Aký náter na balkón z čerstvého dreva?

Práve sme dokončili nosný skelet celodreveného balkóna zo smrekovca. Zábradlie bude z rovnakého materiálu, ale podlahu chcem z agátu. Ten ale vraj musí medzi spílením a spracovaním na podlahové latky schnúť aspoň rok. Len mám dilemu, čím zatiaľ ošetriť povrch dreva. Bolo použité čerstvé drevo a teraz je ešte k tomu dosť vlhké počasie. Prístup k skeletu (nosné podlahové trámy a záves spod väzníc strechy) je momentálne výborný - lešenie, ale to musí ísť do týždňa preč. Bežný postup (napr. Belinka Base a následne Toplasur UV plus) mi akurát uzávrú vlhkosť v dreve a základný náter sa kôli vyššej vlhkosti dreva nevpije dostatočne. Náter chcem bezfarebný, červený smrek má peknú štruktúru. Čo poradíte? Ďakujem
Odpovedať
@henry_sk nooo tak to je problém.Každý výrobca udáva že náter nanášajte na suché drevo zbavené prachu a nečistôt. Aké čerstvé je drevo? Je odstáte alebo úplne surové? Ak je drevo surové teda má vlhkosť cca 45 % vôbec nemá význam ho natierať.Skôr tým uškodíš ako pomôžeš.Pokiaľ ho natrieš a bude sa sušiť nebude schnúť rovnomerne...No a belinka...vôbec nie.Je to výborná lazúra ale určite ňou nemaž surové drevo.Pokiaľ je možnosť tak sa snaž zabrániť tomu aby tiekla na drevo voda .Pokiaľ sa to podarí do nejakého októbra by to mohlo byť v takom stave aby sa dalo natrieť belinkou -impregnačnou vrstvou a na jar premalovať vrchnou lazúrou.Robím s ňou už zo 10 rokov takže viem ako sa správa.
Odpovedať
@dodog Ďakujem za radu. Práve preto sa chcem poradiť, pretože tuším problém... Drevo je čerstvé - pred mesiacom na ňom ešte čvirikali vtáčiky v lese :-| A pred dažďom ho neochránim, je namontovaný pod strechou a šlahajúci bočný dážď ho chytá.
Odpovedať
@henry_sk aj tak odporúčam nechať drevo vyschnúť a až potom ho ošetriť. Pri natieraní mokrého dreva nedosiahneš aj tak požadovaný účinok nakoľko sa impregnačná vrstva nenasiakne dostatočne hlboko do dreva. Ináč nebolo múdre to robiť zo surového dreva....A bolo to aspoň ohobľované? Alebo?
Odpovedať
Nátěr pouze na suché dřevo.Bezbarvý nátěr není vhodný pro exterier,protože nemá dostatčný UV filtr.Doporučuji dub,pinie apod.
Odpovedať
no to je dlhý príbeh, pôvodne to drevo malo byť zo zimnej ťažby... ale sľuby sa sľubovali ... atď. ak to nechám tak do jari bez náteru, myslím že od slnka (UV žiarenia) zošedne aj tak výrobcom mi bola doporučovaná tenkovrstvá lazúra Belinka Lasur Super, odtieň modrín -hrubovrstvá nie, pretože zabráni drevu dosušiť sa drevo je zhobľované
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?