Ako dlho nechať zrieť betón pred pokládkou dlažby?

Ahojte. Chcem sa spýtať, ako dlho nechať zrieť betón pred pokladkou dlažby. Plátna na terase je 15 cm. A pod ňou makadam. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo traduje sa 28 dní.......
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo môžete lepiť na druhý deň, doby tvrdnutia sú určené pre statické konštrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ešte by bolo dobré poradiť ako dosiahnuť na "druhý deň" predpísanú zvyškovú vlhkosť podkladu -pre betón ≤ 4% , ktorú uvádzajú v technických listoch výrobcovia lepidiel.
Odpovedať
Profilova fotka
betón potrebuje na stvrdnutie vodu, vytiahne ju z lepidla, lepidlo potrebuje vodu odpariť, nespotrebuje ju na svoje vytvrdnutie. A výrobcovia dopručujú pred pokládkou napenetrovať a to je navlhčenie a ochrana pred odsatím vody pred kryštalizáciou lepidla.
Odpovedať
Nám teraz betonovali v dome a kázali po 2-3 dňoch celé poliať a nechať schnut dobre aj mesiac a potom klásť plavacku .
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo tiež by som nechal aspoň nejaký mesiac
Odpovedať
@jan45 pisala som spravu,mozte odpovedat?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ...sú možno lepidlá na takýto postup určené....ja som sa stretol s inými. Technický list https://www.ceresit.sk/content/dam/ua... Podkladom môže byť: Interiér a exteriér:•betón (starší ako 3 mesiace, zvyšková vlhkosť ≤ 4%) •cementové potery a omietky, vápenno-cementové omietky (staršie viac ako 28 dní, zvyšková vlhkosť ≤ 4%)•pórobetón zbavený prachu a natretý CT 17 Bežné odporučenie https://urobsisam.zoznam.sk/dom/rekon... ("Dlažbu alebo obklad nesmieme ukladať na mokrý betón, ale na betónový poter, ktorý necháme asi 4 týždne vyzrieť, aby sa betón nezmrštil, v dôsledku čoho by sa dlažba vydula." )
Odpovedať
Profilova fotka
@pirhina "plávačka" je definitívne iný príbeh.....tam je vlhkosť likvidačná.
Odpovedať
@yokomo Daval si aj kary siet?
Odpovedať
Profilova fotka
Musím nesúhlasiť s jan45, aj keď výnimočne. Vysoká zostatková vlhkosť je nebezpečná aj pri jej uzavretí v podklade, čo nalepením dlažby a zaškárovaním urobíme. Voda sa mení na vodnú paru a pri jej snahe odvetrať sa vytvára dosť dramatický tlak na vrstvy, ktoré ju uzatvárajú. Často vtedy dochádza k oddeleniu dlažby od podkladu. A vyzretie betónovej vrstvy nie je dôležité len kvôli pevnosti, vlhkosti, ale ja dotvarovaniu betónu zmrašťovaním.
Odpovedať
Profilova fotka
treba si uvedomiť, že predpisy sa týkajú kladenia všeobecne, určite sa inak chová betonová doska v supermarkete, ale terasa o 15 m2 s odvetraním do podložia, kde vlhkosť nikdy neklesne pod 30% je triviálny prípad, ani zmrštenie nebude veľké
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milanpetruska áno samozrejme
Odpovedať
@peterpb Stále sa bavíme o platni pod VONKAJŠIU terasu? @yokomo Čo znamená pokládka dlažby? Lepená na lepidlo, terasová na terčoch, či niečo iné...?
Odpovedať
@dedo758 betónová dlažba o veľkosti 3x4,5 m hrúbka platne 15 cm, vystužená kari sieťou, na betónovú platnú pôjde 2 cm gressova dlažba na lepidlo. Dakujem
Odpovedať
Tak platí to čo napísal @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@yokomo - vonkajsia platna a vnutorny poter su 2 rozdielne veci, ale ak by som to robil sam pre seba, neponahlal by som sa. Normalne nechat platnu pekne vyzriet, tzn. prvy tyzden pekne polievat (prikryta), potom odokryt a nechat dozriet na 28 dni. Ak sa ponahlam, lebo zena chce piknikovat, tak po 2 tyzdnoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Vlhkosť uzavretá v betónovej doske v exteriéri je rovnako nebezpečná. Stačí, aby zasvietilo slnko na plochu a môžete zabudnúť na to, že sa odvetrá do podkladu. Bude sa správať ako tlakový hrniec. Nehľadiac na to, že terasa položená na teréne by mala byť odizolovaná proti zemnej vlhkosti. Dôvod je rovnaký...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?