Ako svojpomocne odstranit plastove okno a zvecsit otvor?

Chceme VYMENIT rohove okno za vecsie (vyssie namiesto 1 m chcem 2 m, sirka ostava). Ak spravne uvazujem, nezasahujem do statiky, neplanujem preto riesit ani stavebny urad (treba?). Za demontaz okna chce firma 50 eur, je mozne to urobit svojpomocne? Ak by si ho niekto prisiel vymontovat tak ho aj darujem. Dokazeme svojpomocne vyrezat novy otvor - porobeton + izolacia? Su tam nejake prekazky o ktorých treba vediet, co sa moze poskodit? Ten porobeton sa aj lahko vrta, ako do masla, preto s nastrojmi by podla mna nemal byt problem. Firme by som dala uz potom osadit okno a zapracovat ostenie, obklad. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Moj nazor/postreh: 1. do statiky sa nezasahuje, ale meni sa velkost okna. Dom je uz po kolaudacii? ak hej neriesil by som to s uradom. 2. vyburat sa da svojpomocne aj zvacsit otvor.normalne rucnoi pilou na porobetonove tvarnice (taka pila s "hrubymi" zubami Ak by firma za 50e okno aj odviezla dal by som to spravit jej... 3. inak tam nevidim zasadny problem vo vymene.. az na tu robotu okolo.. dopojit izolaciu a nalepit obklad 4. samozrejme je dolezita casova suhra - teda aby sa to urobilo tesne pred montazou noveho okna..ale to asi viete :)
Odpovedať
Dakujem velmi pekne za nazor, rady. Za 50,ň chce firma len vymontovat okno, nie urobit vecsi otvor. To okno viem ako dat dole sama? Na internete som nasla len stare okna a tie vytrhli a rozpilili :-D
Odpovedať
richard71 stavebnemu uradu treba len oznamit ci pytat suhlas? dom je skolaudovanyuz par rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@aktak nemyslel som ze aby firma urobila vacsi otvor, ale aby odviezla okno...ale ked iba demontaz tak to je pase... Pytate sa ci to okno viete dat dole sama? no najlepsie aby to robili dvaja..muzi... :) Neviem ako je ukotvene okno... ci len cez ram okna su skrutky.. (asi) aj PUR pena. Spalety zvnutra rozbit, orezat PUR penu medzi ramom a murivom, vytiahnut skrutky a potom uz len vykyvat... teda jasne ze okno vyberiete dnu do miestnosti... okenne kridla samozrejme zvesit predtym ak to nie je fix...
Odpovedať
Profilova fotka
@aktak ak je skolaudovany nic by som nerobil... teda neviem akych mate susedov a pomery na SU.. nikoho by to nemalo "trapit"..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?