Vytápanie od susedov

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o pomoc - radu ako postupovať. Bývame v 3-izbovom byte na 5. poschodí. Niekoľko dní za sebou každé ráno nájdeme na zemi (na toalete) trocha vody, sotva 2dl. Najprv sme nevedeli odkiaľ sa berie, potom sme si všimli, že mokré sú aj dvere z vnútornej strany za wc (ako sú umiestnené vodomery, plynomer ,...). Voda ale za chvíľu uschne a celý zbytok dňa je všetko v poriadku. Ďalší deň sa situácia opakuje. Voda sa objaví ráno, uschne a potom znova až ďalší deň ráno. Cez deň a večer je všetko v poriadku. Voda je číra bez zápachu. Raz ráno okolo 4:30 som si všimol, že voda kvapká zhora od susedov, akoby popri rúrach s plynom a odpadom. Poobede som preto zašiel za susedmi nad nami, tí ale nebadajú žiadnu vlhkosť alebo iný problém s únikom vody v kúpeľni alebo na toalete. Kontrolovali vraj prívody vody ako aj odpady, wc - všade je sucho. Naše bytové jadro ako aj horných susedov je v pôvodnom stave bez rekonštrukcie. Je to trocha zvláštna situácia, ale chcem to riešiť, nakoľko voda steká po plynomery, po el. kábloch,... Prosím o akúkoľvek radu, možno ste sa s niečím podobným stretli, riešili. Prípadne info ako postupovať ďalej. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dzup treba pozriet sifon pod vanou u susedov. Oni to nemusia vidiet, ale tade to moze stekat.
Odpovedať
To si aj ja myslím, nakoľko tú vodu, čo som videl stekať, zhora som počul sprchu. Lenže sprchu počujeme od susedov aj hocikedy cez deň, večer a voda u nás sa neobjaví.
Odpovedať
je to zrejme medzi poschodiami,ale riesit to musi ten hore
Odpovedať
Domovnik, pripadne spravca, oni maju pravo pristupu k rozvodom. Hoci su potom u vas v sukromnom byte, kazdy majitel bytu je povinny umoznit pristup k spolocnemu majetku a rozvody su takym niecim.
Odpovedať
nevysvetlitelny jav aj u mojho kamarata v nitre, cely rok nic a sem tam sporadicky sa objavia vlhke flaky na strope... niekedy aj mesiac v kuse a inokedy pol roka nic, susedia stale ti isti a tie iste zivotne navyky...
Odpovedať
u nás to bolo to isté pod nami mali vlhké fľaky , iba niekedy, u nás sucho nič a nakoniec boli problémy v stupačkách z vedľajšieho vchodu - máme taký dlhý šesťvchodový panelák- možno aj u vás by sa oplatilo pozrieť aj vedľa, teda neviem akú máte bytovku.
Odpovedať
U nás nemáme vedľa nášho bytu ďalšie stúpačky, za stenou vedľa je schodište. Na jednom poschodí sú dva byty oddelené schodišťom a výťahom.
Odpovedať
a kedy ste to zistili ? neboli ste sa opytať na bytovom aby to prišli pozrieť z bytoveho?
Odpovedať
No zistili sme to asi pred 3 týždňami, trvalo to týždeň, potom to prestalo. Pred dvoma dňami sa to objavilo znova. Zatiaľ sme k tomu nikoho nevolali, keďže cez deň nič nevidieť.
Odpovedať
Nemôže sa stať,že niekto omylom pristúpi hadicu od práčky?ono my máme rod.dom a hadicu z práčky máme pripevnenú na vani,ale?
Odpovedať
No práčkou nás už susedia raz vytopili, hadicu od práčky majú vyvedenú do vane a vyskočila im von. U nás sa na strope objavili mokré fľaky pozdĺž spoja panelov v kuchyni a na chodbe. No o tomto vedeli. Teraz sa voda objaví len skoro ráno. Podľa ich slov ale o takomto čase u nich nik nie je hore a nepúšťa vodu. Dnes ráno jej bolo menej ako včera, nedotiekla ani na zem, bol mokrý plynomer, rúrky okolo a odsávanie vzduchu z toalety - vonkajšia časť rúry.
Odpovedať
Skondenzovana voda. 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dzup nemôžu mať prasknuté WC,či?
