Susedov nevychovaný pes

Ahojte. Idem si k vám po radu... Pred cca pol rokom sme sa presťahovali. V bytovom dome kde teraz bývame je dokopy 8 bytov. Psa máme my a ešte dvaja susedia. Sused z navyššieho poschodia má vo zvyku venčiť psa štýlom- nechá ho vybehnúť z bytu bez vodítka, pes cestou dole označkuje každé poschodie na viacerých miestach a okrem toho sa nám chodí provokačne otriasať pred dverami na rohožke a hrabe do dverí čím provokuje nášho psa a ten začne štekať. Náš pes je inak strašne kľudná povaha a skoro vôbec nešteká (nešteká ani na ulici do druhých psov). Toto isté robí ďalším susedom, ktorí majú tiež psa. Sused chodí venčiť psa cca každé tri hodiny, a to aj v noci (okolo polnoci a potom okolo tretej ráno). A aj v noci takto pobudí nás a aj druhých, ktorý majú v byte psa. Máme malé bábätko, tak je to fakt nepríjemné, keď ho takto niekoľko krát denne budí. Náš pes je cvičený, ovláda rôzne povely, ale on to asi berie ako bránenie svojho územia a nevieme ho odučiť štekať na psa, ktorý sa nám otriasa a hrabe do dverí. Manžel sa už so susedom rozprával, nepomohlo. Domovník nám tiež hovoril, že to s ním už riešili, ale nepomohlo, povedal nám, že oni sú "divná rodina". Každá suseda sype čierne korenie, lebo im ciká do kvetov a tiež to nepomáha.Fakt mi už lezie na nervy, že ja mám upratovať to, čo oští jeho pes, lebo on to po ňom neutrie a ešte nás aj pobudí. Chcem sa spýtať, nemali ste niekto podobný problém? Ako ste to riešili?
Odpovedať
@timilv asi by som som si jednu noc pockala na psa aj za cenu cihania a vydesila ho :-D , myslim ze by moj byt obchadzal skokom cez medziposchodie
Odpovedať
s týmto toho veľa asi nenarobíš, ale nepovedal by som, že chyba je v psovi, ale skôr v pánovi ;-) čiže treba sa snažiť s ním nájsť spoločnú reč, aj keď nerozumiem načo chodí venčiť, každé tri hodiny, keď ten pes nemá problém a vydrží aj dlhšie
Odpovedať
@fragmo tiež nechápeme... A hlavne to nočné venčenie. Tiež máme psa, a ideme s ním von najneskôr okolo desiatej večer a v pohode vydrží do rána. S ním sa nedá dohodnúť, už to skúšali aj ostatní a bez úspechu. Asi to skúsim vytiahnuť na domovej schôdze, lebo to vadí každému okrem neho. Aj na štedrý deň suseda umývala ocikané prízemie aby jej to nesmrdelo pred dverami, keďže sa jej tam vyšpinil a sused sa tváril, že nič
Odpovedať
@eeffka to nie je zlý nápad, asi si ho vystriehnem :-D
Odpovedať
@timilv Potom ako si tvoj pes vonku uľaví, tak to zober a anonymne odnes susedovi pred dvere.
Odpovedať
@timilv , zober slzak, a ak budes pocut ze ide sused so psom von, nastriekaj ho na chodbu poriadne a zavri dvere, nech ma radost aj pes aj sused....
Odpovedať
@timilv môžeš to skúsiť, ale neviem čo tým vôbec dosiahneš, či sa to niekam pohne :-x
Odpovedať
Profilova fotka
a nahlásiť to na políciu? veď nie je nariadenie, že psy majú mať náhubok a byť na obojku?
Odpovedať
Profilova fotka
To ale nie je o psovi, ale o susedovi. Keby ho chodieval vencit tak, ako kazdy normalny clovek, pekne von, tak by sa podla mna nic takehoto nedialo. Niecim si potri rohozku a dvere. Najlepsie niecim stiplavym. Alebo ma napadlo este je taky srej na harajuce sa feny, aby odpudzovali psov, mozno by to stalo za skus :)
Odpovedať
Profilova fotka
@timilv ako spolocenstvo vlastnikov bytov si na kazde poschodie schvalte namontovanie bezpecnostnych kamier a za kazde po sebe neupratane vykaly poplatok 100eur do spolocneho fondu, z ktoreho bude oficialne hradena upratovacka.
