarnice su iba ulozene a zasypane. Dlazba je ulozena ako na chodniku. Co myslis kolko stalo,konkretne ???
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 kolko ta to stalo vytvoriť s tych tvarnic. Alebo teda aspon kolko stala jedna tvarnica a obrubnik a aky rozmer terasy mas...ta dlazba na vrchu ti ako drzi aby sa nepohla? Tym plastovym obrubnikom? Nebude sa to ani casom hybat??
Odpovedať
@tomino9 Ako pozerám, tú dlažbu ešte nemáš ukončenú. Alebo ako to máš zafixované, aby sa nerozpadla? Veď keď stúpneš na krajnú dlažbu, tak ju posunieš.
Odpovedať
@j_ank_a Ten zahon z tvarnic ma 3,5x5m, 1ks cca 2,5€, ten plastovy obrubnik cca 20€. Dlazba je prilepena klebrom. Obrubniky su prihrnute zeminou...ak sa posunu lahko ich opravis.
Odpovedať
@chrobak7 Drzi to na klebri...bez problemov uz 3 zimu.
Odpovedať
@tomino9 To máš pod dlaždicami betónovú platňu? Alebo o čo máš kleberom prilepené tie dlaždice? Len tak, na makadame? A akú hrubú vrstvu klebru si dával?
Odpovedať
@j_ank_a
Odpovedať
@chrobak7 Krajna dlazba je nalepena na kleber, 3-4mm. Smerom k domu viac kvôli spadovaniu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomino9 uzasne to teraz vizera..ci to bol nápad???
Odpovedať
@j_ank_a Rozmyslal som ako zakryt strany terasy...toto ma napadlo. Pripadne by bolo mozne tie dt zakryt nejakym peknym gabionom...prilozit ho k dt...stacila by hrubka steny 20cm a kamen podla vyberu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 gabion sa nam nehodí k domčeku, ale tvoj napad je super..urcite sa s tou myslienkou este pohrame..mohol by si mi prosim este odfotit schody s terasy?? Dakujem.. .. skoda ale, ze mi nik nevie povedat, ci ten betonovy plot to udrzi. To by bolo aj najlacnensie riesenie, a aj to bude vyzerat. Ved uz je tak vela peknych bet. plotov.. snad niekto este odpovie
Odpovedať
@tomino9 Aha, už chápem. Ty si urobil obvod z DT tvárnic a na ne nalepil obvodové dlažby. Vnútro si už len položil na makadam. Chápem správne? Ja som si urobil z palisádových obrubníkov obvod, ale ja to budem mať len trochu vyššie, ako okolitý terén. Zajtra to odfotím a hodím sem fotku.
Odpovedať
@j_ank_a Nikto ti zodpovedne a garantovane nepovie, či to udrží alebo nie. Najmä nevieme, aký tlak bude na tie panely pôsobiť. Teoreticky by to mohlo vydržať, lebo panely majú hrúbku 5 cm a obrubník má tiež 5 cm a nezlomí sa. Navyše panely majú ešte ako výstuž v sebe 2 roxorové tyče na dĺžku. Čiže keby to bolo zasypané aj z druhej strany, tak nie je problém. Ty to ale budeš mať 25 cm vo vzduchu. Ja som na oddelenie schodíka v chodníku dal palisády. Tie tmavé majú výšku 40 cm. Obrubník má 25 cm výšku a asi som ho slabo osadil, pri vibrovaní dlažby sa trochu vytlačil - ale nezlomil. Pokiaľ tá terasa bude len bežne zaťažená pre bežnú chôdzu (t.j. nebudú tade jazdiť autá napr. do garáže), tak ja by som to riskol s tými betónovými panelmi. Tým, že polovica bude v zemi, tak by sa to nemalo zlomiť. Ja mám plot, kde je spodný panel z jednej strany (vnútornej) zavezený do celej výšky a z vonkajšej je ani nie do polovice a drží ten tlak.
