Aká je západná terasa?

Ahojte:) vsetci, máte niekto skúsenosť so západnou terasou??Bude sa na nu vychadzat z kuchyne(SZ) prepojenej s jedalnou a obyvackou(JZ), je to vhodná orientácia?Nie je to moc poobede prehriate aj v dome? Dakujem!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@vivien28 aj my to tak budeme mať. Ale krytú .Zatial teda neviem či to bude alebo nebude dobre. Ja si s tým nerobim starosti. Len aby to bolo. ;-)
Odpovedať
My uz sme tiez viac menej rozhodnity, ze to bude na tej Z ale ja som bola najskor za JUH aby doobeda vyhrialo domcek, ale boli by sme s terasou otoceny k ceste takto sme otoceny k susedom, neviem co je horsie :-D
Odpovedať
@vivien28 aj my budeme mať terasu na západ ale prekrytú - naopak ja sa na ňu teším, konečne sa vyhrejem do sýtosti, - a čo sa týku vnútra domu, tak už väčšina domov má klimatizáciu a ak nie tak žalúzie určite ;-)
Odpovedať
@vivien28 píšeš, že terasu na juh, aby ti vyhrialo domček-ten ti z juhu nahreje tak, či tak a či je horšie mať terasu otočenú na cestu alebo k susedom tak to musíš vedieť ty-podľa toho akí tí susedia sú :-D
Odpovedať
@ryja tak to mas pravdu:) ja sa tiez tesim na vyhrievanie.. a k tym susedom dufam, ze sa s nimi bude dat, este ich nepozname, uplne nova zastavba...
Odpovedať
@vivien28 Dobrý večer. Ide o letné slnko. Ak zabránite, aby Vám silné JZ až Z slnko v lete pražilo priamo do okien, dajte na Z. Napr. pomocou listnatých stromčekov, ťahavými kvetmi - proste niečím zvislým. V zime odtiaľ ale veľa svetla nečakajte - slnko v zime zapadá na cca JZ. Južná terasa: v lete južné slnko nezasvieti priamo cez balkónovky (predpokladám, že strecha terasy nebude sklená alebo z priehľadného lexanu. Čiže toto by som považovala za účinné tienenie. V zime je aj južné slnko nižšie, takže pri správnom návrhu Vám môže zasvietiť aj do okien. Najlepšie je narysovať si domček v reze, načrtnúť lúče slnka pod príslušným uhlom v rôznych obdobiach roka a uvidíte sama. Tie uhly sa dajú na nete vyhľadať. Pri citlivom návrhu sú možné obe varianty.
Odpovedať
@blacksr dakujem za radu:) asi len predsa ostavame pri Z terase, zrejme to bude lepsie aj z toho hladiska, ze nebudeme vystaveny do cesty( ulice)...ale radsej v sukromi pri susedoch ;-) dame vysoky plot :-)
Odpovedať
my mame terasu na Z az SZ. V lete tam od cca. 11stej zacina dost prazit a neprestava az do vecera. Nastastie mame tienenie izieb zabezpecene externymi zaluziami a na terase sedime pod velkym slnecnikom a taktiez nam trochu tieni susedny dom.
Odpovedať
@evikg ale ste v konecnom dosledku spokojny?
Odpovedať
@vivien28 - v konecnom dosledku spokojni sme, len s takym niecim treba vopred ratat, aby clovek nebol prekvapeny. My sme inu moznost, ako to vyriesit, nemali. Mali sme velmi uzky pozemok a primarne pre nas bolo, aby sme nemali okna obytnych miestnosti k susedom a aby sme nemali ziadne okna na sever.
Odpovedať
@evikg "s takym niecim treba vopred ratat, aby clovek nebol prekvapeny" SÚHLAS.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme to dali na zapad hlavne kôli tomu že s tej strany niesu žiadny suzsedia a je tam sukromie. A počas dna aj tak niet času vysedavať
Odpovedať
Článok sa načítava...
@evikg nerozumiem... na západnej terase a severozápadnej praží slnko? veď zo západu podľa mňa svieti až navečer, keď už nie je silné a zo severu vôbec nemôže svietiť slnko. skôr na južnej svieti celý deň, nie?
Odpovedať
@evi55 - pre lepsiu predstavu ako vam bude slnko v ktorom rocnom obdobi svietit na terasu a do okien velmi odporucam google sketchup. Viete si to tam krasne namodelovat. Na juznu terasu moze svietit slnko po cely den iba za predpokladu, ze lezi dostatocne daleko od domu a vsetkeho ostatneho, co by mohlo vrhat tien. To iste plati aj o zapadnej ci inak orientovanej terase. Kedze my mame terasu z dvoch jej stran obkolesenu domom, tak doobeda nam dom vrha tien na terasu. Cez obed logicky svieti slnko zhora, takze kedze nemame terasu prestresenu, tak na nu samozrejme svieti. Potom zacina svietit slnko "oproti" domu, takze nema co tienit na terasu.
