Ako máte riešené vykurovanie zimnej záhrady?

Profilova fotka
Ahojte, mate niekto skusenost s vykurovanim hlinikovej zimnej zahrady po obvode s dvojsklom a sklenenou strechou? Napr. elektrickym zhavicom pripadne nieco ine?? Dakujem
Odpovedať
1
2
Ja mam vykurovaciu lavicu,pod najdlhsou stranou fancoil a pod dlazbou nezavisle elektricke rohoze..
Odpovedať
Profilova fotka
ako su napojene tie rohoze? Ja na to nemam ziadnu pripravu. To by som si uz asi nevedel dorobit. Ako si to vies vykurit? Nerosia sa ti skla?
Odpovedať
Rohoze samostatny el obvod s termostatom a privodom do rozvadzaca.lavica a fancoil mam to napojene na centralne kurenie domu ,normalne ,teplovodne...mam to ako sucast obyvacky ,otvorene,neoddelene..nic sa mi nerosi...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda tak ked to mas ako sucast obyvacky to je ine. Ja mam zimnu zahradu oddelenu od interieru. Ty to musis mat aj s prerusenym tepelnym mostom. Ja mam preruseny tep. most iba na strope.
Odpovedať
@piti255 aky preruseny tepelny most?prilis vznesene a dolezito hovoris o samozrejmostiach..Ak to mas oddelene tak to potom mas terarium....nikde som nic neprerusoval ......
Odpovedať
osobne neznášam pojem "prerušený tepelný most" pretože prerušený nie je nikdy a v žiadnom prípade. Zvýšený prechodový tepelný odpor alebo zmenšený/znížený tepelný most je už niečo celkom iné. Dôvod je ten, že izolant iba spomalí prechod tepla ale nezastaví ho. Prerušenie vznikne vtedy ak sa bavíme a nemerateľnom prechode tepla medzi vodičom tepla a izolantom.
Odpovedať
@piti255 ak to bude vacsia plocha ta strecha iba sklo bude dost zrut...aka to je plocha, planujete to kurit len ked tam budete sediet?ci trvale?
Odpovedať
@piti255 ak sa ti až rosia skla, tak ideálne je mať zdroj tepla pod oknami (fancoily, alebo niečo podobné ) prípadne ak sa to priestorovo nedá, tak vysokoteplotné infražiariče.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda preruseny tep. most je ked je konstrukcia robena tak ze je vonkajsia strana ramu oddelena od vnutornej nejakou platovou sucastou. Mozno niekto iny to bude lepsie vysvetlit. Ja na to niesom odbornik mozno @ luki211 bude vediet lepsie. To prerusenie tep. mostu by malo zabranovat prestupu tepla von. V pripade ze sa prietor bude samozrejme vykurovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@maxogo ved prave, cudujem sa ludom co si takto davaju podlahovku hlavne elektricku. Pri vodnej to tiez nieje vyhra. Preto som sa pytal ci niekto nema skusenost s nejakou alternativou. Nechcem to vykurovat pravidelne. Skor pri nejakom posedeni.
Odpovedať
@piti255 elektrickú podlahovku zapinam keď chcem mať na nohy teplo, nie je primárny zdroj kúrenia, je to na pocitov potrebu, alebo keď sa hrajú deti. Vykurovanie je centrálne... Fancoil je na to aby nesalal zimný vzduch. Mam to takto 15rokov,a plne mi to vyhovuje. Dlažba je vhodná aj ako nárazový most keď prídem zo záhrady, či keď príde pes... Inak urobiť by som to nikomu neodporúčal..
Odpovedať
@piti255 mam zimnu zahradu v projekte , zatial pred vystavbou ale s izolovanou strechou, trojsklo a tahana tam bude aj podlahovka, a perspektivne pocitam s peletkovym kotlom napriklad alebo len klasickym stojatymi liatinovymi kachlami, neviem vo vasom pripade ci by aj biomasa bola riesenie na prikurenie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
nieco v tomto style
Odpovedať
Profilova fotka
@maxogo no vyzera to pekne, ale v mojom pripade takuto liatinovu pec neviem instalovat. Mam jednoduchu hlinikovu konstrukciu so sikmou strechou. Povodne som s takouto zimnou zahradou velmi neratal tak nemam ziadne pripravy na vykurovacie systemy. Vela moznosti asi nemam. Maximalne tie infrazhavice...
