Aký strom na detské ihrisko?

Ahojte, potrebovali by sme radu, aký strom by bolo vhodné dať na detské ihrisko? Celý deň tam svieti slnko, preto by sme chceli strom, ktorý hlavne vytvorí tieň a zároveň by to mal byť strom, ktorý rastie "rýchlejšie" . Ďakujem krásne za každý tip a radu.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme orech, ale pokiaľ viem rýchlo rastie vŕba napr. previsnutá kučeravá forma. Alebo Katalpa nana (odpodzuje komáre), platan....
Odpovedať
Ono zavisi, kde je to ihrisko. Ak na vlastnej zahrade, tak sa obavam, ze kym strom dorastie do velkosti, ze bude robit tien, tak s detmi uz bude mlatit puberta a nejaky tien nad pieskoviskom im uz nebude treba. Ale ked uz tam bude tien, tak si tam mozte spravit sedenie. Takze asi by som v tomto pripade tien riesila aj docasnou pergolou s plachtou a popinavymi rastlinami. Ak je to hrisko, kde sa uvazuje s vyuzitim na viac ako par rokov urcite nieco co nekvitne aby nepritahovalo vcely a osy, nieco, co nie je vseobecnym alergenom (tym padom neprichadzaju do uvahy brezy, vrby liesky, lipy) Rychlo rastie katalpa, niektore javory mliecne su tiez vhodne, pripadne platan alebo ozdobne jablone
Odpovedať
Ako si myslela, aby vyrastol rychlejsie? O stromoch je vseobecne zname, ze moc teda rychlo nerastu, tak si neviem predstavit ako by si to chcela zariadit. Mozno este ak by si kupila uz normalne velky strom len tam by si mala problemy s korenmi. Jedine co tak rychlepsie rastie su tuje. Ja by som tam moc listnate nedaval, kvoli alergiam.
Odpovedať
@zita19 bacha na ten platan, rastie pomaly a je to mega strom. To len taký doplnok. Ja by som sa skôr priklonila k niektorému z javorov, sú aj menšie druhy vhodné do mestskej zástavby napr. Na margo odzdobnej jablone - bacha na plody, je z toho zbytočný bordílek. Neje sa to, len to opadáva a nie je to bohviečo. Píšem z vlastnej skúsenosti, že tento stromek ee...
Odpovedať
@cardi nie všetky listnaté stromy sú alergény, ba je ich minimálne čo sú alergénne. Tuje sú absolútne nevhodné ako zdroj tieňa. Klasika listnáč je fajn voľba. Je kopec stromov aj menšieho vzrastu, s prívlastkom globosa čo je guľovitá koruna, napr.
Odpovedať
@zuzulik259 tu je zopár príkladov vhodných kultivarov javora: javor mliečny s guľovitou korunou (acer platanoides globosum)
Odpovedať
ešte javor mliečny stĺpovitý (acer platanoides columnare) alebo javor mliečny druh emerald queen (acer platanoides "emerald queen") sú fajn. Pogoogli, uvidíš ako majú tvarovanú korunu a pekne sa na jeseň vyfarbujú. ;-)
Odpovedať
@jabadaba no tak na dvor k do U platan nie, ale netusime kde ma byt to hrisko. U nas pted blokom sme vysadzi platany a javory okolo hriska. To bi este vsetky deti male, ked uz z nich bol aky taky tien, tak deti ich vyuzivali ako opticku clonu pred bedlivym zrakom rodicov pri prvych cigaretach. No ale aspon vnuk si uziva poriadneho tiena na hrisku. Preto by som tien na dvore pri dome nerirsilla stromom, ale pergolov. Tan tien si uziju rodicia az ked budu v predochodkovom veku
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym za prispevky. Zabudla som napisat, ze ide o ihriska na ulici.
Odpovedať
@zita19 jo, to je pravda, ale už čítam, že ihrisko na ulici, tak tam platan v poho.
Odpovedať
Profilova fotka
No to chcete asi taky aby co najrychlejsie narastol a aby tam mali v lete dobry tien na ochranu pred slnkom nie? Vsetky stromy co su tu navrhnute by sa dali pouzit a mozno mozete pouzit aj viac druhov ak sa vam bude dat ze nemusite iba jeden zasadit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?