Betónová doska a koreň stromu

Dobrý deň. Čaká nás betónovanie dosky terasy - 10 cm betónu + kari rohože, po obvode základy, celkový rozmer 6x4m. Avšak zrezali sme liesku, ktorej korene budú pod terasou. Kmeň pri zemi má priemer cca 30 cm. Chcela by som sa spýtať - do akej hĺbky treba tieto korene vybrať? Môže časom tá bývalá lieska - teda jej korene, narobiť problémy?
Odpovedať
Liesku ste mali najskor usmrtit (postrekom) a az potom zrezavat, neviem aka odolna je konkretne lieska, ale myslim, ze by mohla prezit takyto hruby rez a zacat rasit z korenov, co by uz mohlo sposobit problem... Problem nesposobuju mrtve korene, ale korene ziveho stromu, ktore neustale rastu a hrubnu...
Odpovedať
Profilova fotka
Problém spôsobujú mŕtve aj živé korene.Mŕtve vyhnijú a na ich mieste vznikajú dutiny.
Odpovedať
Takže lepšie je najskôr strom asi "zabiť". Čaká nás ešte likvidácia čerešne - má priemer 60-70 cm, korene po povrchu do diaľky cca 5 m. Má tú smolu, že je pri plote a tam sa bude stavať garáž aj s jamou. Máme ju teda niečím postriekať, resp. otráviť - navŕtať kmeň a napustiť ? Počkať napr. 1-2 roky, alebo koľko a až potom zrezať?
Odpovedať
Pouzite kaput... Mam s nim dobre skusenosti... Strom mrtvy za par mesiacov...
Odpovedať
Liesku som spilil asi pred 5-6 rokmi a koren som nechal. Este stale vyhana mlade vyhonky a obcas ich ostryham. S ceresnou problem nebude, tu ked raz vypilite tak uz nevyhana nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@viki13 Určite vyberte všetky viditeľné korene a vykopte maximum, prípadne vytiahnuť nejakým strojom ( traktor, báger, UNC ). Do budúcnosti najlepšie riešenie. Škoda, že ste to neriešili, keď ešte nebola spílená. Ako už bolo spomenuté, sú druhy, ktoré keď spílite už nebudú vyrastať z koreňov ale môže nastať problém vytvárania dutín a prepadlísk z odumierajúcich koreňov.
Odpovedať
Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?