Odpovedať
@piti255 komin sa da aj bokom..daj foto nech mame predstavu
Odpovedať
@piti255 áno, z marketingového hľadiska je to ako popisuješ ale...
Odpovedať
Profilova fotka
My našu zimnú záhradu vykurujeme len vtedy, ak hrozí, ze by v nej mohla teplota klesnúť pod bod mrazu. Používame na to obyčajný fukar z Lidla. Temperujeme tam na 6 C. Zimujeme tam citrusy, kaktus, olivovnik, rozmariny, vavrin, figu ... da sa tam aj s dekou posedieť pri káve. Keď svieti slnko, tak sa to prehreje aj samé. Ale hostiny tam v zime nerobime. V lete tam zasa máme všetky izbové kvety.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike nezvykne sa vam zahrada rosit? My mame skla zarosene. Skusal som otvorit balkonove dvere z obyvacky ked som kuril v krbe tak sa to celkom vyhrialo ale kondenzovala voda na sklach a miestami to kvapkalo. Mate to podobne alebo vam sa to nerosi?
Odpovedať
Profilova fotka
@maxogo
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 ... ano, rosi. My mame drevené zastresenie. Ono to pôvodne bola terasa, ktorú ešte bývalí majitelia domu uzatvorili presklenenim. Prvú zimu sme mali často otvorené, ale ukázala sa pleseň na dreve. Cez leto sme to riadne ošetrili a potom si uz v zime dávali pozor a nemali tak otvorené. Ono aj pre tie rastliny je nakoniec lepšie, keď sa s kurenim nepreháňa. Nemajú radi velke skoky. Ked to cez deň slnko rozohreje, tak s rosenim problém nie je.
Odpovedať
Zatial presklenu terasu nemame,ale ako predpripravu do buducnosti som terasu rozdelil na dva okruhy z vodnej podlahovky. Teraz su okruhy zatvorene a prazdne.V pripade potreby si viem oktuh napustit/vypustit z rozdelovaca a nastavit na prietokomery.Terasa ma 12x3,8.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike v pripade ze ste to kurili na tych 6 stupnov prestalo sa to rosit? Ja mam tu terasu na severe a zial cez den mi to slnko nevyhreje.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 .... nie...nerosilo sa to. Naša je orientovana JV - J - JZ, čo je po väčšinu roka super. V letnych horucavach sa tam moc vydržať sedieť nedá. Máme na jednej strane dvere von a na dvoch väčšie odsuvacie okná, ale teplo je tam riadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike my sme terasu nemali zastresenu takze sme nemohli mat ani ziadne sedenie kvoli dazdu. Tym ze to je sever vacsinu dna v lete mame tien. Akurat po obede od 15:00 je slnko ale uz je slabe. Vsetky strany su odsuvne takze si to viem takmer cele otvorit. Dufam ze sa bude dat vyuzivat od skorej jari do neskorej jesene. A hlavne zbavili sme sa tym zasklenim vetra ktory bol niekedy neznesitelny.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel714 tym ze budes kurit sa ti v zime bude presklenie rosit. Vela ludi riesi podlahovku do terasi ale neciem ci to je dobry napad. Ak pouzijes na uzavtretie terasi specialne materialy tak sa mozno rosenia (kondenzu) zbavis. Ale priprav si na to mega vela prachov.
Odpovedať
@piti255 mne staci presklenie s dvojsklom a temperovat na 15 stupnov a to si myslim,ze uplne v pohode dosiahnem aj za menej ako "mega prachov" :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel714 ak si pozries par prispevkov vyzsie uvidis moju fotku co som si dal robit. Posuvne dvere s dvojsklami, strecha izolacne bezpecnostne sklo s prerusenim tepelneho mosta. V pripade ze zakurim tak mi dole sklami tecie voda....rataj teda aj s vyzsou vlhkostou.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@matus_matej všetko treba spamovat?
Odpovedať
@jankazb nie, staci to vsetko nahlasit :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?