Ziadať vopred o súhlas s projektom od susedov alebo nie?

Som na važkach či žiadať pred podanim SP o súhlas susedov s projektovou dokumentáciou alebo nie. Jedných susedov mame problemovych, ( teta suseda je velmi zvedava a uz pri prvej hadke s mojim manzelom vyhrazala, ze nam budu robit problem pri SP (vadilo jej, ze sa chalan, ktorý nam plienil zahradu rozpraval o 9 rano cez leto s priatelkou, lebo oni spia aj do 10 doobeda ;) a ze sme pilili motorovou pilou a moj manzel stratil nervy a nakrical na nu :-/) od týchto susedov mienime postavit 2-2,5 m betonovy plot (ak povolia 2,5 tak tolko, ajked viem ze je to vazne vela), vzialenost domu od pozemku je podla zakona (2,5m), na ich stranu mame iba male okienka (kupelna, wc, spajza a jedny plne dvere), dom je jednopodlazny, takze ani vyska nebude nejaka extra. Projektant mi povedal, nech nic dopredu neziadam, ze budu mat 30 dni na vyjadrenie a ze ked od nich nieco ziadam predtým, ze to je akokeby som ich ziadla o laskavost. Este som na vazkach, ci im mam poslat listom, ze na jar budeme menit plot a nech sa vyjadria, ci chcu nejaky dekor zo svojej strany a ci suhlasia s vyskou 2,5 m. Dakujem za vase rady!
Odpovedať
@mokuska2 pri takých susedoch by som asi začal plotom. pokiaľ splníte všetky náležitosti zákonov, predpisov, vyhlášiek a záväzných nariadení SP vám musia schváliť napriek pripomienkam susedovcov. Pekné nervy želám, viem do čoho idete.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 nic by som s nimi priamo neriesil... a uz vobec nie projektovu dokumentaciu.. budu prizvani v ramci stavbeneho povolenia ako susedia.. vy samozrejme musite naplnit resp. neporusit literu zakona resp. miestneho SU.. a potom vam mozu susedia.... viete co.. iste budu namietat voci muru... tam treba zistit ake su obmedzenia...
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 kto Vám poradil tých 2,5m? V zákone je len 2 a 5, to si preverte.Nežiadajte dopredu nič, ako píše richard71
Odpovedať
Ahoj. Zdálo by se, že slušnost by měla zvítězit. Nicméně, na to se nehraje. Musíte mít všechno podle schválení projektové dokumentace. včetně té 2,5 metrové zdi nářků. Jakmile začne schvalovací proces, tak všechny zúčastněné strany se k tomu mohou vyjádřit, včetně těch sousedovic ospalců. Pokud s něčím nebudou souhlasit, tak to ještě nemusí nic znamenat. Protože pokud projekt bude splňovat zákonem stanovené podmínky, tak jejich souhlas nahradí rozhodnutí stavebního úřadu, následně nadřízeného stavebního úřadu a nakonec soud. A na tu zeď budete muset mít stavební povolení, jelikož se jedná o stavbu , která má základy a je pevně spojena se zemí.
Odpovedať
@sneko ano, plot bude prva vec, ktoru postavime :) dokonca uvazujem, ze sa vykaslem aj na ten dekor z ich strany a nechame plot iba 2 m, aby som nemusela od nich ziadat skuhlas 2,5. Myslim, ze s plotom nebudu mat problem, lebo teraz si na svojom pozemku dali vsade taku drevenu plentu a tu zelenu tkaninu, aby sme nahodou nieco nevideli ;) pritom my teda na nich zvedavi nie sme. A navyse maju kaukazkeho ovciaka, ktory je obrovsky a pre ich a nas klud, ten prolt myslim, ze bude dobre riesenie. Dokonca aj dnes som bola na pozemku riesit vyrub stromov (aj na to som si vybavila povolenie) a uz bola susedka na balkone a pocuvala co sa so zahradnikom rozpravam....tak neviem kto je zvedavy ;) dakujem! Tak posluchnem vas a projektanta.
Odpovedať
@jan45 niekto z architektov co nam kreslil povodny plan...Sice mame uzsi pozemok a bodlo by nemat az taky odstup, ale uz sme sa s tou 2,5 m vzialenostou zmierili.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 tak načo to píšem, keď to nechcete? A projektant je náš, alebo zahraničný? Vzhl. MŽP č. 532/2002 Stavbu možno podľa § 6 ods. 2 vyhlášky umiestniť na hranici pozemku, len ak sa jej umiestnením trvalo neobmedzí využívanie susedného pozemku na určený účel. Vzájomné odstupy stavieb rodinných domov sú definované v § 6 ods. 3 vyhlášky, podľa ktorého ak je medzi rodinnými domami voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. Iba v prípade stiesnených územných podmienok možno podľa § 6 ods. 4 vyhlášky vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m za podmienky, že ani v jednej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností. V takom prípade sa nemusí uplatniť požiadavka na odstup od spoločných hraníc pozemku.