Odpovedať
Profilova fotka
uff, tak to je trochu moc toto. Urcite to treba povedat na schodzi, kde sa mozu pridat viaceri a sused bude vidiet, ze to vadi viacerym. U nas vo vchode mali stena a tiez sa vycikal na schodoch ked ho viedli von a neutreli. Tak som im zaklopala a povedala, ze nech si to utru a neopakovalo sa to potom. Potom deti od inych susedov behali so steniatkom a nakadene po rohozke aj dvore - oznam vyveseny na dvere, aby si po milacikoch ihned odpratali, lebo je to nehygienicke a ze nikto nechce mat deti v takom prostredi - prestalo to. Niekedy su ludia dost nechapavi a neuvedomia si to. Mali by ste mat aj domovy poriadok, kde je napisane, ze kazde znecistenie spolocnych priestorov je majitel povinny okamzite odstranit - a mozete vymenovat, blato, bordel pri prerabkach, exkrementy po zvieratach. Takisto zakon upravuje povinnost majitelovi psa, ze pes musi byt na voditku. V pripade, ze sa jedna o nebezpecneho psa - teda pohryzol uz cloveka - musi mat stale aj nahubok. Toto mozno majitel nevie. ALebo nehce vediet? Ked pes musi tak casto - nemoze mat nejaky zdravotny problem? Je to starsi pes? Nech si riesi zdravotny problem psa a nenecha ho trpiet. Ale ak to zvieratko chuda musi, tak musi. Len nemoze za to, ze ma bud nechapaveho alebo bezohladneho majitela. Urcite by som ho vystriehla, odfotila a foto zverejnila. Zakon nezakazuje zverejnovat fotku psa na nastenke v bytovom dome. Zaroven k fotke pripisala vyzvu majitelovi, aby sa o psa poriadne staral. Teda ak musi pes viackrat von, tak nech ide majitel s nim. Ak nepomoze, normalne by som zavolala niekoho, kto robi odchyt a nech psa odchyti
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik: ten pes asi nemusi...ale ked ho vypusti si "znackuje"...normalka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@timilv Ak by to bolo technicky mozne a pusta psa samotného pripevnil by som provizornu branicku ( aby sa dala demontovat ked sa situacia vyriesi ) na medziposchodie prip na kazdom poschodi aby sa majitel naucil chodit so psom ako slusny clovek. Treba kazde riesenie prebrat spolu na schodzi.
Odpovedať
@timilv veď treba ho chytiť hneď pri čine keď ide a dobre mu povedat niečo. Že to daaky chlap nezvládne u vás v bytovke neverím. Toto musí riešiť spoločenstvo ako také, držanie psa v byte rovnako uoravuje domovy poriadok. Znečisťovanie spoločných priestorov je riadne cez... O rušenie nočného kľudu ani nehovorím. Pri nervakoch akych som v pár bytovkách zažila by ti dopadlo smutne, bohužiaľ pre psíka ak by si majiteľ nedal povedať. Na čo si zaobstara pes keď nevie ako sa o neho starať.
Odpovedať
a čo tak vpliesť drôtik do rohošky a to napojiť na el ohradnik a večer zapnuť - nech to potom obsíka ...aj sa poserie a viac tam nepride je to drsné ,ale čo uš
Odpovedať
@timilv spravte si pred dverami malú ohradou (tak aby sa v pohode dalo chodiť po schodoch}. Tiež sa mi páči ten nápad so slzakom. Fotky a kamery sú na také tvory krátke.
Odpovedať
len či majiteľ psa chodí na schôdze, pokiaľ tam nebude, zbytočné je o psovi a majiteľovi sa tam hádať
Odpovedať
Profilova fotka
@mymam tak to je pravda, že by to bolo zbytočné ale tak keby nechodil na schôdze, určite by som zašiel priamo za nim a vydiskutoval si to s ním. Nenechal by som to len tak!
