Susedný dom - firma

neviete mi povedať, či si susedia môžu v dome zriadiť firmu bez súhlasu a upovedomenia svojich susedov? existuje na to nejaký právny zákon, alebo článok? ak má niekto firmu v dome - myslím tým firmu aj zo zamestnancami nie že vykonáva prácu z domu, alebo je szčo a napr. parkuje pred domom neraz aj pred susedmi resp. ich zákazníci čím blokujú pozemok pred domom susedov, alebo si zostroja na dvoje trebárs výrobňu, alebo robia niečo permanentne zo strojmi, robia cez deň hluk a podobne. do akej miery sú tu chránený susedia a ich práva?
Odpovedať
Profilova fotka
to liana: susedské vzťahy upravuje občiansky zákonník, nemali by ťa susedia nadmerne obťažovať prachom, hlukom, časticami....atď, môžeš sa brániť žalobou ( to je čo sa týka tej výrobne), čo sa týka parkovania, je to asi verejné priestranstvo...ale nemali by ti brániť k prístupu k tvojmu pozemku (vlastníctvu) :-)
Odpovedať
totižto susedia predávajú dom cez realitku a rovno tam napísali, využitie aj ako pre firmy. preto sa pýtam, lebo neraz nám parkovali aj celý deň pred bránou, keby sa niečo stalo tak by sme nemohli s autom vyjsť.
Odpovedať
Profilova fotka
keby mi parkovali pred domom a navyše tak, že neviem vyjsť, dám im odtiahnuť auto..inak myslím, že na podnikanie vyslovene musia mať súhlas okolitých susedov, bez toho to nejde..
Odpovedať
Profilova fotka
liana, co ja mam skusenost, tak sused, kde mame pozemok si tam vystavil servis. A vsetkym susedom, teda nie len susedom ale vsetkym vlastnikom okolitych pozemkov prislo z uradu oznamenie o susedovom zamere, co chce na svojom pozemku vsetko robit. my sme mali 15 dni moznost na odvolanie ak sme nesuhlasili.
Odpovedať
Profilova fotka
zavisi to od toho, na ake ucely je dom skolaudovany. ak je skolaudovany iba pre ucelypouzivania na byvanie, musi poziadat o zmenu v uzivani stavby. stavebny urad potom informuje vlastnikov vsetkych okolitych pozemkov a ti maju dobu na vyjadrenie pripomienok. ak je dom skolaudovany aj na pouzivanie na firemen ucely, musi byt v kolaudacnom rozhodnuti uvedene, na co sa moze pouzivat. my mame podobny problem a napriek tomu, ze sme nesuhlasili so susedovym zamerom, stavebny urad mu ho povolil :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?