Odpovedať
@evikg teraz už mi je to jasné, keďže nemáte terasu prestrešenú, preto sa tam slnko dostane, keby bola so strechou, tak by to bolo iné. ďakujem za tip, pozriem si to goole sketchup :-)
Odpovedať
http://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypo...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@ryja prosim ta aky mate rozmer terasy tej prekrytej?
Odpovedať
@neyaa rozmer je 6x4m
Odpovedať
Profilova fotka
@vivien28 my máme terasu (rozmery cca 5,5 x 4,5 ) orientovanú na juh, prístupnú z obývačky (orientácia V&J) prepojenej s jedálňou (orientácia na J) a kuchyňou (na Z) a to bol aj náš zámer - využiť slnečné svetlo maximálne, lebo slnko a svetlo máme radi. V najhorúcejšom lete máme terasu prekrytú - na pergolu dávame tienenie (látku) a sme spokojní http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/p... Západné slnko je najkrajšie, a najviac si ho možno doma užiť...navyše má krásnu farbu, teplú a príjemne osvetlí všetko, na čo svieti a aj kde prenikne (napr. aj dnu do domu, chodby a tak)
Odpovedať
Profilova fotka
@vivien28 m& máme terasu na východ, tiež sa na ňu vychádza z chodby od kuchyne. Inak všetky veľké okná máme na západ. Do obeda je doma príjemne, otvorené okná, okolo 14 hod zatváram a dávam žalúzie. Potom už svieti slnko, ale ja mám slnko rada, takže mi nevadí a darí sa mi aj kvetom na západnej strane. partner však teplom dosť trpí, a ten je zbytok dňa na terase, kde je už tieň...takže každý máme svoje miesto. Slnko si nájdem na záhrade. :-)
Odpovedať
my po dlhoročnom trpení horúčav v paneláku na juhozápadnej strane sme sa pri stavbe domčeku rozhodli, že terasa bude orientovaná na východ, vchádza sa na ňu zo spálne, jedálne a obývačky. Cez víkend sme sa sťahovali a zatiaľ je to super, hoci je terasa ešte rozbombardovaná :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vivien28 Terasa na západ je dobrá voľba, pokiaľ si chcete užiť slnko po práci a na večernej grilovačke. Slnko počas dňa bude na záhrade pravdepodobne. Záleží to naozaj od každého z nás. Niekto vyhľadáva tieň, niekto slnko. Podľa toho treba potom zvážiť aj výber rastlín, prípadné tienenie, pergolu.
Odpovedať
My máme západnú terasu a je fajn. Bola to dobrá voľba. Popoludní je tam slnko, dlho do večera.
Odpovedať
Ahojte, môj sused ma zapadnú terasu. Ešte tam nebýva a už teraz nadáva...
Odpovedať
aj my mame terasu na zapad a je pravda, ze tam svieti slnko od 12h az do vecera. super na grilovacku je cas tak o18h.. skor je tam velmi teplo. mame to otvorene, ziada pergola, tienenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Zapadnu terasu uz nikdy viac nechcem. V zime sa tam slnko dostane velmi neskoro a v lete je tam priserne teplo. Horsie je, ze sa to v lete neda ani zatienit, lebo vecer je uz slnko nizko a svieti aj popod strechu. Jedine riesenie je pockat 20 rokov, kym na vyrastie velky orech ... Ak budem nieco taketo este raz riesit, tak terasa pojde bud na juh, alebo juhovychod a este pre istotu jednu malu na sever ...
Odpovedať
Máme západní terasu je to bezva na jaře a na podzim. Pokud je hezky, klidně už koncem března a do konce října sedáme na terase. Obědváme zde celé léto v pohodě, svítí sem až asi od 14 hod. Ale odpoledně a k večeru je zde v létě hrozné vedro. Takže máme terasy dvě - jednu menší u bazénu a jednu velkou na západ a přesunujeme se dle potřeby. :-)
Odpovedať
my mame JZ terasu...milujem ju:-D tak ale ja som ultra teplomilny clovek..mojmu trocha vadilo ze mu vecer svieti slnko do oci..tak mame zaluziu ked treba stiahnut....lezi vyvaleny na sedacke a ovladacikom si stahuje kolko treba :-) ale teda ja osobne by som to nepotrebovala:-)
Odpovedať
Aj my máme JZ,máme pozváranú konštrukcia a na to sme si dali na mieru ušiť nepremokavý prístrešok,len banujem že sme ho nedali bledšej takej pieskovej farby,máme takú tmavo žltú a trošku berie svetlo.Ten prístrešok nám ušili Finso.sk odporúčam slúžiť nám bude 6-ty rok,ono je to také pevnejšie. 8-)
Odpovedať
@marta2610 - davate to na zimu dole?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?