Susedia nám strpčujú život

Ahojte.Prosim vas o radu.Sme mlada rodina ,ktora rekonstruuje rodinny dom.Byvame tu uz 4 rok a odkedy sme zacali prerabat mame neustale na krku udania od nasich susedov.Ticho zavidime tym,ktory v klude a bez stresov,ci rôznych nezmyselnych povoleni môzu zveladovat svoj dom.Nasi susedia,su velmi zvlastni,lebo ako nahle nieco chceme robit na nasom domceku,uz mame na krku nejaky urad.Od obecneho uradu,cez stavebny urad a najnovsie uz aj policiu.A to tento mesiac uz po treti krat.Nie sme ziadni nesprispôsobivi obcania,som ucitelka, a taketo spravanie zo strany susedov velmi tazko psychicky znasam.,i nase deti.O tomto probleme som dnes podrobnejsie pisala v diskusii o susedoch-"Co zo starou nevludnou susedou".Prosim,ak mate s takymto javom v nasej spolocnosti podobnu skusenost,poradte,ako sa da branit voci takymto ludom,lebo si pripadame uplne bezmocni.Dakujem.
@simonakrskova Ignorovat je, jiná pomoc není. Rodiče měli se sousedkou to samé. Nevidět, neslyšet. i když je to těžké. Upozornit návštěvy (ale slušně, aby to nebylo napadnutelné), že bohužel máte za sousedy nemocné lidi, na které musíte brát ohled, že za to chudáci nemohou. :-D :-D
Profilova fotka
jaaaj ešte že nemám susedov..... . možno jedna z možností je si postaviť vyyyyyyysoký plot.. :-| a ignorovať ich :-)
@simonakrskova podajte na nich trestne oznamenie za sikanovanie, psychicky teror a pod. To je to ze skor zakony drzia tym co ublizuju ako tym, ktorym je ublizovane. Tiez mame neprijmenych susedov, ale toto nam nerobia. Robia prieky, zenska je nejaka psycho - skratka potrebuje sa hadat a hadky vyvovala, ale len ak je mimo muza. Skus im pohrozit, ze ak ta budu takto osocovat podas na nich oznamenie alebo ze to budes riesit sudnou cestou. Skus popozerat ale nieco musi byt aj na toto.
Profilova fotka
starý ľudia závidia :-( my v našej ulici sa tešíme, keď niekto niečo nové spraví, že zas nám pribudlo niečo pekné v našej ulici a chodíme sa k jeden druhému pozerať čo má nové; je mi ľúto, že máš takúto susedu :-( skús sa dohodnúť na niektorom úrade, veď aj ich to zaťažuje, keď stále musia riešiť udanie vždy od tej istej osoby, aby ju upozornili oni, že ak znova podá sťažnosť bezdôvodnú, bude platiť pokutu :-D
@atenaf Dakujem za podporu.Ved asi aj to je problem,k nam chodi velmi vela znamych,priatelov.Pristaviia sa susedia,z opacnej strany,pochvalia ako to pekne prerabame,zveladujeme zahradu.Navzajom si pomahame,nemame z nikym okrem nich problem.Myslim si ,ze je to aj zavist zo strany susedov,ktori v dedine nie su oblubeni,lebo uz v dedine poudavali viacerych ludi.Len my mame smolu,ze byvame akurat pri nich.
Profilova fotka
asi mate nizky plot a plytke sudy...
@atenaf Nas rodicia,nikdy neviedli k tomu aby som niekoho udavala.Napisala som dve staznosti na obecny urad ohladom spravania nasich susedov a na druhy den som ich bola stiahnut.Bojim sa,ze by sa mi to raz v zivote vratilo.Nie som pomstichtivaa,ale ani sa neviem branit a susedia to patricne vyuzivaju.
@mio23 Ja sa v zivote riadim heslom-Zi a nechaj zit.To mate pravdu,oddeluje nas len nizky plot a kedze môj sused ma skoro 2 metre a a ja 1,50,on vsetko vidi,ja zase nic a este mam pred nim aj patricny respekt.
Profilova fotka
@simonakrskova Tak ich nechaj zit a zi s nimi ;-) a 2 metrove sudy sa asi ani nerobia ;-) Ja budem robit ten dvojmetrovy plot aby som zil a nechal nerusene zit inych.
ahojte tak co sa suseda tyka viem ta pochopit..ja som si povedla ze to riesit nebudem ale ak este raz bude mat problem podam nanho tresne oznamenie na policii za obmedzovanie osobnej slobody ;-) tiez sa chystame v zahrade postavit pergolu alebo nasadime tuje aby som sa nemusela kukat na jeho ksicht...ale inak to mom.neriesim zatial je pokoj...