Odpovedať
@tomino9 @j_ank_a Ako som sľúbil, pridávam fotku terasy, v akom je teraz stave. Ja som urobil obvod z palisádového obrubníka, vnútro sa vyplní makadamom a na vrch iba položím dlažbu 40x40x4 cm. Tie obrubníky sú vysoké 25 cm, takže pre janku to asi nebude stačiť. Jedine že dať palisády, aké som ja použil na schody, tie majú výšku 40, resp. 60 cm. Ale nie sú lacné, jedna palisáda stojí cca 5 EUR.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 krasne.. podla mna je toto asi najkrajsie riesenie, palisad je vsade vela, a rozne druhy, ale ako vravis, cena priserna.. budeme mat terasu 6x7m, takze to je nemyslitelna suma pre nas.. :-D inak, preco si nedal terasu do vysky dvery? my to koli tomu ideme dvihat, aby sme nemali pri dverach schod.. s plnou tackou sa ide lahsie po rovnom, ako po schodoch.. ale budeme to mat cele zastresene, takze voda podtekat nebude...ma nejaky vyznam, ze ju mas dole, alebo??
Odpovedať
@j_ank_a Tie dvojo dverí nie sú v rovnakej výške, tie naľavo sú zadné garážové a sú nižšie o 14 cm od terasových, takže schod by musel byť tak či tak. A nechcel som tak veľmi dvíhať terasu - bolo by to veľa makadamu. Terasa bude na úrovni okolitého terénu, tak sme radšej zvolili pár schodov. Je to zadná terasa, hlavná je na druhej strane domu, tá je vo výške dverí - pozri fotoblog: http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob... Táto zadná je vlastne pri záhrade.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 aha, to potom chapem... mas to fakt pekne, aj jednu, aj druhu... my budeme mat jednu terasu, len vzadu, ale zato dost velku, tak hladame nejake dobre riesenie, aby nas to nestalo majland, ale zas aby to aj vizeralo..s tych palisad by to bola naj, ale velmi sa mi paci aj riesenie tomiho9, avsak pod touto terasou bude velky vydlazdeny plac, predpokladam, ze pripadna hra s loptou tym kvetinkam velmi nepomoze.. :-D ale zas nebude sa tam asi hrat tak casto, ze by som nejaku tu havarku neprezila.. :-D musim to preratat, ako to vyjde financne s tym bet. plotom a s tymi svahovkami a uvidim.. mozno este niekto prida nejaky pekny napad.. kazdopadne dakujem.. :-)
Odpovedať
Pekné fotky aj inšpirácia. Manželkin brat sa tiež chystá robiť terasu. Bol sa pozrieť v ABWlande. Vraj je to tam zaujímavé.
Odpovedať
@matotoma My sme tam boli a je to tam naozaj pekné... Sa stým trošku chlapci vyhrali... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Poradiť sa dá všeliako. Podľa mňa to zas nebude až taká záťaž, ani čo sa žabovania týka, takže by to mali v pohode vydržať
Odpovedať
Ahoj Janka chod sa skúsiť poradit do ABWlandu, mozes vidiet rozne riesenia a aj sa poradit dat si vypracovat graficky navrh a tak. to by ti najviac asi pomohlo. na vystavnej ploche to je vzdy lepsie vidno jak sa to da urobit a vymysliet. Drzim palce! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@27michal27 dakujem, prosim ta, co je to zac a kde sa to nachadza?? Najdem nejaku stranku?? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@27michal27 fu, uz som to nasla. To je od nas hodne daleko.. ak je to pri Senci a Ziline.. :-D
Odpovedať
@j_ank_a Stranky sa tu nedaju pridavat, skus len napisat do google abwland, a ano je to kralova pri senci. :-) Hmm, ale mozno to stoji za to a urobit si nejaky vylet po okoli napr? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@27michal27 no, 5 mesacne babo by to zial nedalo.. ale je to zaujimave..nasla som nejake info, aj letaky mam zo stavebnin s tej firmy... :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@tomino9 ahoj, pozerám fotku terasy, prosím ta, ako si riešil okolo terasy obrubník?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?