Sú vliesové tapety zdravotne nezávadné?

Ahojte, neviete niekto, z akého materiálu sa vliesové tapety vyrábajú? Je to PVC, alebo niečo iné? Čítala som viackrát o škodlivosti zmäkčovadiel, ftalátov atď, ale neviem nájsť info, či môže niečo také byť aj v tapetách... ak áno, tak to dám radšej papierovú, aj keď je menej praktická. radi by sme minimalizovali materiály, z ktorých sa môže niečo škodlivé vyparovať, zvlášť pri takých veľkých plochách ako steny a podlaha. Vďaka za každé info.
Odpovedať
Nakoniec sa mi niečo predsalen podarilo nájsť... podľa tohto článku o testovaní z r. 2010 z toho tapety nevyšli vôbec dobre - takmer všetky, ktoré boli v teste (96%) obsahovali PVC a ftaláty, ktoré sú dnes zakázané v detských hračkách. Vyše polovica obsahovala vysoké množstvo nebezpečných látok ako olovo, chróm, cín, antimón, kadmium (aj keď som vôbec nevedela, že tie posledné 4 sú nejaké škodlivé). Vyčítala som to tu: http://blogs.webmd.com/health-ehome/2... Asi si to na tú stenu nakoniec namaľujeme, no :)
Odpovedať
Pravdou však je, že tam nespomínajú, aké druhy tapiet testovali. Možno že sa v USA používajú iba vinylové a preto také výsledky. Neviem, či výraz "vlies" poznajú aj v angličtine, ťažko sa to googli. Ak ste tu niekto z toho múdrejší, poraďte prosím - bude to dobrá správa, ak sa tomu maľovaniu na stenu bude dať vyhnúť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nostalgovicova no radsej, vymaluj .. ale iba vapnom. to je rokmi overene... a rozbory a testy potravin radsej ani necitaj, to by bol horor, a co taka pitna voda, vzduch... ozaj dufam ze nepijes napoje z PET flias???? ;-)
Odpovedať
Som pocul, ze tieto tapety su nezdrave pri castom konzumovani s chlebom, no malokto to takto jedava, lebo sa tazko zuju... Kazdopadne, radsej to len namalujte, ale pozor, nepozerajte si podobne testy na farby, lebo kludne sa moze stat, ze si radsej nechate hole neomietnute steny z jedovateho porobetonu ci podobneho materialu... tie omietky su tiez nezdrave.
Odpovedať
@gashtaan my ich davame trochu (tak 2x2 cm) do gulasu. ale davame iba kvalitne vliesove tapety. ziadne smejdy. zatial sa nam dari. vyborna tema :-D
Odpovedať
A niečo k veci chlapi nemáte?
Odpovedať
Profilova fotka
@nostalgovicova ved piseme... kludne sa pridaj :)
Odpovedať
chlapi sú väčšie "drbny" ako ženy tuším. keď si raz niekto otvorí túto tému, lebo ho zaujme, tak nájde 4 druhy receptov na guláš, ale ani jednu poriadnu radu... na obranu zadávateľky, sú deti alergické na tieto látky... a napríklad pri tapetách to mňa osobne nenapadlo hľadať
Odpovedať
Kazdy vyrobca ti napise ze prave ich vliesove tapety su bez skodlivin. Bud veris,alebo nie.
Odpovedať
@nostalgovicova Susedovci maju vliesove tapety a narastla im z nich druha hlava kazdemu... Je to neuveritelne, ale je to tak.
Odpovedať
@nostalgovicova akoze nie,ved ti chlapci dali odpovede,ake si tato tema zasluzi... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@orlik4 nemyslim ze chlapi su vacsie "drbny" ide skor o charakter otazky... pretoze zadavatelka sama presne nevie,ale vytvorila si nejaky konstrukt ktory sme mali vyvratit alebo potvrdit... a na noc wifi vypnut !!! :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richard71 Ešte raz na obranu, ja mám syna alergického na niektoré potraviny. A zašlo to tak ďaleko, že čítam zloženie VŠETKÉHO, aj chleba. Ak má zloženie viac ako 3 riadky, nečítam ďalej. By si neveril, ale aj v zložení niektorých vín nájdeš napríkald srvátku (mlieko) (to je relevantné z hľadiska kojenia, keby chcel niekto namietať, že víno a deti). Takže možno som už v inom svete, ale nepríde mi tá otázka od veci. A hlavne... Asi sa pani už dovtípila, že tu radu nenájde, tak to zasa netreba zaspamovať na 4 strany, lebo keď niekto naozaj príde a bude si to chcieť prečítať, tak zabije pol hodinu a zistí akurát tak...
Odpovedať
ešte si doplním, že isto mohol byť názov témy formulovaný inak, priznávam...
Odpovedať
Profilova fotka
@nostalgovicova podla mna porovnavat ftalaty v detskym hrackach s fralatmi vo vliesovych tapetach je trochu za vlasy pritiahnute. Deti hracky chytaju, davaju do ust, oblizuju si ich a preto to moze byt skodlive. Su s ftalatmi v priamom kontakte aj denne. Nepredpokladam, ze sa tapetu chystate denno denne chytat, oblizovat. Ak mas na mysli, vyparovanie skodlivin z tapety, tak ver tomu, ze denne vdychujes ovela viac necistot z ovzdusia ako by si vdychovala z tapety (ak vobec). A presne. Z plastovej flase sa nikdy nenapijes?
Odpovedať
daj radsej papierove, ale myslim, ze su v pohode :)
Odpovedať
Hm, zaujímavé. Chcela som vedieť, aký materiál sa používa na výrobu vliesových tapiet, aby som si mohla vyhľadať, aké chemické látky obsahuje. Tak som sa opýtala. Možno trochu zmätočne, ale snáď predsa zrozumiteľne. Nenapadlo ma, že tu musím miestnej komunite zároveň aj podrobne vysvetliť, prečo mi na tom záleží a aký mám dôvod vyhýbať sa látkam, ktoré sú endokrinné disruptory, aby bola moja otázka hodná konštruktívnej odpovede. Že musím najprv potvrdiť, že pijem iba z dreveného džbánu, steny máme z váľkov a na wi-fi máme doma rušičku, aby bol môj spôsob života tu na modrej streche uznaný za dostatočne konzistentný a moja otázka si "zaslúžila" niečo iné ako výsmech. Poviem len toľko, chlapci, ak ste zdraví, môžte mať deti a tie sú tiež zdravé, tak vám to zo srdca prajem a buďte radi, že sa takýmito vecami nemusíte vôbec zaoberať.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka279 není to vůbec přitáhnuté za vlasy... Stačí si přečíst pár článků např. o vinylu, o uvolňování ftalátů z tohoto materiálu a jeho vliv na lidské zdraví :-| Přesně z tohoto důvodu byl podle mě vznesen dotaz na vliesové tapety ;-) A komu to přijde k smíchu, tak se nemusí k dotazu vyjadřovat... :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@catt82 vliesova tapeta ale nie je vinyl. Je to material, ktory tvori prevazne bunicina a textilne vlakna. Material je impregnovany z jednej strany.
Odpovedať
@janka279, to som práve nevedela, našla som len, že vlies označuje spôsob spájania vlákien, ale už nie to, z čoho tie vlákna sú. Ďakujem za info!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?