Profilova fotka
v českém trestním právu existuje trestní čin útisku. Jestli bydlíš v Česku, použij to. Jestli bydlíš na Slovensku, zeptej se na to. Tato trestní kvalifikace není nová, řekla bych, že je ještě z dob společného státu. Normálně zajdi na policii, popiš situaci a zeptej se, jak se takové trestní oznámení podává. Hlavně ale veď v patrnosti, že musíš podat oznámení o podezření ze spáchání ...,, ne o spáchání. Protože o tom, jestli bylo něco spácháno, rozhoduje jenom soud, a pakliže by soud rozhodl, že se nic nestalo, Ty by si byla odpovědná polovinou trestní sazby, která by jinak hrozila jemu
@esmeralda2 Esmeraldo, ty jsi právník? kde se ve sbírce zákonů dočtu o polovině trestní sazby v případě, že se podá neoprávněně trestní oznámení?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nejsem právník, jenom jsem člověk se špatnými zkušenostmi. Není neoprávněné trestní oznámení, akorát když se "netrefiš" a z jakýchkoli důvodů soud neshledá Tvou žalobu důvodnou, pak jsi se dopustila křivého obvinění, tvrdila-li si, že dotyčný člověk se něčeho dopustil. Ty můžeš mít dojem, podezření, můžeš si myslet, ale tvrdit nemůžeš. Právě proto se trestní oznámení ve vlastním zájmu podává jako oznámení o podezření ze spáchání trestního činu, ne o spáchání trestního činu. Ještě je dobré dát toto na vědomí na příslušné státní zastupitelství, aby člověk měl jistotu, že se to nezamete pod koberec. Křivé nařčení někoho z trestního činu je opravdu trestné
@simonakrskova to je najhorsie,co moze byt...mat zlych susedov...napriklad nasa pani suseda ma zalubu v natacani nasich navstev,nas,nasho oklia...co s tym? nechat ju tak,alebo ozvat sa? radsej ju ignorujeme,lebo sa moze stat ze zacne robit nieco este horsie...to si radsej ani nepredstavujem co,aby ma nekleplo.... =-)
@nika11111 "nechat ju tak,alebo ozvat sa?" Ja som k zlym susedom zly, takze radit v tomto smere nebudem, ale co ak by ste si ju zacali natacat aj vy? Jedine co okrem dobreho muru viem poradit, je dobry pes. Ale musi byt vycviceny, aby nezozral nic ine, iba jedlo co mu davate vy alebo susedu/suseda. Velmi dobry strazny pes je napriklad moskovak.
@mito0 moskevský není pes, ale tele :-D . A nechat se natáčet od sousedky nebo teda natáčet vaše návštěvy, tak to bych teda asi nezkousla. A co na ni zkusit její vlastní medicínu ? Nebo vychytat ty chvilky kdy vás natáčí, natočit ji při tom a pohrozit ji trestní oznamením? Toto není normální. To je normální omezování os. svobody - být pořád pod tlakem a nechat se natáčet ]-(
@mito0 sakriš o té sousedce to mělo být pro @nika11111 . Sorry :-N
vyckaj pride cas a to uz o chvilu...Silvester je skoro tu, nakup poriadne delobuchy a rovno ich hadz za radom susedovi na pozemok, ale vazne ak si snim nevies dat rady ;-)
@candat @mito0 tak berieme to z tej stranky,ze aspon mame kvalitne security...v poslednej dobe alevolajako polavila.... :-)
ten plot moze vela vyriesit,maju dobre nazory ale zatial trpite len vy.Ja by sa pustil do toho plota a nech ma aj 2,5 metra,nesetril by.Ale nespominate nikde svojho manzela,aky ma on nato nazor?asi bude nejaky kludas :-)
Profilova fotka
hlboká noc, kameň, možno aj 3 do ruky a pekne do okien, neexistuje, aby nejaký závistilvý imbecil strpčoval život, ktorý žijeme len raz. Kamoš mal v paneláku takých susedov, vyriešili to len vybité okná, neboli dôkazy, od toho dňa mali taký strach, že ani nevychádzali z bytu, a to ich zasiahol aj kameň do spálne uprostred noci. Je to nízke, no občas veľmi účinné.