Odpovedať
WC vraj menili nedávno a kontrolovali ho ako prvé, nikde nevidno únik vody a vodomer sa netočí ak nikto nepúšťa vodu. Rovnako u nás, vodomer sa netočí keď nepúšťame vodu. Voda sa objavuje na ľavej strane šachty a vedenie teplej + studenej vody je vpravo.
Odpovedať
no ked nedavno menili vecko kludne to može byt z wc -ka , mohlo kludne trochu prasknut a odtial to zateka ani o tom nemusia vedieť,netreba čakať treba čo najskor volať na bytove družstvo ,aby nevznikla škoda vyššieho rozsahu ,treba konať ,prečo čakate?
Odpovedať
ja byť na vašom mieste určite nečakam ,ale to nahlasim na bytove družstvo ved pridu pozrieť aj stupačky ,keby nahodou to bolo v stupačke tak odborny zasah ,alebo odborne posudenie može robiť len kompetentna osoba z bytoveho družstva ,dobre radim nečakajte ,je to vo vašom byte ,vy ste povinny to hlasiť spravcovy, a kluden sa možte s tym problemom obratiť na dovernika on Vam určite poradi
Odpovedať
pravdepodobne je poškodená hlavná kanalizačná odbočka, ak je to azbest, tak prehnila...
Odpovedať
ked sme my vymenilli wecko asi mesiac a pol z neho sme kazdy den nasli take deci vody, kym sme zistili ze to z neho chvilu to trvalo a voda cira, cista, nam kvapkalo zo zadnej nadrze dovod doposial neznamy sme si s muzom povedali ze sme mali asi porovity typ a ked sa zaniesli prestalo kvapkat... kym sme ho odmontovali sa to samovyriesilo.... takze mna uz neprekvapi nic 8-)
Odpovedať
@dzup Vytápanie/zatekanie... Ako človek, zaoberajúci sa podobnými problémami takmer stále, som sa stretol s viacerými formami - nazvyme to "nežiadúci účinok vody" či už čistej, alebo zapáchajúcej. Príčin môže byť niekoľko - aj pre ostatných. Keď počuť v stúpačke/jadre kvapkať vodu a neprestane ani večer, keď prídete z práce, sú dve možnosti - tlaková voda, alebo stúpačka kanalizácie prasknutá tak, že je potrebná výmena jej časti - plátanie veľmi nepomôže... Keď sa - ako v úvodnom príspevku - na podlahe zjaví trochu vody, to môže mať tiež viac príčin. Ako už bolo spomenuté, sifón pod vaňou/sprchou, prasknuté odpadové potrubie napr. z kuchyne (neviem typ jadra, tipujem...), ale aj taký prípad to môže byť, že je netesný spoj pripojenia či už WC, alebo vane (alebo iné, závisí od jadra). A vôbec to nemusí tiecť vtedy, keď púšťa vodu priamo ten nad vami, ale keďže sa spomína ranný čas, môže to byť masovejším púšťaním vody z vyšších poschodí - voda si cestu vždy nájde... To, že sused nad vami povie, že u neho je sucho, je málo platné - odniekiaľ tiecť musí... Možno to pripojenie, ktoré tečie, je tak kvalitne zahádzané bordelom, alebo obbetónované, že to na prvý pohľad vôbec nemusí byť vidieť... A potom ty (to ako ja...) sa hraj na detektíva a pátraj... :-D Úspešnosť mám zatiaľ 100%-nú, chyba sa našla vždy - od vymrveného tmelu v spojoch, cez polámané odbočky (azbestové), cez neodborne pripojené rekonštruované jadrá, až po tlakovú vodu prasknutú v piatok večer presne v strope, s prístupom skoro žiadnym... :-) Havarijná služba pre váš objekt by mohla mať s takýmito vecami skúsenosti, treba sa obrátiť na správcu a nedať sa odbiť dovtedy, kým to nebude opravené - samozrejme, ak sa nezistí chyba na domácom rozvode a sused nebude ochotný niečo robiť; ale to sa stáva len asi raz ročne a pod pár hrozbami si to domáci nechal vždy opraviť - na vlastné náklady. Prajem úspešné pátranie 8-) @43jarko AZC potrubie nezvykne prehniť (aj keď sa to tak môže tváriť), pokiaľ nie je mechanicky poškodené a voda sa nedostane aj vonku
Odpovedať
@dedo758 ,,,,,,,,,,,,,,,, vyzera to tak že dzup byva v 7 poschodovom panelaku a nie vo vežiaku ,ked som dobre postrehla tak džup byva na 5 poschodi ,na 6 poschodi vraj nič nebadaju lebo oni vraj rano vodu nepuštaju , aby to od nich tieklo..... a napr,na 7 poschodi može tiect ,ale len vtedy ked tam byva nikto sam a teda sa sprchuje len rano ,ak tam byva rodina určite sa nesprchuju v rovnakom čase ako kačky v rade nie? to dava logiku či? ...........
