Aký typ terasy zvoliť?

Ahojte, chcela by som sa spýtať na názor ohľadne zastrešenia terasy - máme 2 možnosti - drevená konštrukcia + zastrešenie lexan, alebo murované stlpy + zastrešenie ako predĺženie strechy. Zvažujeme cenu, aj to, či nebude v obývačke + 1 izbe príliš tma. Aké máte skúsenosti, prípadne nad čím sa ešte zamyslieť? Vďaka
Odpovedať
Ešte foto k projektu
Odpovedať
@elka86 Akú máš zastavanosť pre danú oblasť? Prekrytím terasy ako pokračovanie strechy zvýšiš zastavanú plochu. Plocha terasy sa bude počítať do pôdorysu domu. V prvom prípade môžeš dať tersu ako spevnenú plochu. Zastrešenie lexanom asi vyjde lacnejšie. V druhom prípade budeš mať asi väčšiu tmu v tej izbe (asi obývačka). Možné sú oba spôsoby, treba si napísať na papier "pre" a "proti" a potom rozhodnúť. Podstatná bude asi cena.
Odpovedať
ahoj.U mna jednoznacne vyhrala druha fotka s teraskou aj vzhladom domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 U mňa jednoznačne vyhrala 1. fotka. Na jar to môžeš posilniť zvrchu (!) nejakým trstinovým pletivom (také, čo sa dáva na ploty, aby sused cezeň nevidel), aby bol chládoček. Na jeseň pletivo zgúľaš a dáš na povalu - a 1/2 roka bude chládok a 1/2 presvetlené sedenie aj s interiérom... Riešil by som to v dreve. ;-)
Odpovedať
urcite ta druha moznost pride mi estetickejsia
Odpovedať
Profilova fotka
vizualne je krajsia druha moznost, ale praktickejsia jednoznacne prva. Pokial nechces mat v tmu dome (a toto sme riesili cca mesiac dozadu), urcite je lepsie spravit drevenu konstrukciu a na to nejaku krytinu. my sme namiesto lexanu davali trapezovy polykarbonat marlon cse, odtien bronz, citala som si o nom vela, aj na ceskej modrej streche, a boli s nim len dobre skusenosti. ma uv filter, takze pod nim nie je ani take teplo, a pekne rozptyluje svetlo, takze ani tmu nemame v dome, coho som sa obavala asi najviac.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 taktiez sa pripajam k tomu ze ta druha varianta je krajsia. Sice ta praktickost je diskutabilna, tam by som skor zvolila tu prvu. Je to uz len na tebe ci ti ide skor o vzhlad ako vyzera terasa pred domom alebo o praktickost
Odpovedať
Profilova fotka
ta druha varianta je o dost krajsia ako ta prva. Krajsie je to ked je tam predlzena ta strecha a ide aj ponad terasu
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@alyssa646 vďaka za názor. Veď práve ide o to, čo bude praktickejšie. tiež my ide o to, aby sme nemuseli vnútri celé dni svietiť a pozerali sa na peknú strechu na terase..
Odpovedať
@tatianna6 ďakujem. Veď práve ide mi o to, aby to nebolo len pekné, ale hlavne praktické. A snažím sa zistiť, kde sa prikloniť.. ;-)
Odpovedať
Na aku svetovu stranu mate terasu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@evica01 juhovýchod
Odpovedať
ta prakticka stranka ma si myslim ze vacsiu vahu ako ta esteticka, teda aspon malo by to tak byt
Odpovedať
Profilova fotka
@laurinusa nie u kazdeho. U mnohych zien by si sa cudovala ale by vyhrala skor ta druha varianta ale po praktickej stranke si neuvedomuju co by im to v miestnbosti sposobilo. :)
Odpovedať
@mariansto ja mám pocit, že patrim skôr k tej druhej(kde krása nie je prvoradá). Preto stále váhame..
Odpovedať
@elka86 sused si kupil nejaku exkluzivnu markizu (jednofarebna, ladi so strechou). Ma ju dlhu odhadujem 8-9 metrov. Ma to naprogramovane so senzorom na pocasie, pracuje to same. Ked je slnecno automaticky sa markiza vyroluje. Ked sa zatiahne, stiahne sa aj markiza. Kedze je to dost velka plocha aj do priestoru, ma to aj senzor, ze ked sa spusti silnejsi vietor sa to tiez naspat zroluje. Co som pocul dal za to dost penazi urcite viac ako 5 tisic. Ale je to elegancia a komfort.