Profilova fotka
@nika11111 myslím, že na to by se dal docela dobře připasovat stalking. Cesta ke spravedlnosti je dlouhá, klikatá, pomalá a drahá. Mnohdy ani nedovede k cíli. Jasně že je blbé řešit všechno přes soudy. Jenomže nemůžeme nechat takové lidi, aby nás trápili, protože to je věc, která se vyvíjí, a určitě ne k lepšímu. Necháš-li je, bude se to stupňovat Na každé radnici mají něco jako odbor pro veřejný pořádek (tak se to nejmenuje, nevím ale, jak, je to odbor nadřízený městské policii). Jednou z cest je zajít na tento odbor, nebo také zajít na policii, a zeptat se, jaké jsou Vaše možnosti obrany proti takovému jednání. Není to přežitek z totality proti občanskému soužití, funguje to i dnes. Takový orgán bývá i právně vzdělán, Tobě poradí a evtl. sousedům vysvětlí nebo nařídí, co mají nebo co nesmějí
Ak niekto terorizuje svojich susedov ocakava standardnu reakciu. Chovaj sa nestandardne, premoz sa a prekvap ju. Bud na nu mila, upec jej kolac, Ked ma muza, zozente si domacu palenku a podarujte. Pochval jej cokolvek zacni si ju vsimat a najdes jej slabost. Prestane sa potom chovat ako magor. Ak to nezaberie aspon budes na isto vediet, ze je psychicky narusena.
@simonakrskova - uz to tu niekto napisal a pripajam sa..... noc bez mesiaca a 2 kamene do ruky postacia.... tiez som mierumilovy clovek ale ak chce byt niekto blbec bez pravnenia voci mne tak sa nenecham.... je doba kedy mudrejsi ustupuje ale nie je to dobre pretoze zacinaju mat debili prevahu....ono nejde ustupovat do nekonecna a ak je to starsia pani tak si rychlo uvedomi ze nema na nove okna kazdy 2 mesiac... je to smutne ale je to tak.... ...pravdaze treba skusit najskor po dobrom.... ...a ten 2 metrovy plot? ...bude sukromie ale najskor ti ho ta suseda bude musiet dovolit a za dalsie taky plot nei je lacna zalezitost....
Profilova fotka
@simonakrskova My máme tiež svoje skúsenosti so susedmi. Kúpili sme starší dom pred vyše rokom a tiež si ho prerábame. Ulica na ktorej bývame sú všetko jedna rodina a my votrelci sme kúpili dom od jedných ktorý " vďaka" dlhom prišli o dom. Už po prvom mesiaci nám telefonoval starosta, že je na nás podaná sťažnosť, ževraj sme zašpinili cestu. Niekto so susedov nás bezdôvodne obvinil bez toho aby povedal niečo nám ale rovno ráno utekal na obecný úrad. Nakoniec zistili, že to bol sused o dom nižšie. Potom nám z obecného kontajneru, ktorý bol za našim pozemkom vyhádzali veci, ktoré sme tam mi vyhodili 3x po sebe. Choré, niekto sa doma nudí a sleduje každý náš krok. Susedia oproti, si z balkóna urobili kino a sledujú všetko čo sa u nás na dvore deje. Sused o dom nižšie bol zvyknutý s predchádzajúcimi majiteľmi domu sa asi stretávať, tak som ho mala skoro každý deň nasačkovaného u nás. Ešte som ani nevyšla z auta a už mi bol za chrbtom a vrchol drzosti bol, ked mi bez zazvonenia vošiel dnu rovno do kuchyne kde som varila ako keby prišiel domov. Tak som mu dala dosť rázne najavo, že ja sa s nim kamarátiť nebudem. Suseda o ulicu ďalej vypustila, že náš dom je na predaj ( povedala, že to má odo mňa a ja som ju videla tak akurát z diaľky, nikdy som sa s ňou ani nerozprávala) čo vôbec nie je pravda a všetcia sa nás vypytujú či je to pravda. Čo na záver dodať, vysoký plot to istí :-)
My si uz fakt nevieme rady.Nase vztahy su na bode mrazu.Nerozpravame sa,nezdravime.Teraz najnovsie na nas susedia napisali oznamenie na policiu,ze im pri zateplovani nasho domu lietali do dvora polystirenove gulicky.Tak som tam poslala po polhodinovom reve suseda,mladeho brigadnika,aby mu to tam vyzametal.Ja som totoiz po opraacii nohy a na PN a manzel bol v zahranici.Mily sused sa vsak tvaril.ze nie je doma a nikomu neotvoril.Ked sa ho starosta opytal,preco teda neotvoril,ked mu tie gulicky tak prekazaju,zrazu bol ticho.No predvcerom prislo na nas dalsie oznamenie z policie,ze sused nas podozrieva,ze sme mu tie gulicky potajomky z dvora v noci vyzametali,ze sme mu asi chodili po dvore...Takze ja po operacii nohy s dvoma barlami som preskocila plot z karirohozi,nezlakla spm sa ani ich zuriveho psa a po tme som zametala polystirenove gulicky.A este sme ho vraj neinformovali,ze ideme zateplovat a robit fasadu.,no on to vedel este skôr,ako nas starosta,lebo majstri nam prisli vymeriavat dom a nas sused za plotom vsetko pocul.My sme starostu vopred informovali,este nas aj v dobrom vysmiala,ze to sme prvi v obci,co oznamujeme,ze ideme zateplovat dom a robit facadu.No kedze uz pozname nasich susedov,riadne si nas vycvicili,radsej sme sa poistili.Co k tomu dodat?3oznamenia na policii za mesiac a caka nas aj obvodny urad-priestupkove.A teraz poradte ,co robit.