Odpovedať
Ja by som si ho vystriehla a taku mu voditkom praskla cez hrb, ze by ho presla chut. V pripade potreby aj opakovane. Psa by mi sice bolo luto, ale ked ho pan nema zaujem naucit, co moze a co nie, tak inak si asi nepomozes.
Odpovedať
Inak o psovi tam rec nie je, ale nieco podobne: https://gazduj.etrend.sk/clanky-gazdu... Podla mna to ma riesit niekto nad, dohovory musia fungovat, ked tak tvrdsie ... vyriesit si to musite medzi sebou, nemusi chodit na schodze, vy sa zhodnete ako susedia a jemu uz vybrani zastupcovia s "domovnikom" dohovoria/upozornia. Ja sa divim, ze sa pan o psa neboji, predsa len napr. deratizacia.. otravy na potkany vsade.. a pes si beha po dome volne, nieco zozerie... alebo naozaj vytoci suseda daakeho Treba ho urgovat, upozornovat, klopat mu nech si ide ocistit, ked v noci beha hore dole, dat mu vediet ze vas to rusi... kludne aj 100x za sebou, nechat mu odkaz na nastenke vo vchode, na dverach...
Odpovedať
@sissik Tie rady budu fungovat ak ten sused je normanli a ma pochopenie. Ocividne jej sused normalni nie je a je mu to uplne jedno. Co som pochopila, tak pes sa venci len v priestoroch panelaku sam, iba ho vypustia a hotovo. Ten pes si potom mysli, ze je to jeho uzemie a vsetko si znackuje.....Uz len to, ze ho takto drzia vo vnutri a nechodia s nim von je otrasne pre toho psa.
Odpovedať
ja by som riadny zákon urobila na majiteľov psov. My bývame v novej štvrti v dome. Ale tu sa tiež psi venčia vonku sami, s prepáčením nasr... nielen na chodníkoch, ale ešte pes malý aj popod bráničku k ľuďom prelezie. keď sa ľudia ohradia, tak sú zlí ešte oni a nie majitelia. Že či je to taký problém. Blbci.
Odpovedať
@ajkava Veľa pravdy v troch riadkoch...aj my sme mali takých psíčkarov...po pár rokoch sme kozmickou rýchlosťou balili saky-paky....Ja som to nevedela vydržať a psíčkari mali väčšiu hubu...Mali sme nielen riedke, ale aj husté po schodisku. V tejto dobe je toto neriešiteľný problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava: a ake zakony? nie su len nezodpovedni majitelia psov...co potom ti ostatni?
Odpovedať
@y2k však kto nie je nezodpovedný, toho by sa to netýkalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava: bohuzial zakony doteraz ktore maju obmedzovat nezodpovednych obmedzuju aj zodpovednych...ale ano suhlasim, potom takyto ako tu spominany pan robia zle meno aj tomu kto sa snazi ako vie (ako napriklad ja :-D )
Odpovedať
@y2k tak môj názor je už dávno, že na slovač platia len pokuty. Napr. náš sused hovoril, že jeho sestra postavila dom v novej štvrti . Tam sa starosta nebabre. Ak vidí psa vonku bez dozoru a vôdzky, tak automaticky dáva pokutu. A poriadok bol zjednaný raz-dva. Potom samozrejme ľudia sú naštvatí na psov. Ale tí psi majú pánov a tí vedeli, do čoho idú. Ak nevedeli, je to ich problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava: no a toto je dost dobry priklad pre mna...moj pes takmer stale chodi navolno...ale je stale pri nohe a nikoho neohrozuje ani si nevsima... a to by som dostal teda hned pokutu za nic.... a presne o tomto som vravel
Odpovedať
@y2k ale ja som nemyslela s majiteľom. Ale keď sa psi pohybujú sami, bez majiteľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkava: jaj tak, tak to je o inom samozrejme....ospravedlnujem sa za zle pochopenie :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?