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 Len jedna poznámka. Písali ste, že je tá terasa otočená na juhovýchod. Tak potom je ten obrázok úplne zle ak nie je práve na ňom cca. 6 hodín ráno. Skúste si nakresliť ten dom aj s terasou v Sketchup-e so skutočnou orientáciou a správnym umiestnením. Môžete si potom simulovať ako vám bude slnko svietiť na terasu aj do domu. Z tohto obrázku sa totiž absolútne nedajú posúdiť svetelné podmienky.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 lenze co v pripade ze zacne prsat alebo nieco? takto ked mas prekrytu terasu tak ti tam aspon prsat nebude a mozes tam sediet aj tak ;) chapes
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 garantujem ti ze v miestnosti odcenis prirodne svetlo ;-) takze jednotka bez pochyby.
Odpovedať
@elka86 mas v sprave info :-)
Odpovedať
@peterpoljak to mas pravdu.Ta druha moznost mi pripada krajsia zvonku, ale prirodzene svetlo je prirodzene svetlo.. ;-)
Odpovedať
@durim ano, mas pravdu, bie su to idealne fotky.Preto mi slo skor o nazory ludi, co maju prak.skusenosti
Odpovedať
Profilova fotka
slnko na terase podľa potreby, alebo celoročný tieň a samozrejme aj horšie svetelné podmienky v interiéri? Terasa predsa nemusí byť zastrešená len permanentne, jestvujú aj mnohé mobilné riešenia a okrem Lexanu a podobných materiálov aj trvácnejšie a krajšie riešenie so sklom. Mimochodom ak má materiál UV filter neznamená to, že pod ním nebude horúco. Nosičom tepla je totiž IR žiarenie, ktoré je ďalšou zo zložiek slnečného žiarenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Este otazka -mate skusenosti s udrzbou strechy 1? Ci to treba prilis casto cistit, aby sa tam neusadili necistoty a neostala tma tak ci tak :-|
Odpovedať
@alyssa646 ahoj, nemas nahodou k dispozicii nejake foto? Pripadne link, kde by da dalo pozriet nieco k tomu materialu.Robila vam to firma, alebo sami? Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@elka86 Ahoj, objednavali sme to priamo cez tuto stranku: http://www.buildex.sk/p/polykarbonato... odtien bronz, a vies si tam vybrat aj ake rozmery chces. My sme potom este k tomu doobjednavali riny, a nebol problem ich pridat k objednavke, komunikovali sme potom ale priamo s cechmi a ochota velka, takze my sme boli ozaj spokojni. Robili sme si to sami, podla tohto montazneho navodu, to sme si vsetko nastudovali http://www.titan-tatraplast.sk/dokume... a samozrejme z tej stranky buildex.sk potom k tomu treba doobjednat aj potrebne prislusenstvo - distancne podlozky, hlinikove pasky a nerezove vruty. Fotku mam iba takuto: http://www.modrastrecha.sk/blog/alyss... ale ked sa mi podari, nafotila by som to aj z ineho uhla a potom ti to poslala.
Odpovedať
@vieroslavab A co ked zacne prsat? Mozes si to nastavit aj manualne a moze byt. Mozes na terase vysedavat aj ked prsi ak sa Ti paci. Druha vec je ze musis mat pocasiuodolny nabytok a nie cintrlatka ako vnutri v obyvacke, ze. Stahuje sa automaticky ta markiza iba ked je vetrisko kvoli bezpecnosti, nie vanok. Vsetky ostatne nastavanie sa daju regolovat. A neviem kto chce vysedavat na terase ked je vetrisko a dazd. Ponukol som iba elegantnu alternativu, ktora je bohuzial financene dost narocna.@elka86 Nechapem, ze tu vobec niekto riesi esteticku a prakticku stranku veci. Samozrejme ze uprednostnim prakticku a ak nie markizu, tak potom presvetleny pristresok. Ved to neni nomalne aby ludia hladeli ako pred 100 rokmi na optiku na ukor svojho pohodlia. A to sa vztahuje na vsetko, na byvanie, na oblecenie, na vyuzitie casu.
Odpovedať
@snowy66 pre upresnenie nerieši sa len estetická a praktická stránka veci, ale ako ich skĺbiť.. Samozrejme uprednostňujem praktickú - teda viac presvetlené, len niektoré veci majú plusy aj mínusy , ktoré tí, čo veci nepoužívajú, tak nepoznajú..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?