Odpovedať
@jan45 ja dakujem za vasu radu, ja sa do tejto problematiky nevyznam a nasa poziadavka na projektanta bola, aby to bolo v medziach zakona. Susedia maju od hranice pozemku 1,2 m (ale ked oni dom stavali boli z oboch stran zahrady a nikto s tym problem nemal, ale okna tam nemaju), my sme dali tie 2,5 m, budeme tadial mat aj bocny vchod, aj nejaky presah strechy tam je takze asi to bude ok. ved uvidíme ked vytycime stavbu na pozemku, az potom ziskam presnejsiu predstavu co je to najlepsie.
Odpovedať
@mokuska2 no ja neviem, v stiesnenych podmienkach je min.odstup 4m a vy mate 3,7m, takze bud dokazes ohybat casopriestor alebo ja neviem ratat. Opravte ma ak sa mýlim...
Odpovedať
@cukrik25 ja sa tu nepotrebujem s nikym natahovat ci viem alebo neviem pocitat. Ako som pisala, ja stavebne zakony nepoznam takmer vôbec, takze sa k tejto teme nebudem vyjadrovat. Nejake informacie mam sprostredkovane, nejake som si zistila sama a ako citam aj tu na MS, tak vela zalezi aj od samotných stavebných uradov. A ak ma v nasom pripade byt 30 cm problem, tak podnikneme kroky, aby sme ho odstranili. Kazdopadne dakujem za poucenie ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 no k tomu len tolko, ze sice moze byt pravda ze stavebny zakon nepoznas, ,pravda je vsak aj ta ze ho musis dodrziavat...
Odpovedať
netreba ziadat -projektant vie odstupy a pod ale niekedy treba riesit obdobu aby si susedovi nedovidela do taniera
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Dobrý deň.vidím,že sa vyznáte v problematike :-) .Chcem sa opýtat,aka je zákonom stanovená hranica na stavbu rodinneho domu,od hranice pozemku-plotu.Susedia ktorý,chcú stavať tvrdia,že 2m,pred 5 rokmi ked kupili pozemok,sme boli dohodnutí na 4m od plota,mali,už aj stavebné povolenie,medzitým sa situácia zmenila,vybrali si iný projekt a tvrdia nám,že podla zákona je to 2m.Z celej situácie sme dosť rozladení,kedže nesplnili to, na čom sme sa povodne dohodli,možme sa neako brániť a nesuhlasiť s ich novým projektom?dakujem za odpoved
Odpovedať
@evamarek77 minimalna vzdialenost od hranice je 2 m. Minimalna vzdialenost medzi domami je 7m. Minimalna ovzdialenost od hrnice - v pripade, ze je tam okno obytnej miestnosti je 4 metre. Ale toto vsetko sa moze zmenit v uzemnom rozhonuti :). Ak je napr. pozemok urceny na radovu zastavbu... My sme mali v uzemnom plane stanovenu hranicu na 5 metrov v pripade, ze na tej strane bude okno do obytnej miestnosti. Myslim, ze ak su splnene zakonne nalezitosti, nemate sancu "branit" sa :).
Odpovedať
no práveže náš dom má všetky okná situované na pozemok suseda,tak v tom prípade verím,že to bude tie 4m
Odpovedať
@evamarek77 a vy mate dom ako daleko od hranice? Ak oni na na svojom projekte nebudu mat okna smerom na vas pozemok, tak potom to mozu byt aj tie 2 metre, ak vas dom je 5 metrov od hranice.
Odpovedať
@evamarek77 v kazdom pripade, ako ucastnici konania bude moct dat namietku :).
Odpovedať
Profilova fotka
@evamarek77" V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností. V týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie dvojmetrovej vzdialenosti od spoločných hraníc pozemkov." Ináč platí 2+5m, treba sa odvolať, existuje aj Krajský stavebný úrad.
Odpovedať
náš dom je od hranice pozemku 9m
Odpovedať
@jan45 tých 7m by bolo super,dakujem za odpoved
Odpovedať
@evamarek77 Tu je aktuálne znenie stavebného zákona: http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/s... . Prečítajte si ho, aby na vás ľudia neskúšali finty a neboli ste odkázaní na to čo povedala jedna pani.
Odpovedať
@radopp dakujem idem to prelúskať ;-)
Odpovedať
ak mate pozemok 9m od hranice a oni smerom k vam nebudu mat okna v obytnych miestnostiach, tak nemate sancu uspiet. Preco vam to vlastne vadi? Ved budu stavat dom 11m od vaseho.
Odpovedať
ahojte aj jaby som vas poziadala o radu. pridawam aj biedne foto kedze som im nechcela fotit okna kuchynske tri! iba jedno sami podarilo ;) dost ze im pachne coc nanas pozemok chceli by sme robit plot a s predoslim majitelom mali dohodu o tychto oknach, moc mi newadia kedze satam svieti 2x za den len trosku im to dako ozelenit alebo nieco vysadit nemusia nam cumet co robine
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
mokuska 2, ty osieraš susedov kade chodíš, čo je veľa, to je veľa, stretneme sa na inom mieste. Človek by si myslel, že si vzdelanejšia, ale ty si naozaj veľmi biedna. Nieleže nič nevieš, bojíš sa vlastných komplexov,možno by stačilo len pozdraviť a nie doniesť na pozemok 2 čiernych a pýtať sa ich smerom k susede, "poznáte ju ?". Ľutujem ťa, úbohé stvorenie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?