Ako urobiť základy altánku?

Zdravím, chcem vás poprosiť o názor pri stavbe altánku (5x3,5) konkrétne základov pod neho. Je dobré dať do samotného základu šalovacie tvárnice"40" do výšky 50cm(dve na seba) alebo by bolo rozumnejšie to najprv zaliať čistým betónom najprv do výšky nejakých 30cm a na to dať jeden rad tvárnic (25cm). Nakoľko tvárnice 40 mám už na dvore. Jedná sa mi o to či samotný základ tvorený tvárnicami nebude mať "lepšie" tendencie k prasknutiu alebo...Budem to ešte previazať železom jak horizontálne tak vertikálne. Vďaka za názory.
Odpovedať
@stassa Na ten altánok by som použil max. štyri tvárnice v rohoch.
Odpovedať
Načo sú v takejto prefektne tvarovateľnej zemi DT-čka? Aaaaach...
Odpovedať
@stassa už to maš skoro hotové, už len to zalej betónom.
Odpovedať
Profilova fotka
@stassa Zbytočne vyhodené peniaze, práca a čas ... Neviete sa poradiť s nejakým odborníkom ?!!! Pod každý stĺpik stačí jedna zabetónovaná tvárnica. Je ale otázne čo si predstavujete pod pojmom altánok ...
Odpovedať
@stassa ste velmi bohati ludia, ked si mozete dovolit zakopat peniaze do zeme.. Toto by malo sluzit ako memento pre ostatnych. Najlepsie by ste urobili, ak by ste tie tvarnice zaniesli naspat do obchodu a do vykopu navozili naspat zeminu. Zaroven usetrite peniaze na zelezo a beton. Taketo masivne zaklady sa robia pod obrovske stavby.
Odpovedať
Altánok by mal mať 2 vymurované strany do výšky cca 1,70-1,90. Na zvyšné dve strany by mal ísť obrubník kvôli položeniu zámkovej dlažby. Vďaka za názory!
Odpovedať
@stowasser Pred revolúciou dávali nenávratnú pôžičku na stavbu domov, nezáležalo aký typ postavíš a v akej cene..Podmienka bola že dom musí mať "dva komíny" aby vošli SS-20.... ;-) Čo keď aj on má nejaký podobný záväzok??? :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
V poslednej dobe sa tu modrej streche stretavam so sarkazmom prvej az nultej triedy. Nie kazdy to vie pochopit. Mne je takto mierena rada ako od @stowasser viac menej jasna, ale pre zakladatela/ku temy nemusi byt. Tema odsudena na zanik, pritom prave taketo otazky mozu pomoct menej skusenym stavbarom :-( @stassa: Odpovedou by malo byt, ked uz tvarnice mas, ziaden podkladny beton nepotrebujes na altanok. Ak si si nie ista unosnostou zeminy na ktorej stavias, kontaktuj odbornikov. Ako spominal @dedo758, v takej krasne tvarovatelnej zemi su DT na dve az tri veci. Ale uz ich mas kupene tak ich pouzi, ak este nemas zaliate mozno aj pokusit sa ich vratit, su vazne zbytocne. Rozdiel betonu a nakupnej ceny DT je cena v prospech bez DT. Samozrejme nadzemnu cast je jednoduchsie vyskladat pomocou DT a zaliat. Vela zdaru pri dalsej stavbe
Odpovedať
Zemina pod UNC, ktorým bol urovnávaný svah doslova plávala. Nechcel som aby jeden samotný stĺp spájala s murovanou "L-kovou" stenou len strecha. Ďakujem za "normálne" názory a odpovede!!! A teším sa spolu s "ostatnými", že sú do VŠETKÉHO odborníci...
Odpovedať
@stassa uplne vazne vam radim, aby ste sa pokusili vratit tych cca 70 tvarnic v hodnote 100€, aby ste nemurovali tie dve steny z DT, a usetrite dalsich 100-150€ na tvarniciach, na betone 100-150€. Tou betonovou opachou zabijete tu zahradnu idylku, okrem toho tam vidim plot - mate odsuhlasene susedom stavat to na hranici plotu? Mate v obci splnenu ohlasovaciu povinnost? Pri navrhu tych zakladov citit absolutnu absenciu racionalneho usudku, preto tie zacudovane reakcie. Prirodzene by bolo urobit z DT15 nejaky maly murik od zadnej a bocnej strany, strechu polozit na 4 drevene hranoly a bolo by vybavene. Sukromie zabezpecit nie betonovou stenou, ale napriklad prutenym plotom.
Odpovedať
to: stowasser Je to nejakých 1,8m od plotu, ak nepočítam že plot stojí nie na hranici ale na našom pozemku. Ohlasovacia povinnosť prešla cez stavebný (obecný) úrad bez požiadavky súhlasu od susedy. Za zadnou stenou je svah s prevýšením nejakách 6m preto DT20 nie užšie. A betonova stena aj ako zvuková bariéra.
Odpovedať
Ak zemina pod UNC plávala, čo asi aj na fotkách vidno, tak tie dve zadné steny budú musieť byť dobre zaarmované a hlboko osadené, aby ich tá masa zeminy časom neodtrhla. @stassa Úvod diskusie bola otázka na základy, nič viac, žiadne ďalšie požiadavky na bočné steny. Až po vaše prvé upresnenie boli podľa mňa všetky odpovede adekvátne, lebo napr. náš altánik stojí na deviatich betónových kockách, voľne položených na zem... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Prosím vás, aký základ treba pod gabionovy múrik š=50 cm, v=100 cm, dl=3- 15 m? Stačí taký istý kameň? Do akej hĺbky? Ďakujem!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?