Podľa mňa nie sú psychicky v poriadku ... teda dať na niekoho oznámenie za to, že mu do dvora vlietlo pár polyesterových guličiek ... je to až tragikomické. Aj keď vás čaká priestupkové, tak si nemyslím, že tým niečo dosiahnu. Samozrejme ak tam niekoho známeho nemajú. Okrem toho, že naša suseda sa oprie o plot a pozerá sa čo robíme, alebo z balkóna sleduje, tak takýto problém s ňou nemáme. A polícia na to ako reagovala? Zdá sa im to akože normálne také oznámenie?
ty kokso.... ja tu citam tie vase susedske zazitky a nestacim sa divit! Ako mozu byt ludia taki hajzli? Davat si tu namahu a chodit na policiu podavat oznamenia- to ako strasne musia nenavidiet? Neviem si to predstavit a kazdy, kto dokaze takemuto niecomu celit, alebo to riesit, ma u mna obrovsky obdiv. Nam susedia skor pomahaju, ani sa s nimi nejak nesnazime byt za kazdu cenu kamarati a predsa... Dokonca minulu zimu nam mraz roztrhol trubku vo vodomernej sachte, voda zacala striekat a zaplavovat sachtu.. a my v UK, nic sme netusili. Nastastie siel okolo sused-kamarat a vsimol si a dalsi sused, ktoreho som videl mozno tri krat za cely cas, co staviame, hned zacal vytahovat cerpadlo, preskocili plot a zachranovali, zastavovali vodu. O jedenastej vecer! Cele som sa to dozvedel az o par dni z SMS-ky...
@simonakrskova my mame bohuzial tiez takuto susedu. Vidi vsetko co sa u nas robi a to si dala postavit 2m betonovy plot,aby mala od nas pokoj. Niekolko krat som ju nasla ako nazera cez plot (asi stoji na rebriku). Na zahrade nachadzam male kosti,psie fekalie, ktore k nam prehadzuje. Kupili sme starsi rod.dom na dedine, ktory kvoli nej, nechcel kupit nikto domaci. Dokonca si dala tu namahu vykopat v zemi kabel na internet a pretat ho. Az ked sused zistoval preco mu nejde internet, technik nasiel pretaty kabel a ona sa ospravednovala, ze to nechcela pretat jemu, ale nam :). Pri prerabani domu sme sa ani nedostali za dom a to tam mame 90cm pozemku, overene aj geodetom. Zahradila si to tam, ma tam nasadene husto tuje, ktore uz siahaju k vyske strechy. Som unavena z neustaleho osocovania, co vsetko zle jej robime. Snazime sa ju ignorovat, nereagovat na jej pokrikovanie. Riesili sme to uz aj cez urad aj policiu, ale vsade ju uz asi poznaju
ako konfliktnu osobu a nikomu sa s nou nechce hadat. Spominam si ako prisla za chlanmi., ked sme zateplovali, ci by nemohli ten polystyren rezat tak , aby tie gulicky nelietali ku nej. ;-) Ma uz pomaly 80rokov a my len dufame,ze tu nebude stale...vsetkym, ktory maju takychto "dobrych susedov"prajem pevne nervy....

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?