Potrebujem stavebné povolenie na betónovú terasu?

Ahojte, prosim o radu, kedze som nenasiel jednoznacne info... a neviem ci mam pruser... Ku novostavbe RD, ktora je pred kolaudaciou, som si dal dobetonovat aj terasu, ktora ma samostatny zaklad, ale je hned pri dome. Z praktickeho hladiska (aby tam vosiel stol stolicky...) sme dali sirku terasy 3.5m... celkova plocha terasy vysla nieco cez 30m2. Ja som si myslel, ze to sa bude ratat do spevnenej plochy a nie je to ziaden problem.... ale cim viac citam na webe, tak zacinam mat obavy.... V stavebom povoleni mam povolene sprevnene plochy. Bude sa to ratat do zastavanej plochy? ak ano, tak som ju prekrocil... 😞 Treba na to povolenie? Alebo moze sa to posudzovat ako spevnena plocha? Ak na to treba povolenie, tak to asi musi byt stavebne povelenie, nestaci ohlasenie (plocha viac ako 25m2)? Ale to by mi asi nedali, kedze sa tym prekroci zastavana plocha o par m2 😞 (ak sa to pocita do zastavanej plochy) Kazdopadne dom uz stoji, aj terasa.... Poradte mi prosim ako postupovat, co mozem robit... aby som nemal problem pri kolaudacii. Vdaka.
Odpovedať
len este doplnim myslienku.... kazdy si stavia pri dome statia pre auta so zamkovej dlazby, a pod tym ma vyliaty beton.... a to sa rata ako spevnena plocha. Nie je betonova terasa to iste?
Odpovedať
@palo231 U mňa plocha terasy nie je súčasťou zastavanej plochy. S kolaudáciou nebol problém, ale terasu som mal zakreslenú aj v projekte. Nerieš to, kolauduj a uvidíš. Ale zastavanosť neprekročíš, max. to dajú ako zmenu stavby pred dokončením.
Odpovedať
@palo231 terasa sa nezapočítava do zastavanej plochy, nemá zvislú konštrukciu ani prestrešenie, započítava sa však do spevnených plôch pri posudzovaní koeficientu - % zastavanosti pozemku. Zväčšenie výmery spevnených plôch by, v prípade neprekročenia zastavanosti pozemku, stavebný úrad môže posudiť ako nepodstatnú zmenu stavby počas jej uskutočňovania, ktorú je možné prerokovať v kolaudačnom konaní. V návrhu na vydanie kolaudačného rozhodnutia je potrebné uviesť, že došlo k takejto zmene. Vždy je to lepšie, ako keď takúto zmenu SÚ zistí až pri miestnej ohliadke.
Odpovedať
@janetbla super odpoved, potesila... Co mi je ale divne este...., ze sused, ked mu zameriaval geodet novostavbu, tak ho presvecil aby mu to zameral stavbu bez terasy (akoze tu terasu si postavil az po zamerani).... lebo on by prekrocil s terasou max. zastavanu plochu Tak neviem preco to geodeti zameriavaju a preco to pocitaju do zastavanej plochy, ked by to tak nemalo byt. Ak pletiem hrusky s jablkami, tak ma opravte...
Odpovedať
Este by som sa spytal, mam taketo dve ciary zaznacene v podoryse 1.NP (zvyraznil som ich cervenou). Je tym naznacena terasa. Ale nie su tam ani ziadne koty. Terasa nie je zaznacena vo vykrese "situacia", len v podoryse 1.NP. Mozem to brat, ze teda terasa je sucast projektu? My sme ju postavili vacsiu ako je v projekte, takze to staci potom len pred kolaudaciou zaznacit zmenu do vykresu (zakreslit vacsiu terasu)?
Odpovedať
@palo231 my sme tiez nemali terasu na projekte a neskolaudovala nam dom kym som to neporiesila. Bolo tam potrebne nove zakreslenie geodetom a tusim ziadost na vynatie pody zo zahrady. Svagor mi dobre poradil ale uz neskoro, ze sme to mali zahadzat zeminou a nikto by o nicom nevedel 😉 nastastie som to stihla obehat pred uplynutim lehoty, inac by zastavila kolaudacny proces a museli by sme zacat odznova, takze nebolo to nic hrozne
Odpovedať
@lubica9414 Ak sa nemylim, tak cely pozemok az do kolaudacie je brany ako "stavebny pozemok" (po ziskani st.povolenia) lebo podla toho som platil aj dost vysoku dan za cely pozemok Tak celkom nechapep co by som mal vynimat....
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla co v pripade prekrocenej zastavanosti? (Hrubsie zateplenie 🤔 )
Odpovedať
len pre info, niekomu moze pomoct https://www.najpravo.sk/clanky/klasif...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?