Odpovedať
Bol som za správcom, zajtra budem volať na údržbu bytového družstva, tak uvidíme. Áno, bývame na 5. poschodí v 8 poschodovom paneláku. Dnes som pre istotu rozprával aj so susedmi zo 7p., tiež nič nenašli.
Odpovedať
@dedo758 ,,,,,,,,,,,,,,,, vyzera to tak že dzup byva v 7 poschodovom panelaku a nie vo vežiaku ,ked som dobre postrehla tak džup byva na 5 poschodi ,na 6 poschodi vraj nič nebadaju lebo oni vraj rano vodu nepuštaju , aby to od nich tieklo..... a napr,na 7 poschodi može tiect ,ale len vtedy ked tam byva nikto sam a teda sa sprchuje len rano ,ak tam byva rodina určite sa nesprchuju v rovnakom čase ako kačky v rade nie? to dava logiku či? ........... @dedo758
Odpovedať
prajem skore vyriešenie situacie
Odpovedať
Tak vyzerá to, že problém sa našiel - netesnosť okolo vane a batérie u susedov nad nami. Pri sprchovaní stačilo našpliechať vodu na stenu okolo vane a tá postekala až k nám. Bol tam chlapík z údržby, vyskúšal to a tiekla k nám, majú si to spraviť silikónom, dúfam, že to spravia. Len jedno mi nejde do hlavy - ako to, že tiekla iba keď sa sprchovala jedna tá istá osoba - vždy ráno (v byte bývajú traja), u zvyšku netiekla. Uvidíme po pár dňoch, či tečie ďalej.
Odpovedať
Nebola tá osoba zo všetkých najťažšia? To zvykne odtiahnuť vaňu od obkladu najviac.
Odpovedať
Najťažšia asi nie. Možno spôsob sprchovania :-)
Odpovedať
@dedo758 ako inak nazvať materiál, ktorý je rozmoknutý na blato a ostáva na prstoch?
Odpovedať
Ale hej, dá sa to aj tak nazvať, len to nie je tá pravá hniloba... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Zažil som niečo podobné. Ibaže ja som vytápal suseda. Chodil za mnou, zúril - ja som mal sucho. Tak sme pozerali u suseda nado mnou - takisto sucho. Spomenul som to v robote a šéf mi prezradil, že on už toto riešil: Záchodová misa susedí cez stenu so sporákom a za záchodom v stupačkovom tuneli sa stretajú prívody z kúpeľne, kuchyne a WC. Všetko je rokmi zanesené svinstvom, ktoré už zaberá aj 1/3 spodku potrubia. Pokiaľ sa niekto sprchuje, pokiaľ sa umývajú riady - voľajako sa to premokvá do odtoku za WC misou. Ale ak sa niekto kúpe a vypustí vaňu, hladina odtoku sa zodvihne ponad usadený kal a beda, ak si nájde netesnosť v mieste, kde sa misa ústi do umelej hmoty. Vtedy premokne a prekvapká nejaké to deci - dve až k susedovi pod Tebou... :-D Treba odtiahnuť plynový sporák, za ktorým je taká umelohmotná doštička, tú odmontovať a si v inkriminovanom mieste. Odnikiaľ sa nedostaneš do tohoto spoja lepšie, ako spoza sporáka. Ja som to vtedy utesnil olovenou vatou. Bol som hotový skôr, než som stihol napísať tento príspevok. Dnes sú na to iné pasty - bežne ich dostať v poctivých železiarstvach... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme vytapali susedu pre rokmi velmi jednoducho- prepustal nam silikon okolo vane, takze vsetka voda, co pri sprchovani nakvapkala na stenu stiekla k nej :(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?